Pět otázek pro... Václava Moravce

16. 5. 2012 | Stojí za přečtení

Každé nedělní poledne ho můžete sledovat, jak pokládá otázky domácím, ale i zahraničním politikům a hostům. V našem sepciálu Pět otázek pro… ale naopak PhDr. Václav Moravec sám odpovídal, a to na témata týkající se jeho studií.

Jakou vysokou školu jste studoval a proč jste se pro ni tehdy rozhodl?

Vystudoval jsem Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Mé rozhodnutí studovat žurnalistiku a mediální studia bylo na straně jedné dílem náhody a na straně druhé šlo o cílevědomé rozhodnutí. Původně jsem chtěl být kantorem, ale v rámci gymnaziálních studií jsem začal spolupracovat s okresními novinami a krajským studiem tehdejšího Československého rozhlasu. V roce 1990 tedy došlo k rozhodnutí, že to zkusím v novinařině.

pp

Co všechno Vám dalo studium na vysoké škole z hlediska Vaší dnešní profese?

Bylo toho mnoho. Od posílení všeobecného rozhledu v několika oborech, které se na Fakultě sociálních věd studií UK v Praze studují, tedy politologie, sociologie, ekonomie, až po osvojení si kritického myšlení, systematičnosti a snahy prostudovat maximum pramenů, než se pustím do zpracování nějakého tématu. V neposlední řadě jsem pak na vysoké škole navázal několik trvalých přátelství.

Kdybyste si dnes mohl vybrat znovu, co byste studoval a kde?

Neměnil bych, šel bych stejnou cestou. Možná bych ale byl jako student více hlasitý v prosazování dvouoborového studia mediálních studií či žurnalistiky v kombinaci s dalším oborem.

Co se Vám vybaví, když se někdo zeptá na Váš „studentský život“?

Omezený studentský život – to je to, co se mi ihned vybaví. Jako studenti žurnalistiky jsme na začátku devadesátých let začali brzy pracovat v redakcích a myslím, že jsme si ho kvůli práci moc neužili. Bohužel. Skloubit studium s prací má nesporně některé výhody, ale také řadu záporů. Jedním z nich je to, že co vám uteče při studiu, pak v další kariéře doháníte po večerech.

Co byste vzkázal či poradil těm, kdo se chtějí hlásit na obor, který jste studoval Vy, popřípadě uvažují o podobné profesionální drá­ze?

Ať využijí maximálně příležitosti, které se jim v současnosti nabízejí. A není jich málo – například studium v zahraničí.