Nejoblíbenější obory mezi studenty

26. 7. 2022 | Aktuality

Nejoblíbenější obory mezi studentyV České republice studovalo loni celkem přes 304 tisíc vysokoškoláků. Jejich počet v posledních několika letech roste. Pokud i vy zvažujete podání přihlášky na vysokou školu, přinášíme vám velkou studentskou statistiku, kde se dozvíte, které obory jsou aktuálně nejpopulárnější, z jakého města pochází nejvíce vysokoškoláků, i proč je méně žen na doktorském studiu.

Největší oblibě se mezi studenty podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) těšily obory obchod, administrativa a právo. Celkem na těchto oborech loni studovalo 62 695 lidí. Nejméně často pak mířili studenti na obory zemědělství, lesnictví, rybářství a veterinářství. Loni tyto obory studovalo 11 368 studentů.

Statisticky zajímavé jsou také procentuální nárůsty studentů. Ten největší za posledních 20 let zaznamenal obor informační a komunikační technologie. Tam se počet studentů ztrojnásobil. Na opačné straně spektra jsou v tomto ohledu obory z oblasti technických věd, výroby a stavebnictví. Ty v roce 2021 studovalo o čtvrtinu méně studentů než v roce 2001.

Práva nebo technika?

Ve srovnání s právnickými fakultami na dvou největších českých univerzitách přitom mají zájemci o studium techniky vyšší šance na přijetí. Na pražském ČVUT je 60procentní šance úspěchu, na brněnské VUT pak dokonce 70procentní (úspěšnost se liší v závislosti na jednotlivých fakultách obou škol). Právnická fakulta Univerzity Karlovy oproti tomu loni přijala 30 procent uchazečů, stejná fakulta na Masarykově univerzitě v Brně pak 43 procent zájemců.

U technických škol je kromě klesajícího zájmu studentů ale ještě další problém: „úmrtnost“ studentů. „Technické vysoké školy vyhazují z bakalářských programů kolem 75 procent studentů,“ potvrzuje pro Seznam Zprávy pedagog a ekonom Daniel Münich. Počty ukončených studií po prvním ročníku studia však rostly napříč obory. Mezi lety 2001 a 2018 vzrostl jejich podíl o více než polovinu.

Více magister ale méně doktorandek

Pokud se podíváme na složení studenstva, převažují ženy nad muži. Na vysokých školách je jich o pětinu více. Platí to pro bakalářské i magisterské studium. Zlom nastává až na doktorském studiu, kde je naopak více mužů než žen.

„Zde je třeba vzít v úvahu, že obvyklý věk, ve kterém se studenti vzdělávají v doktorském programu, spadá u žen do obvyklého věkového rozmezí pro zakládání rodiny,“ uvádí ve své analýze ČSÚ. „To navíc pro ženy (až na vzácné výjimky) na rozdíl od mužů představuje minimálně půl roku soustavné péče o dítě na mateřské dovolené,“ hodnotí dále úřad závěry statistiky.

Nejvíce studentů je z Prahy

Nerovnoměrné je také zastoupení studentů podle místa trvalého bydliště. Z této statistiky plyne, že nejvíce studentů je z hlavního města Prahy (36 458), z kraje Středočeského (32 463), Moravskoslezského (30 977) a Jihomoravského (28 259). V ostatních krajích již počet studentů činil loni méně než 20 tisíc. Vůbec nejméně studentů pak bylo z Karlovarského kraje, celkem 5096. V tomto kraji si studenti nejčastěji ke studiu vybírají obory z oblasti služeb.

„Studenti z Prahy zaznamenali ze všech krajů největší zájem o obory ze skupiny oborů umění a humanitní vědy (…). Studenti s trvalým bydlištěm v Olomouckém a Zlínském kraji si zase ze všech krajů nejčastěji vybírali obor ze skupiny oborů vzdělávání a výchova,“ uvádí ČSÚ.

„Obory ze skupiny oborů zemědělství, lesnictví, rybářství a veterinářství si ze všech krajů nejčastěji vybírali studenti bydlící v Jihočeském kraji,“ dodává úřad.

 

Zdroj: ČSÚ, Seznam Zprávy

Další články k tématu

Mediků je historicky poprvé víc než studentů technických věd

Mediků je historicky poprvé víc než studentů technických věd

Počet mediků loni poprvé překonal počet studentů technických věd. Technické školy sice zaznamenávaly úbytek studentů stabilně během uplynulých deseti let, ale teprve v loňském roce jich bylo méně než studentů zdravotnických oborů. Před dvaceti lety přitom budoucích techniků na českých školách studovalo téměř třikrát víc než potenciálních zdravotníků, jak uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání …

Děti a technologie: Školy na to jdou pomalu, rodiče bývají pokrytci

Děti a technologie: Školy na to jdou pomalu, rodiče bývají pokrytci

Bez technologií by to v dnešní době nešlo a třeba studenti by se bez nich dnes jednoduše neobešli. Tým složený z Jiřího Zouňka, Kláry Záleské a Libora Juhaňáka, vědců z Masarykovy univerzity, se proto zaměřil na to, jakým způsobem náctiletí technologie využívají. Závěry výzkumu vědci publikovali v knize Život a vzdělávání digitálních náctiletých. Výzkumný tým mapoval využívání technologií …

Průzkum: Studentky potřebují víc peněz než studenti

Průzkum: Studentky potřebují víc peněz než studenti

Podle zářijového průzkumu agenty Ipsos největší množství studentů pracuje za barem nebo jako prodavači. Brigádu má sedm z deseti tázaných studentů. Zajímavý je rozdíl mezi pohlavími. Muži preferují příležitostné přivýdělky, zato u žen má skoro polovina vysokoškolaček pravidelnou brigádu. Přes 11 procent studentů pracuje i během studia na hlavní pracovní poměr. Nejdůležitějším kritériem pro výběr práce …