Manuál pro prváky V. - FORMALITY

14. 9. 2009 | Přijímací řízení

Jak se vyznat ve studijním řádu? K čemu se dá využít studentský průkaz? Co to je IS, UIS nebo STAG? Na začátku vysokoškolského studia vás čeká řada formálních překážek, které budete muset překonat. Závěrečný díl našeho Manuálu pro prváky vám jejich zdolání usnadní. Pozn. Článek byl 13. 9. 2013 aktualizován. (kav)

V minulém díle jsme si prošli organizaci vysokoškolského roku. Tentokrát budeme pokračovat tak trochu administrativními záležitostmi.

Řádky z řádu Kde zjistíte, kolik kreditů musíte naškudlit za jeden semestr a kolik za celé studium? Z jak dlouho byste se měli dozvědět výsledek absolvované zkoušky? Co je součástí státní závěrečné zkoušky? Ve studijním a zkušebním řádu, což je sofistikovanější obdoba toho otravného lejstra povinně předčítaného na začátku školního roku na střední a základní škole. Studijní a zkušební řád by měl každý student znát jako abecedu (a nepočítejte už s tím, že si ho 1. září společně přednesete). Upravuje totiž řešení veškerých zapeklitostí vašeho vysokoškolského počínání – od počtu opravných termínů zkoušek, pravidel zápisu a registrace předmětů, po možnosti mezifakultního studia, okolností řádného i neočekávaného ukončení studia či přerušení studia. V nouzi a nepochopení se můžete obrátit o radu na studijní oddělení, jež slouží mj. pro odevzdávání omluvenek nebo vyřizování potvrzení o studiu. Na mnoha vysokých školách také fungují studijní poradci přímo z řad studentů, jejichž ruka by vám též měla být nápomocná při všech patáliích.

Studentská občanka Co vlastně dělá studenta studentem? Malá zelená plastová karta obecně známá jako ISIC. Bez ní se nenajíte v menze, nepůjčíte si žádnou knížku ve školní knihovně ani si neokopírujete si studijní materiály a někdy se dokonce nedostanete do učebny či posluchárny. ISIC slouží jako obecná identifikace studentů a vyžadovat jej po vás budou také na dopravním podniku při koupi studentské jízdenky. Mimoto v některých kulturních a zábavních podnicích a v obchodech můžete při předložení ISIC karty získat malou slevu. Existují samozřejmě i jiné identifikační průkazy, ale ISIC je nejrozšířenější. Malé varování – na této kartě budete vyfoceni podobně jako na občanku, což může být poměrně nepříjemný zážitek zvláště při pohledu na hotové dílo.

Pozn.: Skutečným studentem se stáváte až po jakémsi vysokoškolském pasování, tzv. imatrikulaci. Jde o slavnostní akt za přítomnosti nastrojených představitelů fakulty a univerzity, kde se zaslíbíte studovat čestně a řádně a poté obdržíte imatrikulační list. Někde je tento obřad povinný, jinde dobrovolný, může být veřejný i neveřejný.

Informační systémy a jiná bludiště Začátek semestru skýtá jednu až dvě bojovky. Orientace v budovách fakulty vám totiž zpočátku může připadat jako cesta Minotaurovým labyrintem. Zapeklitější však pro někoho bude vyznat se v tzv. ISu, UISu, STAGu a mnohých dalších. O čem je řeč? IS, UIS i STAG představují některé z forem školních informačních systémů či agend provozovaných výhradně na síti. V různém rozsahu dle té které školy obsahují základní informace o vás, rozvrhy, popisy předmětů, dále aplikace pro přihlašování na zkoušky, pro registraci předmětů, podávání různých žádostí. V podstatě pomalu ale jistě nahrazují papírové indexy (se kterými se na mnoha školách už nesetkáte vůbec), a to i v zaznamenávání vašich studijních výsledků. Takže pokud se příliš nekamarádíte se světem nul a jedniček, je ten nejvyšší čas začít.

Vážený pane…učiteli? K informačním systémům bývá často přidružena školní e-mailová schránka. Dobře vám poslouží při oficiální komunikaci s Vašimi vyučujícími, se studijním oddělením či s vedením školy. Ať už v elektronické či v osobní komunikaci je pravidlem oslovovat nejvyšším dosaženým titulem (zdvořilost je samozřejmostí). Jsou tací, jež si na správný titul potrpí, jiní jsou však tolerantnější. Co která zkratka titulu znamená najdete v našem slovníku akademických pojmů. Pamatujete si však, že uvidíte-li u jména zkratku prof. nebo doc. (jsou to záslužné tituly), nemáte váhat s oslovením pane profesore/paní profesorko a pane docente/paní docentko, vždy jsou přednostně užívány. Nejčastěji budete psát a říkat pane doktore a paní doktorko (všechny tituly s Dr., jako JUDr., MUDr., RNDr., PaeDr. apod.) a také pane magistře/paní magistro (Mgr.), pane inženýre/paní inženýrko (Ing.). Jestli se ovšem dostanete do situace, kdy budete potřebovat vyřešit nějakou „správní“ záležitost s vedením fakulty anebo univerzity, bude lepší držet se funkčních hodností, tj. rektor (hlava univerzity), prorektor (zástupce rektora), děkan (hlava fakulty), proděkan (zástupce děkana).

Kde sehnat skripta? Většina škol dnes nabízí skripta v elektronické podobě, mnohdy je stačí stáhnout na internetu přímo z informačního systému, ale někteří studenti se jistě setkají i se skripty tištěnými. Zakoupit je můžete přímo v univerzitních knihkupectvích, případně se poohlédněte po použitých, a tím i levnějších materiálech na školních burzách, internetových fórech či nástěnkách.

Zdroj fotografie: http://www.sxc.hu/