Nová specializace na FF MU: církevní dějiny

2. 4. 2011 | Aktuality

Zájemci o studium na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity (FF MU) se mohou v rámci magisterského studia historie nově specializovat na církevní dějiny. Tuto možnost jim otevírá Historický ústav FF MU.

Za vznikem projektu stojí prof. PhDr. Jiří Hanuš, Ph.D. „Obor církevní dějiny není na českých filozofických fakultách etablován a dosud byl pěstován spíše v kontextu teologických fakult. Nyní se mu ovšem dostane pozornosti od profesionálních historiků, kteří na něj uplatní současné historiografické metody. Zaměříme se na oblasti, jako je vývoj mentalit, antropologie, ideové proměny společenských struktur či náboženských institucí,“ přibližuje Hanuš poslání nové specializace.

Díky inovativní koncepci nové větve studia historie už se tak studenti nebudou zabývat jen jednou historickou epochou, ale pojmou náboženství průřezově, od středověku až po současnost. Celková náplň studia však přesahuje i do dalších oborů, než je historie a religionistika, zahrnuta je také sociologie, antropologie či filozofie.

Cílem projektu je kromě nové obsahové náplně studia také zajistit lepší uplatnění studentů po jeho absolvování. K tomu by mohly podle tvůrců projektu dopomoci mimo jiné nové domácí a zahraniční exkurze, diskusní fóra s profesory ze zahraničních univerzit nebo zážitková výuka v terénu. Na celý projekt bylo získáno celkem 7,5 milionů korun z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a tyto peníze půjdou mimo jiné na vybavení učeben a knihovny či na zavedení nových e-learningových a specializovaných seminářů.

Více informací se dozvíte na stránkách FF MU.

Zdroj: tisková zpráva MU