Na Erasmus odjela na podzim jen polovina přihlášených studentů

2. 1. 2021 | Studium v zahraničí

erasmusPandemie koronaviru měla v uplynulém roce zásadní dopad na cestování. Omezení se dotkla i studentů, kteří chtěli vyjet studovat do zahraničí. Oproti původnímu počtu přihlášených v zimním semestru na domluvený pobyt v rámci programu Erasmus vyjela jen polovina vysokoškoláků. Třetina z přihlášených pobyt zrušila a zbytek studentů odjezd odsunul na pozdější dobu. Stejně tak došlo k poklesu počtu zahraničních studentů přijíždějících na Erasmus do České republiky – dorazilo jich celkem 74 procent.

Průzkum ohledně cestování studentů v zimním semestru zorganizoval Dům zahraniční spolupráce (DZS), který působí jako národní agentura programu Erasmus v Česku. DZS průzkum realizoval na celkem 48 vysokých a vyšších odborných školách.

Mluvčí DZS, Lucie Durcová, uvedla, že studium s běžnou výukou v zahraničí zahájilo 35 procent přihlášených studentů. „Dalších 13 procent přihlášených vyjelo do zahraničí a zahájilo studium on-line. Desítky studentů zvolily možnost absolvovat zahraniční studium on-line z České republiky,” doplnila Durcová. Studenti, kteří Erasmus absolvovali dálkově z Česka na rozdíl od dalších dvou skupin neměli nárok na stipendium.

I další čísla vyplývající z průzkumu jsou zajímavá. 17 procent studentů výjezd na Erasmus odložilo na později a 35 procent jej zrušilo úplně. „Rozhodnutí mobilitu nerealizovat učinili ve většině případů sami studenti. Případů, kdy byl příjem studentů přerušen ze strany zahraniční univerzity, bylo méně,” okomentovala situaci Durcová.

Stejně jako čeští studenti v zahraničí, i zahraniční studenti v Česku často volili formu on-line studia. Byly jich přibližně tři tisíce. Studenti měli možnost se ubytovat na kolejích a ve většině případů i využívat výpůjčky z knihovny anebo individuální konzultace s přednášejícími.

K poklesu výjezdu studentů na Erasmus došlo pak zejména u oborů, jejichž součástí je i praktická výuka – tu on-line formou nejde nahradit vůbec nebo jen s velkými potížemi. „Jedná se například o některé umělecké obory nebo obory Univerzity obrany,” upřesnila Durcová.

Zdroj:
novinky.cz

Další články k tématu