Pět tipů pro rychlejší učení

28. 1. 2012 | Rady maturantům

Ať už se učíte na přijímací zkoušky nebo na maturitu, jistě byste ocenili umět se naučit co nejvíce za co nejkratší čas co nejvíce znalostí. Jednoduše – být co nejvíce efektivní. Pojďme se podívat, co nám k tomu poradí psychologové. Pozn. Článek byl 1. 2. 2013 aktualizován. (kav)

Jistě to znáte. Zavřete se do pokoje s dobrým úmyslem, že se budete učit. Na víkend si naplánujete několik maturitních otázek a jeden přijímačkový test z loňského roku. Jenomže jakmile otevřete internet, abyste si našli nějaké materiály, zaseknete se u kontrolování Facebooku, najednou se přistihnete, jak čtete jakýsi blog, někdo vám napíše na Skypu a vy si s ním začnete psát, a když už se rozloučíte a jdete se doopravdy vrhnout na studium, zavolají vás na oběd. Nevíte, co se s časem stalo, a najednou je neděle večer a vy nejste naučení ani na pondělní test.

Jak to udělat, abyste stihli, co jste si naplánovali, a ještě měli čas jít na pár hodin ven s přáteli? Důležité je především soustředění. A tím se zabývají mnozí autoři – třeba Leo Babauta nebo Jurgen Wolff. Jaké je jejich řešení?

1. Odpojte se.

Tím je myšleno – odpojte se od internetu. Je jasné, že internet je k učení potřeba a že spousta věcí se musí dělat na počítači, nicméně právě internet je jeden z největších rozbíječů soustředění. Jednoduše nabízí příliš mnoho lákadel, nehledě na to, že ve srovnání s učením je často lákavější téměř cokoliv. Když se současně učíte a přitom si s někým píšete, nemůžete pracovat efektivně. Mnohem lepší je třeba dvě hodiny skutečně studovat, a pak si za odměnu s někým zavolat. Třeba po Skypu, třeba na půl hodiny, ale mezi prací, nikoliv při ní. Abyste se pořádně soustředili, je zapotřebí dělat pouze jednu činnost. Zkuste si tedy materiály buďto vytisknout, nebo se učit z knih, a vůbec tím pádem u počítače nebýt. Jedině tak vás to nebude svádět k neustálému kontrolování Facebooku. Když už počítač vynechat nemůžete, nechte si načíst potřebné stránky se studijními materiály, dejte si je všechny do lišty, a pak počítač odpojte od internetu. Klidně vypojte kabely. Nebo si slibte, že budete hodinu pracovat na něčem, co se dá dělat offline, a pak se za odměnu na chvíli připojíte.

2. Jděte „do kanceláře“.

Samozřejmě, že žádnou kancelář nemáte. Můžete se ale sebrat a jít se učit do školy, do knihovny nebo do parku na lavičku. Má to spoustu výhod. Zaprvé tam není internet ani jiné rušivé vlivy, zadruhé budete mít pocit, že když už jste za účelem studia vyrazili do knihovny, tak byste se opravdu měli učit. Vytvořte si tam studijní „bublinu“, obklopte se studijními materiály nebo si pusťte hudbu do sluchátek.

3. „Rituál obnovy soustředění“

Leo Babauta radí každé dvě hodiny si dát jakýsi rituál obnovy soustředění. Tím může být třeba pětiminutová procházka, chvilkový odpočinek nebo cvičení. Po tomto rituálu se vraťte k rozpracovanému úkolu a pokuste se udělat co největší kus práce, než se zase necháte něčím rozptýlit.

4. Odměňujte se za vykonanou práci.

Je zapotřebí se něčím do práce motivovat. Proto si nezapomeňte dávat malé odměny za pokroky v práci. Může to být svačinka za přečtený kus učebnice, hodina bruslení s přáteli za to, že jste stihli projít maturitní otázku v plánovaném čase nebo čtvrt hodiny surfování internetem za hodinu učení.

5. Někdy důkladněji znamená rychleji

Přestože se může zdát, že nemáte čas na víc, než na mechanické nabiflování dat, jmen, letopočtů a názvů děl, mnohdy ušetříte čas právě tím, že se na jednu věc zaměříte důkladněji. Když se něco učíte povrchně a bez souvislostí, dá vám to možná prvoplánově méně práce, než když se to snažíte pochopit nebo se tu a tam na něco zaměřit důkladněji. Zato to velmi rychle zapomenete, vyrobíte si v hlavě organizačně náročný chaos a nebudete schopni si z těchto vědomostí odvodit nic dalšího. Pokud ne v testu, pak při ústním zkoušení na vás učitel povrchnost přípravy obvykle pozná. Je lepší a příjemnější si skutečně přečíst krátkou knihu z povinné literatury (která ostatně mnohdy bývá docela zajímavá), než se snažit naučit nazpaměť děj a jména hlavních postav. Dejte i takové přípravě šanci.

Zdroj fotografie: Stock.Xchng