Nejlepší univerzitou je Harvard, Univerzita Karlova si od loňska pohoršila

1. 6. 2023 | Aktuality

World University Rankings
The Center for World University Rankings (CWUR) vydalo žebříček nejlepších univerzit světa. Na první příčce se v konkurenci 25 tisíc univerzit z celého světa umístila Harvardova univerzita. Nejlepší českou univerzitou je pak podle CWUR Univerzita Karlova, která obsadila 238. pozici.

Všechny univerzity z vrcholku žebříčku se nacházejí ve Spojených státech nebo ve Spojeném království. Vedle Harvardovy univerzity se na čelních pozicích umístily americké MIT a Standfordova univerzita a britské univerzity v Oxfordu a Cambridgi. Až na 13. místě je první univerzita mimo euroamerický prostor – Univerzita Tokyo v Japonsku.

Univerzita Karlova si letos mezi českými školami udržela první místo, oproti loňsku si ale o několik příček pohoršila. Následuje ji Masarykova univerzita na 560. příčce. Ta si naopak o pár míst polepšila. Do 600 nejlepších univerzit se vešla ještě Univerzita Palackého v Olomouci na 591. místě.

Autor žebříčku CWUR je konzultační instituce, která radí vládám i univerzitám, jak zlepšit výsledky škol. První žebříček 100 nejlepších univerzit světa sestavila v roce 2012. Postupem času se ale počet škol v žebříčku zvyšoval. Čeští zástupci se v něm objevili poprvé v roce 2014.

A jaká jsou měřítka, podle nichž CWUR školy porovnává? Největší váhu, konkrétně 40 procent, má počet výzkumů nebo citovanost. Čtvrtinu hodnocení pak tvoří kvalita vzdělání a zaměstnanost absolventů. Součástí hodnocení je také kvalita vyučující.

Zdroje: CWUR.org, Českénoviny.cz, UPOL.cz, TopUniversities.com

Další články k tématu

MUNI je skokanem roku v žebříčku univerzit. Techniky si pohoršily

MUNI je skokanem roku v žebříčku univerzit. Techniky si pohoršily

Masarykova univerzita v Brně (MUNI) v žebříčku univerzit Quacquarelli Symonds (QS) ranking zaznamenala v meziročním srovnání největší posun z českých škol. Pohoršily si naopak České vysoké učení technické a Vysoká škola chemicko-technologická. Do nejlepší pětistovky univerzit z celého světa se probojovali tři čeští zástupci.  Masarykova univerzita si oproti loňskému hodnocení polepšila z 551. až 560. pozice o víc jak sto …

Čtyři čeští zástupci se pobojovali mezi tisíc nejlepších VŠ na světě

Čtyři čeští zástupci se pobojovali mezi tisíc nejlepších VŠ na světě

Hned čtyři české vysoké školy se umístily v top 1000 prestižního žebříčku Times Higher Education World University Rankings. Univerzita Karlova, nejúspěšnější česká škola, se vešla dokonce do první pětistovky. V žebříčku už tradičně dominovaly univerzity z anglofonních zemí. Nejstarší česká univerzita byla loni mezi nejlepšími šesti stovkami institucí. Letos si tak polepšila hned o sto příček. „Z …