Meditací k úspěšnému studiu

25. 8. 2010 | Rady maturantům

Myšlenky se toulají všude možně, jen ne v probírané látce. Co může pomoci lepší koncentraci, když síla vůle selhává? Káva? Lecitin? Ginko biloba? Možná ale není nutné překvapovat svoje tělo chemií z lékárny. Nejpřirozenějším a zároveň nejúčinnějším dopingem při studiu může být obyčejné zklidnění mysli prostřednictvím meditace. Pozn. Článek byl 13. 9. 2013 aktualizován. (kav)

Proslulý režisér David Lynch podporuje prostřednictvím své nadace program, který se snaží zavést do amerických škol nepovinné hodiny meditace. Ač to může znít jako výmysl šarlatána, proti kterému se ostatně část amerických rodičů bouří, toto zklidnění podle učitelů zvyšuje koncentraci žáků ve vyučování a snižuje jejich hyperaktivitu. V České republice si lze podobnou praxi zatím představit jen stěží. Přesto však nemusí být od věci projít si některé argumenty, proč se meditaci věnovat alespoň individuálně, a naznačit si i její rizika.

Meditace rozvíjí potenciál mozku

Podobně jako Lynchova nadace DLF (David Lynch Foundation) se i do českých škol snaží meditaci prosadit zdejší Centrum transcendentální meditace (TM centrum). Výhody tohoto způsobu meditace zní více než slibně: meditující lidé rozvíjí svoji inteligenci a tvořivost a lepší se jim paměť, neboť intenzivněji využívají skryté rezervy mozku. Také se zlepšuje jejich schopnost soustředit se. U žáků a studentů se výsledek projevuje v lepších studijních výsledcích a vyšším skóre ve standardních testech inteligence. Podle jedné dvacet let staré studie, kterou zmiňují stránky centra, měli dokonce vysokoškoláci praktikující pravidelně transcendentální výrazně vyšší inteligenci než referenční skupina. A v podobném duchu by se dalo pokračovat dál.

Meditace má pozitivní vliv nejen na psychické, ale i fyzické zdraví

Analýza výzkumu na universitě v Kentucky vedeném Dr. Andersonem z března 2008 uvádí, že meditace je účinnou léčbou pro kontrolu vysokého tlaku, aniž by měla vedlejší účinky. Podle odborníků z Montreal University pomáhá pravidelná meditace snižovat chronické bolesti. Podle článku, který se objevil na serveru novinky.cz, vědci sledovali mozky osob, které praktikují zenovou meditaci pravidelně a které naopak neprováděli podobné techniky nikdy. A lidé ze skupiny zenové meditace měli silnější a hustější oblast známou jako čelní cingulární lalok kůry mozkové. Ta řídí právě vnímání bolesti. Podle Dr. Joshua A. Granta by se měly meditační praktiky stát součástí obecné léčby bolesti.

Meditace pomáhá odbourat stres

Při vykonávání důležité zkoušky je často aktuální psychický stav důležitější, než nabyté znalosti. A k žádoucímu zklidnění před rozhodujícím výkonem může přispět i krátká meditace. „Nedávno jedna svěřenkyně maturovala a přiběhla ke mně, že si zapomněla žonglovací míčky. Půjčil jsem ji své, ona dvacet minut žonglovala na školním dvoře a k maturitě šla úplně klidná,“ zmínil pro Respekt učitel sportovního gymnázia Milan Moravec, který učí meditačních praktik své studenty. Svou praxí také dokazuje, že koncentrace mysli může mít i jiné podoby než mručení slabiky „óhm“ v pozici lotosového květu. Pomocí uvědomování si vlastního těla a práce s ním pomohl Moravec plavkyni Iloně Hlaváčkové k několika medailím, pro které si obrazně řečeno na rozdíl od svých vynervovaných soupeřů poklidně doplavala. Svůj systém, který nazval psychomotorickým tréninkem, dál zdokonaluje. Zájemci si mohou celý článek o meditaci a jí podobných praktikách přečíst v Respektu č. 12/2010.

Účinky meditací potvrzují i vědecké studie

Podle studie z roku 2005, kterou publikoval Dr. Lazar se svým kolektivem, má meditace za následek zvýšený objem mozkové kůry v oblastech podílejících se na pozornosti, vnímání vnitřních stavů a integraci senzomotorických podnětů s emocemi. O rok starší studie kolektivu Brefczynski-Lewis, Lutz a Davidson zaznamenala při meditaci zvýšenou aktivitu oblastí v čelním a temenním laloku, tedy v těch oblastech, které se podílejí na udržování koncentrace. Creswellova studie z roku 2007 zase prokázala sílící vazby mezi čelním lalokem a amygdalou, která naznačuje vyšší schopnost kontroly negativních emocí. A podobných studií s rozmachem výzkumu moderních metod sledování lidského mozku přibývá.

Meditace je úplně zdarma

Pro meditaci není třeba žádná permanentka do meditačního centra, žádné speciální roucho, žádné nakupování v lékárně. Každý si může tehdy, když má čas a náladu, sednout, zavřít oči a uvolnit se. Chce to jen vůli zkusit to a nenechat se odradit počátečními neúspěchy. Zklidnit mysl uprostřed vzruchy překypujícího dvacátého prvního století je opravdové umění. Avšak je to umění, které je dostupné každému.

Podle serveru „Zdravi4u“:http://www.zdravi4u.cz/view.php?cisloclanku=2009082701 je pro meditaci ideální poloha lotosového květu, v níž bývá často znázorňován Buddha. Nohy jsou pevně spojené, díky čemuž meditující nemůže v této poloze spadnout ani usnout a nemusí dělat vůbec nic pro to, aby v ní vydržel. Přesto pro každého, kdo je zvyklý sedět jen na židli, bude velmi namáhavé na kolena začínat s touto polohou, a potrvá delší dobu, než se v ní bude cítit pohodlně

Co to meditace vlastně je a jak meditovat?

Většina textů o meditaci se shoduje, že se jedná o práci s myslí. Jednou z možností je technika koncentrace na jediný předmět, druhou je naopak všechny podněty vnímat, ale nezabývat se jimi. Společná je snaha nezabývat se žádnými vzruchy a nechat mysl klidnou. Jak na to? „Každá lidská duše má svůj způsob meditace. Můj způsob meditace nebude vyhovovat vám a váš způsob meditace nebude vyhovovat mně. Je mnoho hledajících, jejichž meditace není plodná, protože neprovádí meditaci, která je pro ně vhodná. Jestliže nemáte duchovního mistra, který vás může vést, musíte jít hluboko dovnitř a získat meditaci z nejvnitřnějších skrýší svého srdce,“ píše na svých stránkách Václav Gerla věnující se celostní medicíně. Inspiraci lze načerpat také z knih, které by měly být dostupné v každé knihovně, nebo z článků na internetu. Jednoduché návody jsou například na serveru novinky.cz nebo na stránkách zdravého životního stylu.

Každá mince má dvě strany

Možnost odhalit skryté kapacity vlastního mozku zní sice úžasně, ale nic není bez rizika. Na začátku článku zmiňované Centrum transcendentální meditace vyvolává nemalé kontroverze. Někteří odborníci ho označují za sektu (jako například teolog Juan Provecho v článku na iDnes.cz či Ministerstvo vnitra na svých stránkách). Za svůj program nabízející návod k otevření mysli totiž centrum požaduje peníze, za které dostane každý příslušník vlastní mantru, která se prý může stát klíčem k manipulaci. Právě před tím varuje zakladatelka Školy mystických umění Kateřina Pokorná, která vyučuje prostřednictvím kurzů mentální techniky. Tvrdí, že při meditaci je otevřená mysl náchylná na sugesci i působení zlých duchů. Nejvíce odrazuje od hromadných meditací, kterými se mohou ze zúčastněných stávat loutky vydané napospas svým mistrům. Argumenty od ženy věnující se esoterice sice pro mnohé nemusí být směrodatné, přesto však mohou minimálně znepokojit a od pokusů meditovat odradit. Jak tedy meditovat bezpečně? Podle Kateřiny Pokorné individuálně, skrytě a podle vlastní intuice.

Meditace nebo jenom relax?

„V době, kdy jsem meditovala, což bylo třeba třikrát týdně, jsem se opravdu cítila klidnější a častěji jsem se usmívala jen tak, třeba že svítí slunce nebo že prší, a lépe jsem i přes den zvládala stres, takže o zkouškovém, kdy je všeho nad hlavu, je to hodně znát,“ líčí své zkušenosti s meditacemi čerstvá absolventka brněnské architektury na VUT Hana Dvořáková. „Je taky spousta druhů meditací a čert aby se v nich vyznal. Jejich efekt přijde, ale ne za pár dní… rychlejší cestou pro mě bylo dobře se namotivovat, aby mě ta látka začala bavit,“ upozorňuje na potřebu vytrvalosti Hanka. „Ono to bylo docela peklo vydržet třeba jen dvacet minut, natož někdy hodinu ve stejné pozici. Je to nezvyk a když začnou bolet záda, brnět kolena, kotníky a pak celé nohy, je to víc o sebemrskačství než o meditaci. No a to sebemrskačství mě přešlo.“ Pro Evropana zvyklého žít v rychlém tempu je proniknutí do meditace náročné. Svět i své tělo vnímá jinak než indičtí jogíni, kteří neváhají strávit cvičením asán a meditacemi celý den. Navíc mnozí lidé nechtějí o praktikách zavánějící jakýmkoliv duchovnem a mystikou ani slyšet. Proto je vhodné najít si způsob zklidnění těla i duše šitý na míru vlastním potřebám. Ať už je to zmiňované žonglování, nebo každodenní relaxace u hudby.

Zdroj: Meditace z pohledu neurověd Jana Buriana, stránky Centra transcendentální meditace Respekt a další zdroje zmíněné v textu článku

Zdroj fotografie: stock.xchng

Další články k tématu