Matematika nutí lidi přemýšlet, říká studentka MatFyzu

9. 9. 2008 | O studijních oborech

Lenku Pöslovou (21) by asi málokdo tipoval na studentku MatFyzu. Lenka si však z vtípků o blondýnách mnoho nedělá a při škole, na které si mnozí rychle vylámou zuby, stíhá zároveň práci finanční poradkyně. Jak to dělá? A jak vůbec studium na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy univerzity probíhá?

Co tě na matematice nejvíc baví? To je těžké říct. Mám čísla ráda, vidím v tom smysl. Humanitní vědy mě nikdy moc neoslovovaly. Matematika mě vždycky bavila a šla mi.

Uvažovala jsi o tom, že bys ji studovala i někde jinde než na MatFyzu? V maturitním ročníku jsem si původně chtěla dát jen jednu přihlášku, a to na MatFyz, ale rodiče mě přesvědčili, abych si dala ještě jednu. Na „peďáku“ v Hradci Králové mě na obor Učitelství: Matematika – fyzika vzali bez přijímaček, ale asi bych tam ani nešla. Maximálně na rok a pak bych to zase zkusila na MatFyz, kdyby to nevyšlo. To byla jediná volba.

Co si myslíš o humanitních vědách? Vystudovala jsem všeobecné gymnázium, takže jsem si tím projít musela. Byly to věci, které mi nedělaly problém. Přečetla jsem si je, naučila a „přepapouškovala“. Mám ale pocit, že v matematice dokážu být víc kreativní. Vědy jako matematika, fyzika, chemie mi šly vždycky hned a nemusela jsem se je vůbec učit. Pro mě nebyly humanitní vědy příliš myšlenkově zajímavé, nemohla jsem se v nich rozvíjet.

Rozvíjí se v dnešní době matematika? Docela dost. Matematika, zvlášť na MatFyzu, nutí lidi přemýšlet. Je to formou věta – důkaz, a tam už to zdaleka není o počítání, respektive je to úplně jiné počítání než třeba na střední škole. Hodně se tam rozvíjí to, jakou má člověk představivost, a jak dokáže samostatně přemýšlet na poměrně vysoké úrovni.

Měla jsem na mysli hlavně nové poznatky v matematice. Ty jsou samozřejmě také. Jsme vedeni k tomu, abychom se po vysoké škole vydali třeba tímto směrem, abychom vymýšleli posledních sedm záhad matematiky. Takže určitě jsou pořád neobjasněné věci.

Jaké jsou to záhady? To jsou takové největší oříšky. Jde o konkrétní věci, například jestli prvočísla někde končí.

Co bys teď dělala, kdybys nestudovala vysokou školu? Asi bych dělala tu práci, kterou mám.

Pracuješ jako finanční poradkyně. Má to nějakou spojitost s matematikou nebo se školou? Finance jsou hodně o číslech, takže mi v tom matematika dost pomáhá. Mám vztah k číslům a když se něco počítá, nedělá mi většinou problém to namodelovat sama, i když jsou na to programy.

Hodí se ti poznatky ze školy v práci? Zatím ne, to začne od října, od třetího ročníku. První dva roky máme hodně obecné. Třetí rok už se začínají brát různé předměty, které se pak hodí na magisterské studium. Tam chci mít finanční matematiku, takže předpokládám, že od toho roku by se mi to mělo hodit i do práce.

Jak to stíháš, dělat finanční poradkyni při studiu? K MatFyzu jsem se postavila tak, že jakmile budu ve škole trávit příliš hodin týdně, zblázním se tam a stane se ze mě „typický matfyzák“. Přes semestr se tam tedy moc nepohybuji, radši se vše učím sama a sháním si poznámky. Pak chodím na zkoušky, takže mi to moc času nezabere. Případně mám třeba nějaké přednášky nebo cvičení dopoledne, kdy je většina lidí v práci. Vlastně pracuji večer, takže skloubit se to dá.

Jak studium na MatFyzu vypadá? Je to náročné. Nečekala jsem, že MatFyz bude takový. Netušila jsem ani, že matematika vůbec může být taková. Starší lidi, kteří studovali matematiku, třeba i jinde, mi ukázali, jak to vypadá. Ale dokud si tím člověk neprojde, neví. Během první přednášky na MatFyzu jsme probrali matematiku, kterou jsem probrala za celou základní školu i gymnázium.

Zapomínáš věci, které se učíš, nebo jsou to vědomosti, které už zůstávají? Myslím, že MatFyz jde ve spoustě oborů (matematiky máme asi osm druhů) jedním uchem tam, druhým ven. Ty stěžejní obory si člověk pamatuje. Ty, které prostě umět musíme, ale de facto nám k ničemu nejsou, nebo se dají případně dohledat, si nepamatuji.

Jak vypadá typický student MatFyzu? Ten typický má kudrnaté nebo dlouhé vlasy a brýle. Je to spíš introvert nebo maniak na počítačové hry, nebo na programování. Takoví lidé se tam dost vyskytují. Ale pořád tam máme partu asi třiceti lidí, kteří jsou „normální“, chodí na pivo a dá se s nimi mluvit i o jiných věcech než jen o matematice, fyzice nebo programování.

V čem budeš po vysoké škole lepší? Budu mít titul, lepší pracovní nabídky (magisterský titul z MatFyzu moc lidí nemá). Mít titul z takovéto školy je prestižní, navíc si myslím, že Karlova univerzita má pořád své jméno.

Znáš nějaký „matfyzácký“ vtip? Potká matfyzák matfyzáka. To nevíš, co se mi včera stalo. Povídej. Šel jsem v noci po parku, najednou tam přijede ženská na kole, svlíkne se a říká, abych si vzal, co chci. Tak jsem si vzal kolo. Tos udělal dobře, ty šaty by ti stejně byly malý.