Místo koupaliště k soustruhům. Učni dohánějí praxe během prázdnin

23. 8. 2021 | Aktuality

Učňovské oboryNěkteří učni musí i o prázdninách chodit do školy. V srpnu je totiž čekají závěrečné zkoušky. Žáci posledních ročníků učilišť tak na poslední chvíli dohánějí mezery v praktické výuce, jejíž konání během roku zkomplikovala protiepidemická opatření.

Kvůli pandemii ministerstvo školství umožnilo posunout termín závěrečných zkoušek až do 31. srpna. Většina škol této možnosti nevyužila a zkoušky pořádala už v červnu. Na tři tisíce učňů však musí do školy chodit během prázdnin, aby se na zkoušku (do)připravili.

„Určitě se dá v létě dělat cokoli jiného než škola. Plány byly určitě jiné – nějaká dovolená, akce, ale co se dá dělat. Nebyla jiná možnost, abych zkoušky dodělal,“ řekl pro Radiožurnál Ondřej Blažek, student oboru obráběč kovů. „Moc dobré to není. Sedm měsíců, co chybí, se musí dohnat,“ doplnil.

I když by se o prázdninách nejspíš všichni učni rádi věnovali jiným činnostem, na praxe podle ředitele učiliště Františka Mihulky přes prázdniny dochází. Z 64 učňů přestali do Mihulkovi školy docházet jen tři nebo čtyři.

Kromě výuky ve škole si učni mohou praxi doplnit i v rámci letní brigády. V budoucnu to pro ně může být výhoda, protože tak mohou oslovit potenciální zaměstnavatele. „Firmy velice oceňují to, že si hocha mohou nezávazně prohlédnout, jaký je jeho vztah k práci. On se zase může podívat, kde by dělal, a mnozí z nich mají nabídku na zaměstnání, ještě než jsou vyučeni,“ dodal pro Radiožurnál Mihulka.

Závěrečná zkouška je zakončením učňovských oborů, jejímž výstupem je výuční list. Skládá se z praktické zkoušky a dále zkoušky ústní (popřípadě písemné). Stejně jako státní maturity jsou závěrečné zkoušky v kompetenci Cermatu a mají v rámci oborů jednotná zadání. Podobně jako u maturit mají i učni prodloužený časový limit u ústních (písemných) zkoušek z 240 minut na 270.

Zdroje: iRozhlas, Cermat

Další články k tématu

Studium přímo ve firmě by mohly umožnit průmyslové doktoráty

Studium přímo ve firmě by mohly umožnit průmyslové doktoráty

Kombinaci studia na českých vysokých školách a ve firmách by mohly v budoucnu umožnit průmyslové doktorské programy. Šlo by o studium spojující akademický výzkum a praktickou zkušenost přímo v konkrétní firmě. Nápad představilo ministerstvo pro vědu a výzkum. Na stůl ho teď dostane pracovní skupina, která bude řešit, jak by celý program mohl fungovat v praxi. …