Na vysokou školu se mohou zapsat i studenti, kteří maturují na podzim

22. 8. 2021 | Pro uchazeče na VŠ

maturita na podzimPodzimní maturitní termín není pro úspěšný zápis na vysokou školu nutně překážkou, ale vyžaduje to iniciativu ze strany studenta, který si musí zjistit, jak k této problematice přistupuje škola, na niž je přijat. Obecně vysoké školy v tomto směru k zájemcům o studium přistupují vstřícné.

Nemoc nebo jednoduše smůla na otázku. Důsledek? K maturitě musíte na podzim. Pokud jste úspěšně složili přijímací zkoušky na vysokou školu, ale nemáte ještě v ruce maturitní vysvědčení nejlepší postup je, kontaktovat univerzitu a dohodnout se přímo se studijním oddělením. Většina škol umožňuje doložit maturitní vysvědčení v pozdějším termínu, protože počítá s tím, že ne každý může maturovat na jaře anebo maturitu složit na první pokus. Informace s konkrétním postupem najdete také většinou přímo na stránkách školy.

„Ke studiu na vysoké škole nemůžete být zapsáni, dokud neprokážete složení maturitní zkoušky. To zpravidla proběhne tak, že předložíte úředně ověřenou kopii maturitního vysvědčení. Pokud maturujete až v září, zeptejte se na studijním oddělení příslušné fakulty, jak máte postupovat,“ stojí na webu Masarykovy univerzity.

Některé školy pak automaticky vycházejí studentům vstříc a termín zápisu posunují tak, aby se na něj stihli včas dostavit i maturanti skládající závěrečnou zkoušku až na podzim. Pedagogická fakulta Univerzity Hradec Králové například umožňuje doložit maturitní vysvědčení až po začátku akademického roku.

„Pedagogická fakulta UHK přijímá uchazeče, kteří budou skládat část maturitní zkoušky (…) v září. Tito uchazeči se mohou zapsat ke studiu a maturitní vysvědčení (…) je třeba předložit nejpozději do 31. 10. 2021,“ uvádí škola na svých webových stránkách s tím, že výuka začíná už v druhé polovině září.

Zdroje: Jindřichohradecký deník, Masarykova univerzita, UHK

Další články k tématu

MUNI je skokanem roku v žebříčku univerzit. Techniky si pohoršily

Masarykova univerzita v Brně (MUNI) v žebříčku univerzit Quacquarelli Symonds (QS) ranking zaznamenala v meziročním srovnání největší posun z českých škol. Pohoršily si naopak České vysoké učení technické a Vysoká škola chemicko-technologická. Do nejlepší pětistovky univerzit z celého světa se probojovali tři čeští zástupci.  Masarykova univerzita si oproti loňskému hodnocení polepšila z 551. až 560. pozice o víc jak sto […]

číst více

Aplikace, která zlepší duševní pohodu teenagerů. Na vývoji se podílí MUNI

Za zkratkou ASP se skrývá mezinárodní projekt Augmented Social Play, tedy vylepšená sociální hra. Projekt koordiuje tým z Filozofické fakulty a Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně. Jeho cílem je do čtyř let za rozpočet sedm milionů eur vytvořit aplikaci, která vylepší duševní pohodu dospívajících. „Vylepšená sociální hra“ má podobu imerzivního divadla, které vtáhne celou třídu […]

číst více