Pět zásad, které pomohou zvýšit vaše šance na přijetí

29. 2. 2016 | Přijímací řízení

Existují nejrůznější způsoby, jak zvýšit své šance na přijetí na vysokou školu. Někteří studenti věří na dlouhé noci strávené s kávou a učením, jiní na přípravné kurzy od nejrůznějších organizací. Zásady, jejichž dodržování vám pomůže dostat se na vysněnou školu, jsou různé – nabízíme vám výběr pěti z nich. Pozn. Článek byl 24 2. 2016 aktualizo­ván (kav).

Zásada č. 1: Dejte přednost důležitému před naléhavým

Známe to všichni. Zítra se píše test z dějepisu, není to sice můj maturitní předmět, ale podívat se na to musím, pozítří písemka z němčiny, odevzdává se jakýsi projekt a do konce týdne musím přečíst knížku do češtiny na maturitní opakování. Chtělo by to začít se učit na přijímací zkoušky, ale kde na to vzít čas? Raději se tedy naučím na písemku a procházení přijímačkových testů z loňských let nechám na víkend, i když vím, že toho moc neudělám, protože mě v sobotu chtějí vidět kamarádi a doma se bude malovat. Nenechte se chytit do této pasti a mějte neustále na paměti, co je důležité a co je pouze akutní. Přijímací zkoušky mohou být až za tři měsíce a test z dějepisu zítra, nicméně zatímco úspěch nebo neúspěch u přijímacích zkoušek rozhoduje z velké části o vašem budoucím životě, váš výsledek z dějepisu (pokud právě dějepis není součástí přijímacích zkoušek) nebude brzy zajímat ani vás, natož někoho jiného. Určitě tím neříkáme, že se nemáte učit, právě naopak, ale je potřeba si racionálně stanovit priority, vyhradit si čas na to, co je důležité, a jakkoliv je to obtížné, snažit se důležitému dávat přednost před tím, co je právě nejaktuálnější.

Zásada č. 2: Buďte hodní na své tělo

Velké množství maturantů se pod náporem všech studijních povinností zapomíná starat o svůj organismus, bez kterého se ale nedá ani studovat, ani se zúčastnit přijímacích zkoušek. “Já jíst nestíhám,” říkají někteří, jiní zase zapomínají pít a další zahání nervozitu brambůrkami a čokoládou. Výzkumy mnoha lékařů a psychologů dokázaly, že studenti, kteří pijí více vody, mají lepší výkony v paměťových testech i v testech pozornosti. Každý asi ví, že káva může krátkodobě pomoci, ale zároveň dehydruje a zatěžuje organismus. Když už jste z učení celí malátní, nesoustředění a všechno jde pomalu, spíš než káva vám pomůže sprcha nebo proběhnout se kolem domu. Zvykněte si nosit si do školy láhev s pitím a najděte si čas na vyváženou stravu – budete klidnější, pozornější, méně vyčerpaní a tím pádem se budete učit výrazně rychleji. Zejména v den zkoušky se pokuste dobře vyspat, nezapomeňte pít, a tentokrát si s sebou vezměte i něco sladkého, protože lidský mozek potřebuje při zátěži velké množství cukru. Pokud jste nervózní, zkuste vitamin C – má antistresové účinky.

Zásada č. 3: Zorganizujte si učení

Rozvrhněte si učení tak, abyste nakonec nedělali všechno na poslední chvíli. Není tragédie, když se vám nebude dařit plán stoprocentně dodržovat, protože jakákoliv práce vždy trvá déle, než by měla – důležité je, že máte představu, co už jste zvládli, kolik vás toho ještě čeká a to, že s přípravou nezačínáte týden před zkouškami. Pokud vám to pomáhá, pište si pravidelně to-do-list, tedy seznam věcí, které ten den máte v plánu udělat, a pak si jednotlivé položky škrtejte. A co je hlavní, nezapomeňte si do tohoto seznamu několikrát týdně kromě položek jako je “naučit se slovíčka”, “napsat e-mail babičce” nebo “udělat úkol do angličtiny” připsat i položky typu “projít si jeden přijímačkový test z loňského roku” nebo “udělat jednu lekci v online přípravném kurzu k přijímacím zkouškám”.

Zásada č. 4: Mějte jasno v tom, za co získáte u přijímacích zkoušek bonusové body

Zjistěte si skutečně důkladně, jak přijímací zkoušky vypadají a co všechno je jejich součástí. Některé univerzity dají nejenom na samotné přijímací zkoušky. Bonusové body můžete leckde získat za účast na olympiádách, SOČ, zkoušky z cizího jazyka nebo za praxi. Pokud je to případ vaší vybrané univerzity, nespokojujte se pouze z povzdechem “žádnou z těch věcí nemám”, a je-li to možné, doplňte si alespoň nějaké z položek. Pokud to u zkoušek pomůže, můžete se klidně přihlásit na jazykovou zkoušku té nejjednodušší úrovně a jít k ní víceméně bez přípravy. Zejména na technických oborech vám mohou přijímací zkoušky zcela odpustit, pokud jste úspěšným řešitelem olympiád a jiných soutěží blízkých vašemu oboru.

Zásada č. 5: Pokud se u přijímací zkoušky odečítají body za špatné odpovědi, netipujte

Když už se skutečně ocitnete ve zkouškovém sále a víte, že za špatné odpovědi v testu se vám budou odečítat body, netipujte naslepo. Test plný nezodpovězených otázek sice působí nepatřičně, ale stačí vzít v potaz několik jednoduchých propočtů pravděpodobnosti a zjistíte, že máte-li pět možností odpovědí a náhodně jednu zvolíte, pravděpodobnější je, že se trefíte špatně než dobře a v závěru víc bodů ztratíte. Pokud jste naopak schopni z pěti možností tři vyloučit a rozhodujete se mezi zbývajícími dvěma, pak se někdy již vyplatí tipnout, protože pravděpodobnost vašeho úspěchu je 50:50 – to platí především u testů NSZ, kde se odečítá méně než přičítá, takže i když budete mít polovinu vašich pokusů “padesát na padesát” špatně, váš výsledek nebude na nule, ale v plusu.

Další články na podobné téma:

OSP, TSP, NSZ – v čem se liší a jak se na ně dobře připravit?

Jak si připravit paměť na nový školní rok?

Jak si zlepšit paměť a koncentraci? Jděte na to přes žaludek

Zdroj fotografií: Stock.Xchng