Ostravská univerzita má nový kampus za miliardu

7. 3. 2023 | Aktuality

Ostravská univerzita má nový kampusOstravská univerzita v únoru otevřela kampus se dvěma novými budovami. Prostory pro sport a umění vyrostly v historickém centru města na výstavišti Černá louka. Celý projekt s názvem City Campus stál přes jednu miliardu korun. Výstavba trvala celkem tři roky.

„Je to velký úspěch, že jsme byli schopni tak velkou stavbu zrealizovat. Jednak to pomůže univerzitě, ale také fakultě umění a pedagogické fakultě při výuce. Obě fakulty byly v nedůstojných podmínkách,“ řekl deníku Právo rektor univerzity Jan Lata.

Kampus ale využijí nejenom tyto dvě fakulty. Kromě výuky budou v budovách Univerzitního zázemí sportu a behaviorálního zdraví a Klastru umění a designu probíhat i celouniverzitní akce, jako jsou inaugurace či majáles. Prostory bude moct využívat i veřejnost, konkrétně galerii, koncertní sál a sportoviště. V rámci nových studijních oborů přivítají také budoucí grafiky, hudebníky, produkční, trenéry i učitele.

Vedle již zmíněného jsou v kampusu k dispozici pracoviště digitální grafiky, hala na míčové sporty, běžecká dráha, gymnastický sál, lezecká stěna, workoutové hřiště a nechybí ani hudební studia. Do komorního sálu s výbornou akustikou a klavírem za pět milionů korun se vejde 242 diváků.

Otevřením kampusu však práce univerzity nekončí. Rektor Láta věří, že se v budoucnu podaří ještě rozšířit Klastr umění a designu, což ekonomické podmínky dříve nedovolily.

Vznik kampusu z větší části zaplatily evropské dotace a na financování se podílel i Moravskoslezský kraj. Univerzita uhradila pět procent nákladů. Pozemky jí poskytlo město Ostrava. Od nového kampusu si Ostravská univerzita mimo jiné slibuje navýšení konkurenceschopnosti a přilákání nových zájemců o studium. Díky němu získala vlastní sportoviště, které předtím postrádala jako jediná univerzita v Česku.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Zelenější a chytřejší. Univerzity rozjíždí projekt na proměnu kraje

Zelenější a chytřejší. Univerzity rozjíždí projekt na proměnu kraje

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava a Ostravská univerzita společně s dalšími partnery rozjeli ambiciózní projekt REFRESH. Vyjde na 2,5 miliardy korun a má za cíl proměnit Moravskoslezský kraj k lepšímu. V budoucnu by se měl region stát ekologičtějším i chytřejším. Projekt je založený na konceptu vzájemně provázaných tzv. živých laboratoří, ve kterých se provádí výzkum v …

12 typů studentů, které potkáte na vysoké škole

12 typů studentů, které potkáte na vysoké škole

Každý student je jiný, přesto i na vysoké škole potkáte určité typy lidí, kteří nechybí v žádném školním kolektivu. A dost možná do jedné z následujících skupin spadáte i vy sami. Aktivista Vždycky za něco bojuje: spravedlnost, lásku, celosvětový mír… nebo prostě jen za to, aby na vaší fakultě konečně opravili ty rozbité záchodky. Je výřečný a …