Léto ve znamení regenerace. Jak se připravit na nový akademický rok

29. 7. 2021 | Studentský život

Studentské prázdninyLetošní akademický rok byl náročný pro všechny. Studium na dálku nevyhovovalo všem a bylo s ním spojené mnoho stresu. Toto léto tak víc než kdy jindy platí, že si vysokoškoláci či čerství maturanti, kteří na vysokou teprve míří, potřebují odpočinout. Jak mohou studenti během léta načerpat novou energii a zregenerovat po stresu a shonu dnů minulých?

Starejte se o své tělo

Peče o sebe sama je základem štěstí. Udělejte toto léto pro sebe něco navíc. Pečujte o svou pleť, zajděte si ke kadeřnici nebo na masáž. Důležité je naslouchat potřebám svého těla. Pokud vám to váš rozvrh dovoluje a nemusíte brzy vstávat, klidně si po ránu dopřejte víc spánku. Choďte do posilovny, do bazénu, vyjeďte si na kole, nebo se jednoduše jděte projít. Každé cvičení a pohyb pomůže vaší psychice.

Pečujte o svou mysl

Zdravé a silné tělo je jenom polovina úspěchu. Péče o duševní zdraví je stejně tak důležitá. Abyste se cítili lépe, buďte s lidmi, které milujete, v místech, kde je vám dobře a dělejte věci, které vám činí radost.

Stejně tak pomáhá soustředit se na přítomnost a netrápit se úvahami o minulosti ani obavami nad nejistou budoucností. Když se člověk soustředí na přítomnost, má větší šanci vychutnat si ji a zapamatovat si více skvělých zážitků.

Pište si deník

Napsat dopisy lidem, kteří vám ublížili, vypsat se ze svých pocitů, představ, snů, anebo si vytvořit seznam všeho, co byste rádi udělali… to vše pomáhá. Když své myšlenky a cíle uvidíte sepsané na papíře, snáz se v nich vyznáte a budete si v nich moct udělat pořádek. Někteří lidé navíc psaní deníku berou jako kreativní činnost a kromě slov do něj přidávají i nejrůznější obrázky, fotky, kresby nebo citáty. Z deníku se tak může stát umělecké dílo.

Meditujte

Meditace může pomoci uvolnit od stresu a uspořádat si myšlenky. Můžete ji provozovat prakticky kdekoliv, kde máte aspoň trochu klidu. K meditaci totiž nepotřebujete žádné speciální vybavení. Začít můžete třeba s různými aplikacemi pro meditaci a vybrat si tu, která vám nejvíc vyhovuje.

Udělejte si pořádek v šatníku

Všichni bez ohledu na pohlaví si mohou udělat pořádek v šatníku, vyzkoušet staré věci a v případě potřeby je vyřadit a pořídit si nové. Můžete se také už nyní začít připravovat na podzimní sezonu. Výhodou je, že když teplejší oblečení a boty nakoupíte v létě, vyjdou vás s velkou pravděpodobností levněji, než kdybyste je pořizovali na podzim.

Uspořádejte si svůj domov

Obměnou šatníku změna končit nemusí. Stejně tak si můžete upravit svůj domov, ať už žijete ve vlastním nebo v podnájmu. Můžete přemístit nábytek, nakoupit voňavé svíčky, pověsit na zeď pár obrázků anebo nalepit plakáty… prostě cokoliv, co přispěje k tomu, abyste se doma cítili lépe.

Oddejte se svým zájmům

Po shonu školního roku máte v létě konečně příležitost věnovat se svým zájmům, na které jste předtím neměli čas. Oddejte se činnostem, které vám dělají radost, nebo vyzkoušejte novou aktivitu, která vás už dlouho láká. Třeba tak objevíte nový koníček, kterému se budete věnovat mnoho dalších měsíců/let.

Navažte kontakty

Pokud jste kvůli nedostatku času a pandemickým omezením dlouho neviděli své přátele a známé je léto ideální čas, kdy to napravit. Kontakt s lidmi, které máte rádi má nespočet výhod. Kvalitní lidské vztahy totiž přímo ovlivňují duševního zdraví člověka. Cenný je v tomto směru zejména osobní kontakt, který ani ty nejpropracovanější sociální sítě nenahradí.

Vytvořte si denní rutinu a držte se jí

Po nepředvídatelném roce plném učení a testů přispěje ke klidu trocha monotónnosti ve formě denní rutiny. Nemusí jít o velkou změnu, postačí malý rituál, který se bude pravidelně opakovat – například šálek čaje/kávy k snídani anebo již zmíněná meditace před spaním. Rutina je důležitá zejména v tom, že dává životu strukturu, což pomůže těm, kteří zažívají nejistotu a stres.

Zdroj: College Magazine

Další články k tématu

Léto ve světě: Hra na imaginární kytaru a skok přes miminko

Léto ve světě: Hra na imaginární kytaru a skok přes miminko

Léto je o tom vyzkoušet něco nového. Možná už si myslíte, že jste vyzkoušeli všechno. Omyl. Co se třeba nechat nést v rakvi, nebo přeskočit nemluvně? Vydejte se s námi na cestu po dvou kontinentech a zjistěte, jaké jsou ty nejpodivnější činnosti, kterým se v létě lidé věnují. USA Spojené státy byly vždycky osobitou zemí, kde se mísí …