Nejlepší české univerzity a obory podle šanghajského žebříčku

25. 9. 2022 | Aktuality

Nejlepší české univerzityMezi tisícovkou nejlepších vysokých škol světa v takzvaném šanghajském žebříčku figuruje hned osm českých zástupkyň, o jednu více než loni. Zatímco ta nejlepší česká škola – Univerzita Karlova v Praze – se letos propadla o 100 míst, brněnská Masarykova univerzita naopak poskočila o 200 příček výš. Mezi top školy světa se po loňské absenci letos opět vrátila Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.

Žebříček Academic Ranking of World Universities (ARWU), který už od roku 2003 sestavuje Šanghajská dopravní univerzita, patří mezi nejprestižnější mezinárodní hodnocení vysokých škol. Pro hodnocení využívá šest ukazatelů, mezi které patří počet absolventů a akademických pracovníků s Nobelovou cenou a Fieldsovou medailí, nebo počet publikovaných článků v časopisech Nature a Science. Sleduje také počet nejcitovanějších vědců v databázi.

Žebříčku tradičně opanují americké a britské školy. První tři místa obsadily ty zámořské. Vůbec nejlepší školou světa je podle žebříčku Harvard, následuje Stanfordova univerzita a Massachusettský technologický institut (MIT). Na čtvrté příčce je britská Cambridgeská univerzita, za ní Kalifornská univerzita v Berkeley, Princetonská univerzita, Oxfordská univerzita a Columbijská univerzita v New Yorku.

Nejlepší českou školou je podle žebříčku Univerzita Karlova na 301-400. místě. Druhou nejlepší školou je pak na 401.-500. příčce Masarykova univerzita. Ta se loni dělila o celkové 601-700 místo. Univerzita Palackého v Olomouci skončila na 701.-800. místě. O 801.- 900. pozici se dělí České vysoké učení technické a Česká zemědělská univerzita v Praze. Vysoké učení technické v Brně, Technická univerzita Ostrava a Jihočeská univerzita se shodně umístily na 901.-1000. příčce.

Vedle celkového hodnocení institucí hodnotí ARWU školy také podle oborů. Jak obstály obory vyučované na českých školách ve světovém srovnání si můžete prohlédnout v přehledné tabulce. Některé obory nebyly hodnoceny u všech institucí.

Zdroj: ARWU, ČTK

Další články k tématu

Univerzita Karlova chce zrušit svůj ústav v Karlovarském kraji

Univerzita Karlova chce zrušit svůj ústav v Karlovarském kraji

Univerzita Karlova působí převážně v Praze, ale své pobočky má i v jiných městech. Jedním z nich jsou Mariánské Lázně, kde sídlí Ústav jazykové a odborné přípravy. Ten nyní největší česká univerzita plánuje uzavřít. Jako příčinu uvádí pokles počtu přihlášených studentů a finance. Roční studium v Mariánských lázních bylo zaměřené na výuku českého jazyka a …