Letní školy – co od nich očekávat?

10. 5. 2010 | Studium v zahraničí

Letní školy – co si pod tímto termínem představit? Nejsou příliš drahé? Nebo náročné? Jsou přístupné i studentům, kteří nestudují daný obor? Tento článek by vám měl odpovědět na základní otázky, které se letních škol týkají. Tak neseďte doma a začněte balit kufry!

Co jsou letní školy?

Letní škola je přesně to, co vyjadřuje její název: specializovaná výuka, která je pořádána většinou samotnými vysokými školami v průběhu letních měsíců. Vzácný volný čas studentů samozřejmě nemůže být naplněn jen nudnou výukou, a tak jsou letní školy často spojeny s dalšími aktivitami, jako je levné cestování, kulturní vyžití a získávání praktických zkušeností v oboru. Letní školy jsou pořádány jak tuzemskými, tak zahraničními institucemi. Letní školy se zpravidla zaměřují na určitou zájmovou oblast, ať se jedná o jazyk, historii, žurnalistiku, informatiku, jadernou fyziku, problematiku lidských práv nebo politiku. Významným lákadlem letních škol je především mezinárodní účast, díky které si studenti vyzkouší komunikaci v cizím jazyce a navážou nové kontakty. Obrovskou výhodou jsou také nízké ceny podobných akcí, protože letní školy bývají částečně dotovány grantem, studentům poskytují ubytování na kolejích a stravování ve vysokoškolských jídelnách. Na některých letních školách účastníci hradí jen cestovné a vedlejší výdaje. Jiné letní školy nabízejí získání stipendia pro jejich absolvování, nebo dokonce kredity, které se vám mohou hodit do dalšího studia.

Letní školy přinášejí nezapomenutelné zážitky!

Jak fungují?

Letní školy jsou spíše záležitostí krátkodobé, trvající asi od jednoho do šesti týdnů. Od délky trvání se pak odvíjí i program a cena. Vzhledem k omezenému počtu účastníků je důležité se na letní školy přihlásit včas, uzávěrky přihlášek bývají často už v půlce května. Součástí přihlášky může být kromě osobních údajů také životopis (někdy v cizím jazyce), motivační dopis, fotografie nebo osvědčení o studiu. Komunikace probíhá zpravidla elektronickou cestou a několik dní před odjezdem obdrží účastníci podrobné pokyny. Po příjezdu na místo většinou proběhne seznamování s ostatními účastníky, lektory a místem, kde se škola bude odehrávat. Účastníkům je také představen časový rozvrh pobytu. Výuka probíhá většinou dopoledne, po obědě následují poznávací výlety, návštěvy muzeí či praktická cvičení. Večerní program není účastníkům letních škol nijak omezován a ani účast na výuce nemusí být striktně dodržována. Základem je plodně strávit volný čas v prostředí stejně zaměřených nadšenců.

Noví přátelé a spousta zkušeností – nesporné výhody letní školy

Jaká je nabídka?

Nabídka letních škol je každý rok skutečně široká. Záleží především na tom, co vás zajímá a jaká oblast je pro vás atraktivní. Rozhodnout se můžete také podle země, kterou byste chtěli navštívit. Pro vyhledávání té nejlepší možnosti šité vám na míru můžete navštívit kancelář, která se na vaší škole zabývá zahraničními pobyty, nebo strávit chvilku času vyhledáváním na internetu.

!!! Pozor: Některé konkrétní letní školy pro letošní rok najdete na našem webu, o dalších možnostech vás budeme pravidelně informovat v Aktualitách.

foto: archiv autorky

Další články k tématu