Praktická výuka je s výjimkami povolena. Kdy se otevřou vysoké školy pro zbytek studentů?

7. 5. 2021 | Aktuality

covid otevírání školPraktická výuka je na vysokých školách povolena pro studenty zdravotnických a farmaceutických oborů a studenty posledních ročníků. Zbytek studentů by se k praktické výuce mohlo vrátit podle vlády po 17. květnu. Zatímco žáci prvního a druhého stupně základních škol od tohoto týdne chodí do škol v rotačním režimu, kdy se po týdnu střídají, plán pro návrat všech vysokoškoláků ani středoškoláků zatím vláda nemá.

Vláda minulý měsíc představila takzvané balíčky pro návrat k normálnímu životu. Podle nich by se mělo řídit rozvolňování protikoronavirových opatření v Česku. Jednotlivá rozvolnění budou záviset na počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel. Pro obnovu praktické výuky všech studentů vysokých škol je nutné, aby na 100 tisíc připadalo méně něž 100 nakažených. Ministři minulý čtvrtek uvedli, že by k tomu mohlo dojít nejdříve 17. května.

Plán pro návrat zbytku studentů na vysoké školy zatím vláda nepředstavila. Kromě praktické výuky u vybraných oborů a závěrečných ročníků je nyní možné chodit na konzultace jeden na jednoho, či se účastnit zkoušek za přítomnosti maximálně 10 osob. Konat se mohou také přijímačky v maximálním počtu 20 osob. Podmínkou je negativní test a studenti i pedagogové musí nosit respirátory.

Mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová uvedla, že resort na téma návratu studentů do všech stupňů vzdělávací soustavy stále vede jednání jak s odborníky z ministerstva zdravotnictví i s odbornou skupinou pro epidemické situace MeSES, kterou vede hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal.

Testování a očkování

Nejbližší termín pro návrat k praktické výuce pro všechny je podle předběžných odhadů druhá polovina května. V tomto termínu by se do škol mohli vrátit jak vysokoškoláci, tak i středoškoláci. Další rozvolňování pro školy je ale zatím v nedohlednu.

„Ministerstvo školství v souladu s doporučeními Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) předpokládá, že by se střední školy otevřely pro teoretickou výuku nejpozději při týdenní incidenci 75 případů na 100 tisíc obyvatel. Vedeme o tom jednání s ministerstvem zdravotnictví,“ uvedla pro server Novinky.cz mluvčí Lednová. V současné době se výskyt případů na 100 tisíc obyvatel pohybuje nad číslem 100.

Návrat všech studentů do škol bude podmíněn pravidelným testováním. Studenti také budou muset mít ochranu dýchacích cest.

Vysokoškoláci se budou moci nechat otestovat přímo ve škole. Ministerstvo financí vysokým školám pošle na testy 50 milionů korun. Zbytek nákladů, které úřad do konce června odhaduje na 80 milionů korun, proplatí veřejným vysokým školám ministerstvo školství.

Návrat do normálu by mohlo urychlit také očkování. Od pondělí se do rezervačního systému k vakcinaci proti koronaviru mohou registrovat všichni zaměstnanci vysokých škol, kteří jsou pedagogy. „Potřebují k tomu unikátní kód konkrétní univerzity, který jim předá jejich kmenová fakulta, a písemné potvrzení, že jsou jejími akademickými pracovníky,“ uvádí web Masarykovy univerzity.

Všechny školy v Česku se kvůli epidemii zavřely 1. března, výuku na dálku měla ale většina již řadu týdnů předtím. Od 12. dubna se otevřely školky pro děti zdravotníků a dalších profesí a pro předškoláky. Žáci prvního stupně základní školy se začali střídat po týdnech v tzv. rotační výuce v dubnu. Od 3. května se do lavic v režimu rotační výuky vrátili také žáci druhého stupně v několika krajích. Zbytek žáků by se na základní školy měl vrátit 10. května.

Zdroje: ČTK, Novinky.cz, muni.cz, EuroZprávy.cz