Nezaměstnanost absolventů: Z jaké fakulty nejčastěji míří na pracák?

25. 2. 2020 | Uplatnění studentů a absolventů

asian-business-woman-trying-find-job-showing-paper-sign-tell-other-people-that-her-looking-job_42193-122Míra nezaměstnanosti v České republice se v poslední době pohybuje okolo dvou procent a potenciálních zaměstnanců je na trhu nedostatek. Čerství absolventi mají tak nyní ideální podmínky pro to, aby rychle našli zaměstnání. Stále však panují rozdíly mezi absolventy různých oborů. Zatímco po medicích či studentech technických oborů zaměstnavatelé sáhnou prakticky okamžitě, mezi studenty uměleckých oborů je nezaměstnanost o něco vyšší. Nezaměstnanost se liší také podle toho, na které univerzitě obor studujete.

Statistiky mohou zkreslovat

Uměleckým oborům patří nejvyšší příčky v míře nezaměstnanosti. Jak ale upozorňuje server Seznam zprávy, statistiku může zkreslovat malý počet studentů uměleckých oborů a také fakt, že uměleckou činnost mohou absolventi vykonávat bez toho, aby byli někde zaměstnaní.

Vyšší míru nezaměstnaných absolventů evidují také některé filozofické fakulty. Zde může procenta opět zkreslovat nižší počet studentů (na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy studuje necelých 8000 studentů, zatímco například na stejné fakultě v Hradci Králové jen kolem 1200 studentů). Podle Seznam zprávy tak může každý nezaměstnaný výrazně pohnout s čísly.

Výsledky také odráží geografickou polohu jednotlivých univerzit. Platí to pro přírodovědné a zemědělské obory, které evidují vyšší míru nezaměstnaných absolventů v krajích, které jsou spíše průmyslově orientované.