Nebezpečí na vysokých školách

28. 8. 2019 | Studentský život

nebezpečí na VŠNa vysoké škole se kromě hromady učení a stovek deadlinů můžete setkat i s daleko nepříjemnějšími věcmi. Jak se bránit kapsářům nebo napadení a na koho se obrátit, pokud vám život na vejšce začne přerůstat přes hlavu?

Zloději a kapsáři

Většina českých vysokých škol se nachází ve velkých městech, a velká města rovná se mnoho obyvatel, rozruchu a zmatku. Právě české metropole se vyznačují zvýšenou mírou kriminality. „Nadprůměrnou míru kriminality zaznamenáváme jen na 12,7 % území. Vysoká je hlavně ve větších krajských metropolích. Jde zejména o Prahu, Brno, Olomouc, České Budějovice a Ostravu,“ uvedla k loňskému výzkumu Českého statistického úřadu Jana Jíchová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Pozor si dávejte v místech, kde je větší koncentrace lidí, jako jsou nákupní centra hromadná doprava i přímo škola. Důležité věci a cennosti byste měli mít uschované na bezpečném místě, odkud vám je nikdo nebude moct bez vašeho povšimnutí vytáhnout. Policie ČR pak na svém webu také například doporučuje nenosit nic v zadních kapsách u kalhot, nenosit větší finanční hotovost a doklady nedávat do peněženky.

Se zloději a kapsáři se však můžete setkat i ve škole nebo na kolejích. Ve škole proto nenechávejte cennosti bez dohledu například během přestávky. Na kolejích potom vždy zamykejte pokoj. Kolejní řády pak také upozorňují, abyste nepouštěli do objektu cizí osoby a pokud na někoho podezřelého narazíte okamžitě to nahlaste.

V případě, že se stanete obětí zloděje, obraťte se rovnou na policii a v případě, že jste měli danou věc pojištěnou, nezapomeňte kontaktovat i svou pojišťovnu.

Večírky

K vysokoškolskému životu večírky patří, abyste si je však mohli bezstarostně užívat, měli byste dodržovat několik základních pravidel. Zejména ženy, které se podle studie stávají terčem útočníků až v 71 procentech případů, by si měly dávat pozor na takzvaný drink spiking, neboli vhození drogy či jiné omamné látky do nápoje. Proto na večírku nikdy nenechávejte pití bez dohledu. Pokud vás někdo pozve na drink, zajděte s ním raději až k baru, abyste mohli dohlédnout na to, že se vám dotyčný nepokusí do pití něco přimíchat.

Znejte svoji hranici, před večírkem něco snězte a po něm zas nezapomeňte doplňovat tekutiny.

nebezpečí na VŠ_2

Napadení

Na internetu najdete stovky různých rad, jak předejít napadení. Nejdůležitější je při krizových situacích zachovat chladnou hlavu. Bývá to ale zároveň i to nejtěžší. Policie tak doporučuje představit si, jak byste se v případě napadení zachovali a mohli se tak na případný útok alespoň trochu připravit.

V případě, že je to možné, vyhýbejte se rizikovým místům, nebo se domluvte se spolužáky a procházejte těmito místy ve větších skupinách. Pokud jste sami a máte pocit, že vás někdo sleduje, neostýchejte se zazvonit u nejbližšího domu a požádat o pomoc. Pořiďte si pepřový sprej a noste ho v ruce, případně noste v sevřené ruce klíče, abyste je mohli použít jako zbraň. Další možností jsou různé kurzy sebeobrany. Těch existuje celé řada, jak pro muže a ženy tak i pro zdravotně hendikepované osoby.

Sexuální útoky

V loňském roce řešila česká policie 651 případů znásilnění. Podle průzkumu z roku 2016 však oběti trestný čin oznámí jen v pěti procentech případů. Odhad Amnesty International proto hovoří o v průměru až sedmi tisících znásilnění za rok.

Oběti znásilnění bohužel bývají často společností stigmatizovány, právě i z toho důvodu je ale nutné o tématu hovořit. Pokud se vy nebo někdo ve vašem okolí stal obětí sexuálního násilníka měli byste se neprodleně obrátit na policii.

Řada lidí se však svou zkušenost bojí nahlásit, neboť bojují s pocity studu, nebo si mají mylný pocit, že na tom, co se jim stalo nesou jistý podíl viny. Možným řešením je pak v takovém případě anonymní linka důvěry. V Česku potom existuje také řada organizací, které pomáhají obětem sexuálních útoků, jako je například Člověk v tísni nebo Bílý kruh bezpečí. Hlavní je nebát se o své zkušenosti promluvit.

Jak se svěřila sedmnáctiletá Rosie, promluvit o znásilnění je velice těžké, ale právě to vám jako jediné může pomoci. “Instinktivně jsem věděla, že jsem byla znásilněná, ale snažila jsem se to potlačit a po několik měsíců přehlížela. Pokud bych nepřiznala, že je něco špatně, možná by tomu tak opravdu bylo? Moje nejbližší kamarádka věděla, že se něco špatného stalo a potom co jsem si s ní o tom dlouze promluvila, byla jsem schopná vyjádřit a přijmout skutečnost, že jsem byla znásilněna.”

Stres

Nebezpečí na vysoké škole nepřicházejí pouze zvenčí. Přichází také v podobě stresu, nedostatku spánku či všeobecného vyčerpání, fyzického i duševního. Někdy se můžete do studia ponořit natolik, že vše ostatní jde stranou, což je zaručený způsob, jak sami sobě ublížíte.

Vždy si proto snažte najít čas také sami na sebe. I pouhá půlhodina denně, kdy se například podíváte na jeden díl vašeho oblíbeného sitcomu, je lepší než nic. Jezte zdravě, dost pijte (vodu, ne alkohol a sladké limonády), a hlavně dostatečně spěte. Lidé nejsou stroje a když se budete přepínat, dřív nebo později na to doplatíte. Ve výsledku to pak negativně ovlivní vaše studijní výsledky.

Pokud to vlastními silami nezvládáte, zkuste se obrátit na poradenské centrum vaší univerzity, které je tu od toho, aby studentům pomáhalo v případě, že se ocitnou v tísni nebo čelí stresu. Centra poskytují psychologickou podporu a pomáhají při řešení studijních i jiných problémů.

Další články k tématu