Mendelova univerzita přišla o akreditaci na doktorské studium ekonomiky

5. 7. 2022 | Aktuality

PhD v ekonomii

Národní akreditační úřad odebral Mendelově univerzitě v Brně institucionální akreditaci pro doktorské studium ekonomických oborů. V praxi se to projeví tak, že škola si již nebude moct sama schvalovat nové studijní programy v doktorském typu studia pro ekonomické obory. Místo toho bude muset žádost o jejich povolení podat akreditačnímu úřadu.

Na možné nedostatky na brněnské škole upozornila antiplagiátorská platforma VroniPlag. Ta v posledních několika měsících nalezla shody v disertačních pracích několika rakouských komunálních politiků, kteří absolvovali doktorské studium právě na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity. Kontrola úřadu následně chyby potvrdila.

Podle Národního akreditačního úřadu Mendelova univerzita v rámci doktorského studia ekonomických oborů nezajistila dostatečnou kvalitu vzdělávací a tvůrčí činnosti a jejího hodnocení. To jsou jedny z podmínek pro udržení institucionální akreditace. „V důsledku několikanásobného selhání kontrolních procesů zejména na úrovni jedné z fakult nebyla vysoká škola schopna odhalit a odstranit nedostatky, které byly kontrolou zjištěny,“ píše úřad v zápisu ze svého květnového jednání.

Univerzita také podle kontrolorů nerozpoznala riziko v tom, že více doktorandů končí studium za výrazně kratší dobu, než je obvyklé. Konkrétně šlo o čtrnáct studentů, kteří studium stihli za 22 až 30 měsíců. Standardní doba studia přitom činí 36 měsíců.

„Vysoká škola nemá dostatečně účinná opatření proti úmyslnému jednání proti dobrým mravům při studiu, zejména proti plagiátorství a podvodům při studiu,“ stojí dále v závěrech kontroly, která probíhala od 25. srpna do 25. listopadu 2021.

Podle mluvčího školy Filipa Vrány nebude mít rozhodnutí dopad na stávající ani budoucí studenty. Mendelova univerzita rozhodnutí akreditačního úřadu v současnosti analyzuje a zvažuje, že se proti němu odvolá.

Akreditační úřad po odhalení nedostatků na Provozně ekonomické fakultě zahájil kontrolu i dalších částí Mendelovy univerzity. Kontrola podle posledních dostupných informací stále probíhá.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Brněnské univerzity chtějí kvůli silným ročníkům otevřít nové obory

Masarykova univerzita a Vysoké učení technické v Brně (VUT) plánují otevřít nové obory z oblasti kyberbezpečnosti a udržitelnosti. Reagují tak na aktuální poptávku veřejnosti i na předpokládaný příval přihlášek populačně silných ročníků. Masarykova univerzita chce kromě toho vybudovat nové koleje. „Pracujeme na akreditaci nových studijních programů, které připravíme do roku 2027. Jedná se o progresivní oblasti, kterými […]

číst více

Vysoké školy na Moravě otevírají nové obory. Reagují na poptávku trhu

Dostavba jaderné elektrárny, změna klimatu i potřeba revitalizovat krajinu. Na to všechno reagují vysoké školy na Moravě a otevírají nové obory, aby pomohly zaplnit mezery na pracovním trhu. Absolventi tak budou mít uplatnění zaručené. V Česku se chystá výstavba nových jaderných bloků. I proto bude větší poptávka po odbornících na jadernou energetiku. Vysoké učení technické se […]

číst více