Mladí odchází od televizí. Upoutají nové seriály jejich zájem?

13. 7. 2023 | Studentský život

Mediální studia a žurnalistika
V českém prostředí vzniká málo tvorby pro mladé diváky. V této souvislosti často v médiích zaznívá jméno České televize (ČT), která má zaujmout všechny věkové skupiny. Změní něco její nový generální ředitel? Kouká mladá generace na televizi? A je vůbec na co?

Na začátku června byl novým generálním ředitelem České televize zvolen Jan Souček. V roli nahradí Petra Dvořáka. Radu ČT, která ho zvolila, oslovil například vizí sjednocení zpravodajství veřejné služby pod jednu platformu. V plánu má nový ředitel omezit počet natáčených detektivek. Naopak chce navýšit počet koupených zahraničních filmů a seriálů.

Mladí bez televize?

Právě zahraniční tvorba by mohla k obrazovkám přilákat i mladé diváky. Ti se totiž na klasickou televizi dívají mnohem méně než starší generace, jak ukázal průzkum Lupa.cz v roce 2021. Podle něj si jen třetina lidí do 24 let zapne televizi denně, u střední generace je to přitom polovina.

Může za to mimo jiné technologický vývoj a přísun nových streamovacích platforem. „Sledovanost klasického televizního vysílání klesá všude na světě, je to technologická změna. Lidé se zkrátka přesouvají od naplánovaného programu k výběrovému sledování obsahu v době, kdy jim to vyhovuje,“ vysvětlil důvody, proč se lidé od televizního vysílání odvrací, mediální analytik Filip Rožánek pro web Refresher news.

Cesta k srdci mladého diváka tak podle něj vede přes nový obsah na digitálních platformách. O to také bude Souček podle svých slov usilovat. Oslovit nejmladší by vedle výše zmíněné zahraniční produkce mohl i zpravodajskou aplikací slibující objektivní žurnalistickou práci zaštítěnou několika veřejnoprávními médii. „Právě nestranné a nezávislé zpravodajství média, které není závislé ani na přáních inzerentů, ani není řízené vládou, by mělo být důležité pro všechny generace,“ říká k tomu Rožánek.

Inspirace v zahraničí

Podle producenta Vratislava Šlajera stojí za nezájmem mladých o televizi jedna zásadní věc. “Televizní tvorba na mladého diváka před nějakým časem rezignovala, protože televizní trh se domnívá, že mladá generace před obrazovkami už zkrátka nevysedává,” říká Šlajer. Podle něj je to začarovaný kruh – kde není poptávka, není ani nabídka. Mladé publikum se ale nepřestalo na televizi dívat úplně, chtějí mít však na výběr, kdy si něco pustí.

Nezájem o mladé publikum konkrétně v České televizi podle kulturní publicistky Táni Zabloudilové ilustruje i množství financí, které na úkor mladých tvůrců a on-line vysílání, putují k ostříleným jménům české kinematografie jako jsou Jiří Strach a Jan Hřebejk. Právě jeho zatím poslední počin Pozadí událostí zvedl velkou vlnu kritiky, mimo jiné za relativizování sexuálního násilí a mocenských vztahů.

V zahraniční mezitím vznikly úspěšné projekty o středoškolácích jako Euforie nebo Sexuální výchova, které dokonce zaujaly i starší generace. Podobně progresivní jsou veřejnoprávní televize na severu Evropy. Například úspěšný norský seriál Skam vypráví osudy dospívajících teenagerů, přičemž každá série je vypravována očima jiného hrdiny. Seriál je autentický, tvůrkyně seriálů Julie Andemová založila scénář na hloubkových rozhovorech právě s dospívajícími. Česká tvorba v tomto zatím zaostává. Ale i tak se objevilo několik vlaštovek, které by mohly rozběhnout širší trend.

Několik vlaštovek na závěr…

Webový seriál #marthyisdead byl zveřejněn na internetové televizi MALL.TV v roce 2019. Asi by zcela zapadl, kdyby o rok později nevyhrál cenu Emmy. Na seriálový thriller, jenž si jako hlavní téma vybral kyberšikanu, se není lehké koukat. Patnáctiletý Martin vyrůstá v rodině přepracovaných rodičů. Po jeho smrti se jeho otec vydává po internetových stopách, aby zrekonstruoval poslední dny života svého syna.

TBH je úplně první webový seriál České televize, který měl premiéru v roce 2022. Sledujeme v něm opět v několika perspektivách, jak moc zaběhnutým životem na brněnské střední škole může zamíchat falešný střelecký útok. Žáci postiženi tragédií, hledají své místo na stupíncích popularity, vlastní sexualitu i způsob, jak se vyrovnat s traumaty spojenými se šikanou.

Pět let je také počin České televize. Po umístění na iVysílání byl díky své popularitě letos v červnu odvysílán i na kanále ČT1. Hlavním tématem je zde sexuální násilí. Po pěti letech se studentka Tereza rozhodne veřejně skrze knihu obvinit svého spolužáka Davida ze znásilnění. Zatímco David vinu popírá, obvinění mu narušují současný život, ve kterém plánuje svatbu i kariéru doktora.

Seriál na platformě Voyo z produkce televize Nova Sex O’Clock je oproti předchozím zmíněným méně otevřenější a konzervativnější, ačkoli je na něm vidět výrazná inspirace právě Sexuální výchovou. Děj se točí kolem dospívajícího Adama, kterého nejvíc zajímá, jak přijít o panictví, a jeho otce, který odhaluje svou dosud skrytou homosexualitu.

 

Zdroje: Alarm.cz, ČSFD.cz, iVysilání.cz, Lupa.cz, Media Guru.cz, News Refresher.cz, podcast Vlna, Voyo.cz

Další články k tématu

Kanye West přišel o čestný titul z vysoké školy

Kanye West přišel o čestný titul z vysoké školy

Rapper Kanye West přišel o čestný titul, který mu udělil Institut umění v Chicagu. Důvodem jsou antisemitské výroky amerického hudebníka, který si loni oficiálně změnil jméno na Ye. Výroky zveřejňoval na sociálních sítí, ale také během rozhovorů. V jednom podcastu například četl protižidovské vtipy a tvrdil, že na „Adolfu Hitlerovi bylo i něco dobrého“. „Jednání Yeho není …