Místo koupaliště k soustruhům. Učni dohánějí praxe během prázdnin

23. 8. 2021 | Aktuality

Učňovské oboryNěkteří učni musí i o prázdninách chodit do školy. V srpnu je totiž čekají závěrečné zkoušky. Žáci posledních ročníků učilišť tak na poslední chvíli dohánějí mezery v praktické výuce, jejíž konání během roku zkomplikovala protiepidemická opatření.

Kvůli pandemii ministerstvo školství umožnilo posunout termín závěrečných zkoušek až do 31. srpna. Většina škol této možnosti nevyužila a zkoušky pořádala už v červnu. Na tři tisíce učňů však musí do školy chodit během prázdnin, aby se na zkoušku (do)připravili.

„Určitě se dá v létě dělat cokoli jiného než škola. Plány byly určitě jiné – nějaká dovolená, akce, ale co se dá dělat. Nebyla jiná možnost, abych zkoušky dodělal,“ řekl pro Radiožurnál Ondřej Blažek, student oboru obráběč kovů. „Moc dobré to není. Sedm měsíců, co chybí, se musí dohnat,“ doplnil.

I když by se o prázdninách nejspíš všichni učni rádi věnovali jiným činnostem, na praxe podle ředitele učiliště Františka Mihulky přes prázdniny dochází. Z 64 učňů přestali do Mihulkovi školy docházet jen tři nebo čtyři.

Kromě výuky ve škole si učni mohou praxi doplnit i v rámci letní brigády. V budoucnu to pro ně může být výhoda, protože tak mohou oslovit potenciální zaměstnavatele. „Firmy velice oceňují to, že si hocha mohou nezávazně prohlédnout, jaký je jeho vztah k práci. On se zase může podívat, kde by dělal, a mnozí z nich mají nabídku na zaměstnání, ještě než jsou vyučeni,“ dodal pro Radiožurnál Mihulka.

Závěrečná zkouška je zakončením učňovských oborů, jejímž výstupem je výuční list. Skládá se z praktické zkoušky a dále zkoušky ústní (popřípadě písemné). Stejně jako státní maturity jsou závěrečné zkoušky v kompetenci Cermatu a mají v rámci oborů jednotná zadání. Podobně jako u maturit mají i učni prodloužený časový limit u ústních (písemných) zkoušek z 240 minut na 270.

Zdroje: iRozhlas, Cermat

Další články k tématu

Britské univerzity krátí výuku, aby měli studenti víc času na práci

Víc času na práci nebo brigádu pro studenty. To je důvod, proč se některé univerzity ve Velké Británii rozhodly „zhustit“ výuku do pouhých tří dnů v týdnu. Chtějí tak umožnit studentům, kteří čím dál častěji bojují s rostoucími náklady na život, zvládnout pracovat i studovat současně. V praxi jde o plnohodnotnou výuku, která se ovšem odehrává během […]

číst více

Sedm způsobů, jak být o prázdninách produktivní

Pokud máte do budoucna smělé plány a vysnili jste si zářnou kariéru, prázdniny jsou ideální čas na to, proměnit sny v realitu. Stačí jen neotálet a někde začít. Třeba na brigádě, letní škole nebo na úpatí hory, jejíž vrchol vám už dlouho nedává spát. Najděte si letní brigádu Najít si při studiu brigádu v oboru, ve kterém […]

číst více

Program Empower pomůže studentkám, které chtějí podnikat

Agentura JIC zahájila rozvojový program Empower určený pro studentky i nestudentky, které chtějí rozjet vlastní byznys. V rámci šesti bloků se účastnice programu setkají úspěšnými podnikatelkami a získají praktické znalosti potřebné pro vstup do světa podnikání. Program je výběrový s kapacitou pro 15 zájemkyň. V rámci přihlášky můžou ženy představit svůj podnikatelský záměr nebo již existující projekt. Cena […]

číst více