Nezaměstnanost absolventů středních a vyšších odborných škol klesla

13. 12. 2022 | Uplatnění studentů a absolventů

Nezaměstnanost absolventů V meziročním srovnání klesla nezaměstnanost absolventů středních a vyšších odborných škol z 6,2 na 4,4 procenta. Nezaměstnaných je i přesto víc. Přibylo totiž celkově studentů. Na konci dubna 2022 nemělo práci přibližně 3800 bývalých studentů, kteří školu dokončili v červnu nebo v září minulého roku. To je zhruba o 1200 lidí víc než o rok dřív. Vyplývá to z údajů Národního pedagogického institutu.

Podle institutu se nezaměstnanost v budoucnu pravděpodobně ještě zvýší. Důvodem je negativní vývoj světové ekonomiky, který ovlivnila válka na Ukrajině a také nárůst počtu studentů středních škol.

Letošní údaje o nezaměstnanosti absolventů odpovídají těm z roku 2020, kdy ve srovnání s rekordně nízkými čísly z let 2018 a 2019, došlo k nárůstu počtu nezaměstnaných. Příčinou byl propad hospodářského růstu kvůli pandemii koronaviru.

Nejvyšší nezaměstnanost eviduje institut u absolventů řemeslných a dělnických učebních oborů. Kladou totiž nižší nároky na všeobecné vzdělání a učně, především ty spadající mezi žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, připravují na výkon jednoduchých prací. Nezaměstnanost u absolventů těchto oborů činila letos 14,1 procenta.

Nižší nezaměstnanost mají absolventi maturitních oborů, konkrétně 4,4 procenta. Důvodem je podle institutu to, že často nastupují na vysoké školy. Z dlouhodobého hlediska je pak jednoznačně nejnižší míra nezaměstnanosti u absolventů gymnázií.

Rozdíly v nezaměstnanosti absolventů lze vypozorovat i mezi jednotlivými kraji. Nejvyšší nezaměstnanost absolventů učebních oborů, okolo 9,6 procenta, byla v Jihomoravském, Moravskoslezském a Ústeckém kraji, nejnižší naopak v Jihočeském kraji. U absolventů středních odborných škol s maturitou byla nejvyšší míra nezaměstnanosti v Jihomoravském, Libereckém a Ústeckém kraji, a nejnižší v Praze.

Silné ročníky

V posledních dvou letech došlo k nárůstu počtu absolventů středních škol. Střední odborné školy a vyšší odborné školy v roce 2021 vystudovalo přibližně 86 500 lidí. Zhruba 33 800 absolvovalo střední odborné školy, 22 200 učiliště a 21 300 gymnázia. Zbývající studenti navštěvovali konzervatoře a nástavby. Před dvěma lety přitom bylo absolventů o pět tisíc míň, a o rok dříve dokonce téměř o deset tisíc méně.

Dá se očekávat, že v následujících letech počet absolventů ještě poroste. V příštím roce by se na střední školy měly hlásit děti narozené v roce 2008, kterých bylo dle údajů Českého statistického úřadu zhruba 119 tisíc. Více dětí se předtím naposledy narodilo v roce 1993, celkem 121 tisíc.

Zdroj: Novinky.cz