OBOROVÝ SERIÁL: Kam se hlásit, pokud chci svůj život zasvětit zvířatům

20. 9. 2018 | O studijních oborech

veterinar-cena-radaveterinare-big

„Máme rádi zvířata, protože jsou chlupatá a mají hebkou srst…“ touhle písničkou to možná pro vás celé začalo. A pak se vám dostala pod ruku první encyklopedie zvířat. No a životní láska byla na světě. V zoo jste dnes jako doma a možná, že tu zoo přímo doma máte. Jenže co s tím? Jak udělat ze záliby povolání? Třeba tak, že půjdete studovat…

Obor Veterinární hygiena a ekologie

Jedná se o jediný obor v České republice, kde je možné vystudovat s titulem MVDr. a stát se tak veterinárním lékařem či lékařkou. Studium je šestileté, což se na první pohled může jevit jako velice náročné. Je však potřeba si uvědomit, že jako absolvent budete mít veškeré potřebné medicínské znalosti pro práci veterináře. To zahrnuje například anatomii, fyziologii, toxikologii nebo i nechvalně známou patologii. Velkým specifikem celého studia je specializace na infekční choroby z potravin živočišného původu. Své uplatnění kromě veterinárních klinik naleznete také v orgánech státní veterinární správy nebo v orgánech hygienické, zemědělské či potravinářské inspekce.

Veterinární a farmaceutická univerzita Brno – předpokládaný den otevřených dveří 1. 2. 2019.

Obor Ochrana zvířat a welfare

Díky tomuto oboru se můžete aktivně podílet na ochraně zvířat. A to doslova.  Na škole se naučíte, jak je ochránit před bolestí, stresem a utrpením, i jak vytvářet ty nejvhodnější podmínky pro jejich život. Získáte zkušenosti a znalosti z oblasti výživy a chování zvířat, z právní oblasti o ochraně zvířat a seznámíte se s moderními laboratorními analýzami. Součástí studia je i mimouniverzitní praxe. Jako absolvent naleznete uplatnění ve státních orgánech či institucích zajišťujících ochranu zvířata včetně laboratořích státních veterinárních ústavů, v soukromých výzkumných organizacích zabývajících se ochranou zvířat, v zoologických zahradách či zemědělských podnicích.

Veterinární a farmaceutická univerzita Brno – předpokládaný den otevřených dveří 1. 2. 2019.

Obor Zootechnika nebo Chovatelství

Mezi nejzajímavější předměty těchto oborů patří chov prasat nebo reprodukce zemědělských zvířat. Díky nim získáte informace o biologických základech chovu jednotlivých hospodářských zvířat, s čímž úzce souvisí také ekologie, ochrana zdraví zvířat a etologie či etika chovu. Své uplatnění poté naleznete zejména v zemědělských podnicích, v organizacích nabízejících agroturistiku či firmách zabývajících se výrobou krmiv, plemenářstvím nebo zemědělskou prvovýrobou.

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích – předpokládaný den otevřených dveří 21. 1. 2019.

Mendelova univerzita v Brně – předpokládané dny otevřených dveří 11. 1., 25. 1. a 15. 2. 2019.

Česká zemědělská univerzita v Praze  – dny otevřených dveří 23. 11. 2018, 25. 1. 2019 a 22. 3. 2019.

Ostatní obory

Jestliže již víte, že vás to táhne k jednomu určitému druhu zvířat, které možná i máte doma, nebo se stalo vaším dlouholetým koníčkem, pak se můžete rovnou věnovat konkrétnímu oboru a své znalosti a zkušenosti jen prohloubit. Na našich univerzitách naleznete například obor Chov koní, Kynologie nebo Rybářství a akvaristika.

Také se můžete vrhnout na něco úplně speciálního jako je obor Živočišná produkce, kde se dozvíte vše o anatomii, chovu a využití exotických zvířat. Můžete se ponořit do oboru Zoorehabilitace a asistenční aktivity se zvířaty a proniknout tak do fascinujících tajů zvířecí terapie, kde se dozvíte vše o výcviku asistenčních psů nebo koní pro hiporehabilitace. Jako absolvent budete moci pomáhat nejen zvířatům ale i lidem.

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích – předpokládaný den otevřených dveří 21. 1. 2019.

Česká zemědělská univerzita v Praze – dny otevřených dveří 23. 11. 2018, 25. 1. 2019 a 22. 3. 2019.

 

Pokud byste chtěli studovat veterinu v angličtině, máte následující možnost:

Obor Veterinary Hygiene and Ecology

Obor Animal Protection and Welfare

Veterinární a farmaceutická univerzita Brno – předpokládaný den otevřených dveří 1. 2. 2019.