Nezaměstnanost absolventů středních a vyšších odborných škol klesla

13. 12. 2022 | Uplatnění studentů a absolventů

Nezaměstnanost absolventů V meziročním srovnání klesla nezaměstnanost absolventů středních a vyšších odborných škol z 6,2 na 4,4 procenta. Nezaměstnaných je i přesto víc. Přibylo totiž celkově studentů. Na konci dubna 2022 nemělo práci přibližně 3800 bývalých studentů, kteří školu dokončili v červnu nebo v září minulého roku. To je zhruba o 1200 lidí víc než o rok dřív. Vyplývá to z údajů Národního pedagogického institutu.

Podle institutu se nezaměstnanost v budoucnu pravděpodobně ještě zvýší. Důvodem je negativní vývoj světové ekonomiky, který ovlivnila válka na Ukrajině a také nárůst počtu studentů středních škol.

Letošní údaje o nezaměstnanosti absolventů odpovídají těm z roku 2020, kdy ve srovnání s rekordně nízkými čísly z let 2018 a 2019, došlo k nárůstu počtu nezaměstnaných. Příčinou byl propad hospodářského růstu kvůli pandemii koronaviru.

Nejvyšší nezaměstnanost eviduje institut u absolventů řemeslných a dělnických učebních oborů. Kladou totiž nižší nároky na všeobecné vzdělání a učně, především ty spadající mezi žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, připravují na výkon jednoduchých prací. Nezaměstnanost u absolventů těchto oborů činila letos 14,1 procenta.

Nižší nezaměstnanost mají absolventi maturitních oborů, konkrétně 4,4 procenta. Důvodem je podle institutu to, že často nastupují na vysoké školy. Z dlouhodobého hlediska je pak jednoznačně nejnižší míra nezaměstnanosti u absolventů gymnázií.

Rozdíly v nezaměstnanosti absolventů lze vypozorovat i mezi jednotlivými kraji. Nejvyšší nezaměstnanost absolventů učebních oborů, okolo 9,6 procenta, byla v Jihomoravském, Moravskoslezském a Ústeckém kraji, nejnižší naopak v Jihočeském kraji. U absolventů středních odborných škol s maturitou byla nejvyšší míra nezaměstnanosti v Jihomoravském, Libereckém a Ústeckém kraji, a nejnižší v Praze.

Silné ročníky

V posledních dvou letech došlo k nárůstu počtu absolventů středních škol. Střední odborné školy a vyšší odborné školy v roce 2021 vystudovalo přibližně 86 500 lidí. Zhruba 33 800 absolvovalo střední odborné školy, 22 200 učiliště a 21 300 gymnázia. Zbývající studenti navštěvovali konzervatoře a nástavby. Před dvěma lety přitom bylo absolventů o pět tisíc míň, a o rok dříve dokonce téměř o deset tisíc méně.

Dá se očekávat, že v následujících letech počet absolventů ještě poroste. V příštím roce by se na střední školy měly hlásit děti narozené v roce 2008, kterých bylo dle údajů Českého statistického úřadu zhruba 119 tisíc. Více dětí se předtím naposledy narodilo v roce 1993, celkem 121 tisíc.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Ženy jsou na technických oborech stále v menšině

Mezi studenty technických oborů je pouze 28 procent žen. Ještě o deset procent méně jich studuje informační a komunikační studia (ICT). Počty studentek na těchto oborech sice v posledních letech rostly, stále ale zůstávají doménou mužů. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Od roku 2001 narostl počet studentek studujících ICT z pěti procent na 18 procent. Mírný […]

číst více

Osm věcí, které by (ne)měl dělat každý stážista

Stáž je výborný způsob, jak během studia získat užitečné pracovní zkušenosti, nové kontakty a třeba si i něco přivydělat. Pro některé studenty je pak stáž vstupenkou k vysněnému zaměstnání. Na co byste se měli na první stáži zaměřit a čemu se naopak obloukem vyhnout? Nesrovnávejte se s ostatními Někteří stážisti mohou mít víc zkušeností než […]

číst více

Zajistěte si lepší důchod už na vysoké škole

Věk pro odchod do důchodu se postupně zvyšuje, podle ekonomů budou navíc budoucí důchodci (včetně stávajících vysokoškoláků) pobírat nižší důchody než stávající penzisté. Pokud studujete vysokou školu, nebo se na studium teprve chystáte, a chcete si zajistit slušný důchod, měli byste s tím začít hned. Představujeme pět způsobů, jak na to. Práce brigáda nebo OSVČ Po […]

číst více