OTEVŘENO: Studenti se po měsících mohou vrátit na VŠ. Pozdě, volají akademici

24. 5. 2021 | Aktuality

otevření VŠV pondělí se do univerzitních přednáškových sálů vrátili studenti po celém Česku. Podmínkou pro návrat zůstávají roušky, rozestupy, testy či očkování proti covid-19. Vysoké a střední školy jsou pořadí poslední, které se díky příznivé epidemické situaci otevřely. Výuka na základních školách už byla obnovena v předchozích týdnech. Z řad akademiků se nyní ozývají hlasy, že už je na otevření vysokých škol pozdě.

Praktická výuka je na všech vysokých školách umožněna už 14 dní. Nově vláda povolila i teoretickou výuku. Studenti mezi sebou musí dodržovat alespoň 1,5metrové rozestupy a musí mít nasazený respirátor. Podmínkou je také doklad o bezinfekčnosti. Tím může být buď negativní test, potvrzení o první dávce očkování, od které uplynulo alespoň 22, nebo prodělaná nemoc covid-19 v posledních 180 dnech.

Návrat k prezenční teoretické výuce podle mnohých akademiků ale studenti prakticky nepocítí. Na řadě škol totiž už skončil semestr. „Přiznám se, že už to ani moc nenazývám otevřením vysokých škol, protože to přichází v době, kdy končí semestr a proběhne zkouškové,“ míní předseda České konference rektorů a rektor České zemědělské univerzity v Praze Petr Sklenička.

Stejně to vidí i vedení dalších vysokých škol. “Jsme rádi, že se v minulých dnech částečně mohlo využít uvolnění k praktické výuce, ale na tu teoretickou už je pozdě. Semestr skončil minulý týden,” uvedl mluvčí Mendelovy univerzity v Brně Filip Vrána. Řada škol proto už v uplynulých dnech rozhodla, že výuku dokončí on-line.

Zdroje: Lidovky.cz, ČTK

Další články k tématu