Mendelova univerzita přišla o akreditaci na doktorské studium ekonomiky

5. 7. 2022 | Aktuality

PhD v ekonomii

Národní akreditační úřad odebral Mendelově univerzitě v Brně institucionální akreditaci pro doktorské studium ekonomických oborů. V praxi se to projeví tak, že škola si již nebude moct sama schvalovat nové studijní programy v doktorském typu studia pro ekonomické obory. Místo toho bude muset žádost o jejich povolení podat akreditačnímu úřadu.

Na možné nedostatky na brněnské škole upozornila antiplagiátorská platforma VroniPlag. Ta v posledních několika měsících nalezla shody v disertačních pracích několika rakouských komunálních politiků, kteří absolvovali doktorské studium právě na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity. Kontrola úřadu následně chyby potvrdila.

Podle Národního akreditačního úřadu Mendelova univerzita v rámci doktorského studia ekonomických oborů nezajistila dostatečnou kvalitu vzdělávací a tvůrčí činnosti a jejího hodnocení. To jsou jedny z podmínek pro udržení institucionální akreditace. „V důsledku několikanásobného selhání kontrolních procesů zejména na úrovni jedné z fakult nebyla vysoká škola schopna odhalit a odstranit nedostatky, které byly kontrolou zjištěny,“ píše úřad v zápisu ze svého květnového jednání.

Univerzita také podle kontrolorů nerozpoznala riziko v tom, že více doktorandů končí studium za výrazně kratší dobu, než je obvyklé. Konkrétně šlo o čtrnáct studentů, kteří studium stihli za 22 až 30 měsíců. Standardní doba studia přitom činí 36 měsíců.

„Vysoká škola nemá dostatečně účinná opatření proti úmyslnému jednání proti dobrým mravům při studiu, zejména proti plagiátorství a podvodům při studiu,“ stojí dále v závěrech kontroly, která probíhala od 25. srpna do 25. listopadu 2021.

Podle mluvčího školy Filipa Vrány nebude mít rozhodnutí dopad na stávající ani budoucí studenty. Mendelova univerzita rozhodnutí akreditačního úřadu v současnosti analyzuje a zvažuje, že se proti němu odvolá.

Akreditační úřad po odhalení nedostatků na Provozně ekonomické fakultě zahájil kontrolu i dalších částí Mendelovy univerzity. Kontrola podle posledních dostupných informací stále probíhá.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Mendelově univerzitě hrozí ztráta akreditace části doktorských programů

Mendelově univerzitě hrozí ztráta akreditace části doktorských programů

Rada Národního akreditačního úřadu odsouhlasila odebrání institucionální akreditace Mendelovy univerzity. Týká se to doktorských studijních programů v ekonomických vědách. Univerzitě zároveň odebrala možnost uskutečňovat doktorské studijní programy Ekonomika a management v češtině i angličtině. Rozhodnutí zatím není pravomocné, škola zváží další kroky. Úřad škole institucionální akreditaci odebral, protože Rada pro vnitřní hodnocení Mendelovy univerzity podle něj nedokázala …

MENDELU uspěla. Tři doktorské programy o akreditaci nepřijdou

MENDELU uspěla. Tři doktorské programy o akreditaci nepřijdou

Mendelova univerzita uspěla s odvoláním proti zrušení třech doktorských studijních programů. Provozně ekonomická fakulta tak může i nadále vyučovat obory ekonomika a management v českém a anglickém jazyce a obor Business Economics and Management. Národní akreditační úřad nepravomocně rozhodl o odebrání akreditace na počátku roku, jeho rozhodnutí zvrátila v květnu přezkumná komise. „Pro mne osobně to …

Na oběžnou dráhu se možná brzy vydá první český studentský satelit

Na oběžnou dráhu se možná brzy vydá první český studentský satelit

Studentský tým YSpace z Vysokého učení technického v Brně má ambiciózní cíl. Ve spolupráci s vědci z Mendelovy univerzity v Brně chce na oběžnou dráhu vypustit první český studentský satelit, který bude zkoumat buňky ve vesmíru. Mise zvaná CIMER už získala cenu Evropské kosmické agentury. Cílem mise je nejprve poslat na oběžnou dráhu satelit, který bude obsahovat bio-kontejner s vysušenými bakteriemi. …