Nejlepší předsevzetí pro rok 2022

23. 1. 2022 | Studentský život

novoroční předsevzetíDát si předsevzetí je dobrý způsob, jak si ujasnit, čeho byste chtěli v novém roce dosáhnout. Statisticky vzato je ale většina lidí nedodrží. To však neznamená, že byste si neměli dávat žádná předsevzetí. Klíčové je stanovit si reálné cíle. Přinášíme přehled těch nejběžnějších předsevzetí i s tipy, jak je letos konečně dodržet.

Vaření

Vaření je jedna z nejužitečnějších dovedností. Ušetří vám peníze, bude mít lepší přístup ke zdravému jídlu, a navíc to může být i zábava. Předsevzetí „víc vařit“ ale není dostatečně konkrétní. Místo toho si stanovte, že se každý měsíc naučíte vařit jedno nové jídlo. Nemusí jít o přehnaně složité pokrmy. Důležité je, abyste zapracovali na svých kuchařských dovednostech a rozšířili repertoár jídel, která dokážete připravit.

Psaní deníku

Psaní deníku je dobrý způsob, jak se zbavit negativních myšlenek a dozvědět se víc o sami o sobě. Ani v tomto případě si ale nedávejte nereálné cíle, protože určitě nebudete mít každý den čas ani energii napsat krátkou esej. Místo toho si stanovte, že si do deníku každý den zapíšete alespoň něco, i kdyby to měla být jen jedna věta nebo dokonce slovo, které vystihuje uplynulý den.

Pobyt venku

Spousta lidí v současné době pracuje z domova. Kvůli tomu se řada z nich celý den nedostane ven. Přitom každodenní pobyt na čerstvém vzduchu prospívá fyzickému i psychickému zdraví a i proto si ho lidé často dávají jako předsevzetí.

Nemusíte venku trávit hodiny, počítá se i čtvrthodinová procházka. Abyste své předsevzetí dodrželi, zkuste vyrazit ven vždy ve stejnou dobu. Tímto způsobem si na pravidelné procházky rychle navyknete.

Čtení

Dalším klasickým novoročním předsevzetím je „číst víc knih.“ Někteří lidé si dokonce stanoví konkrétní počet titulů, které chtějí za rok přečíst. Abyste měli jistotu, že tohle předsevzetí skutečně dodržíte, zkuste si ho maličko upravit a čtěte jenom ty knihy, které vás budou bavit. Pokud se nebudete nutit dočíst každou knihu, která vás nezaujala ani po několika kapitolách, je velmi pravděpodobné, že toho za rok skutečně přečtete víc.

Zhubnutí

Jedno z nejčastějších předsevzetí, které si lidé na nový rok dávají, je zhubnout. Procentuálně pak tohle předsevzetí patří mezi ta, která se nejčastěji porušují. Důvodem je mimo jiné i fakt, že si lidé nastaví až příliš vysokou laťku. Do kondice se ale můžete dostat i bez permanentky do fitka nebo každodenního hodinového běhu. Důležitý je hlavně pravidelný pohyb. Můžete jít na procházku, vyvenčit psa, zatancovat si na vaši oblíbenou písničku, nebo klidně jenom vyběhnout schody místo toho, abyste jeli výtahem.

Cestování

Mezi novoročními předsevzetími se často objevuje také cestování. Ne každý má ale dost času a peněz na cesty po světě. Turistou se ale můžete stát i ve svém vlastním městě! Předplaťte si jednu noc v hotelu, zajděte si do muzea nebo galerie, navštivte významnou památku. Prozkoumejte část města, v níž jste nikdy předtím nebyli, dejte si oběd v nové restauraci, běžte na procházku do parku, projeďte se na kole – prostě zkuste poznat své okolí z úplně nového pohledu.

Péče o sebe

Lidé pro samou práci a učení mohou zapomínat na to starat se sami o sebe. Pokud je to i váš případ, dejte si v novém roce předsevzetí, že to napravíte. Věnujte se svým koníčkům, udělejte si čas na své přátele a odpočinek, vyrazte někam na dovolenou – jednoduše se snažte dělat věci, které vám dělají radost a díky nimž se v roce 2022 budete cítit dobře.

Zdroj: College Info Geek

Další články k tématu

Nechám to na budoucím já a dalších 13 důvodů prokrastinace

Nechám to na budoucím já a dalších 13 důvodů prokrastinace

Lidé se někdy mylně domnívají, že prokrastinace je čirá lenost nebo příznak chabé vůle. Chronická tendence něco odkládat má ale ve skutečnosti mnohem komplexnější psychologické příčiny. Jaké konkrétně? Abstraktní cíle Neurčitost znamená nejistý výsledek. Například cíl „začnu cvičit“ je poměrně abstraktní, tím pádem je pravděpodobnější, že ho budete odkládat. Větší šanci na úspěch bude mít …