Na medicínu do Německa

6. 4. 2012 | Studium v zahraničí

Čím se liší české nemocnice od německých špitálů, přiblíží Zuzana Fajfrová. Studentka medicíny z Karlovy univerzity vycestovala s Erasmem na půl roku, ale u našich západních sousedů se jí zalíbilo natolik, že si pobyt prodloužila o stáž.

Proč sis vybrala pobyt právě v Německu?

Vybrala jsem si ho proto, abych se naučila dobře německy a eventuálně mohla v Německu pracovat.

Jak probíhalo výběrové řízení na Erasmus?

Na informační schůzce, tuším někdy v březnu, se všichni zájemci o Erasmus zapsali na papír. U každého z nich studijní spočítalo průměr ze všech známek (ze všech z ukončeného ročníku). Následovala další schůzka, kde byl seznam a počet míst jednotlivých destinací pro Erasmus. Člověk s nejlepším průměrem si zvolil místo jako první a postupně dál. Na závěr zbývalo už jen vyplnění přihlášky a dalších dokumentů.

Je praxe v německém špitálu rozdílná od praxe v české nemocnici?

Je to obrovský rozdíl. Studenti šestého ročníku medicíny chodí v podstatě celý rok do nemocnice. Mají pracovní dobu jako lékaři, navíc dostávají i plat (stipendium), jehož výše závisí na nemocnici a městu. Praxe je rozdělená po čtyřech měsících na chirurgii a na interně a čtyři měsíce na oddělení, kde chcete. Podle mých zkušeností se lékaři studentům hodně věnují a učí je. Studenti jsou psáni na operace jako asistenti, dělají vizity, vše samozřejmě pod dohledem. Když jsem přišla do Německa, tak jsem v podstatě žádnou praxi neměla, a to už jsem odchodila všech 12 semestrů.

foto.jpg Zuzka (v černém tričku) zamířila z Německa i do nigerijské nemocnice.

Zpátky ke škole. Kolik času jsi strávila na přednáškách, jak hodnotíš úroveň místní univerzity?

Jelikož je v Německu náplň posledního ročníku jenom praxe, tak jsem nebyla na žádné přednášce ani na ničem podobném.

Je Magdeburg pěkné město na žití?

Je to moc hezký město. Mé krásné centrum, spousta parků, krásný cesty kolem Labe. Velikostně tak akorát. Všude se dostaneš na kole – je tam samá rovina.

V současné době pobýváš v Drážďanech. Můžeš přiblížit proč?

Po Erasmu je ještě jedna možnost pro studenty, jak vycestovat do zahraničí, a to je pracovní stáž. Tu si musí každý domluvit samostatně a všechno si musíš sám vyřídit se zahraniční univerzitou. U mě se to v podstatě v ničem neliší, pracuju stejně jako v Magdeburku, akorát dostávám víc peněz.

Bojuješ s nějakými problémy nebo ti něco schází během dlouhodobého pobytu v zahraničí?

Problémy nemám žádný, snad jen s němčinou (smích).

Foto: domácí archiv