Která VŠ je uvnitř nejkrásnější? Porovnání nabízených prostorů pro studenty

8. 1. 2013 | Přijímací řízení

Není úplně běžné vybírat si vysokou školu podle toho, jaké prostory nabízí studentům, případně podle toho, jak vypadá knihovna nebo chodby. Přesto je to důležité. Považte, že v daných prostorech budete trávit tři až pět let života. A nejen to – škola, která vychází vstříc studentům svými prostory, jim bude vycházet vstříc také v jiných věcech. (Pozn.: Článek byl 15. 1. 2014 aktualizován. (lč)))

V některých knihovnách se studovat jednoduše nedá – není kde si sednout, je tam špatné osvětlení, málo počítačů nebo jinak špatné podmínky. Jiné knihovny a studovny naopak vychází vstříc, kde jen mohou. Na některé škole vám zadají týmový projekt – ale mají vůbec studenti kde se sejít, aby na něm společně pracovali? A nabízí některé školy prostor přímo pro odpočinek a rekreaci studentů?
To, jak se na škole budete cítit (a tedy i jak budou vypadat vaše studijní úspěchy), záleží na příjemnosti okolního prostředí více, než by se dalo čekat. A pak je tu druhá důležitá věc: tam, kde škola chátrá, kde není snaha budovat prostor tak, aby byl studentům příjemný, kde se bojí inovací a oprav, tam, kde jsou již čtyřicet let ty samé oprýskané lavice, tam bude s větší pravděpodobností nepružné a nevstřícné i myšlení a jednání učitelů a vedení školy. Pojďme si projít čtyři velké české vysoké školy a podívat se na to, jaké prostory nabízí novým uchazečům. Stejně jako v jiných případech platí, že situace se liší spíše fakultu od fakulty než univerzitu od univerzity. Pokud se rozhodujete mezi několika adepty, vůbec nejlepší je zajít se na vybranou fakultu osobně podívat.

Univerzita Karlova

Celouniverzitní webové stránky Univerzity Karlovy v Praze jsou na informace o prostorách i na fotografie skoupé. Když se však podíváme blíže na jednotlivé fakulty, zjistíme, že některé z nich mají své „prostorové zajímavosti“. Jednou takovou specialitou je například Akademický klub 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, který neslouží sice přímo studentům, jsou tam však pořádány různé akce pro ně – besedy, přednášky i výstavy. Na virtuální procházku se můžete vydat zde.

Jak je to s knihovnami a studovnami? Takto vypadá například nově zrekonstruovaná studovna Fakulty sociálních vědstudovna-fsv.jpg

A co chodby? Tady si můžete prohlédnout chodby Právnické fakulty:

Masarykova univerzita

Takto vypadá knihovna Univerzitního kampusu Masarykovy univerzity.Takto vypadá knihovna Univerzitního kampusu Masarykovy univerzity.

Masarykova univerzita je velmi pyšná na svůj nový Univerzitní kampus, který se nachází v Brně-Bohunicích naproti fakultní nemocnici a je určen primárně studentům medicíny. Služby knihovny i menzy však mohou využívat všichni studenti. Kampus si můžete prohlédnout ve virtuální prohlídce.
Masarykova univerzita poskytuje nabídku virtuálních prohlídek pro uchazeče o studium, kde si můžete prohlédnout budovu zvenčí i zevnitř a seznámit se s učebnami i chodbami.

Z fakult nabízí velmi pěkné prostory pro studenty Fakulta sociálních studií, pro kterou jsou typické týmové projekty a skupinky studentů, které na nich pracují v prostorném atriu:

Typická jsou pro Masarykovu univerzitu Krmítka – bufety pro studenty na jednotlivých fakultách.

České vysoké učení technické

ČVUT se pyšní svým dílem v nedávno otevřené knihovně NTK (Národní technická knihovna), kde je možné studovat i pracovat:

.

Takto vypadají prostory Fakulty informačních technologií, kde studenti čekají na přednášky:

ČVUT má coby technická univerzita také své zvláštnosti. Například Fakulta elektrotechnická má svůj vlastní Youtube kanál, kde se představují jednotlivé katedry, a kde si můžete prohlédnout například fakultní dílnu, kde studenti pracují na modelech rychlých automobilů:

Vysoké učení technické v Brně

VUT, podobně jako Masarykova univerzita, nabízí na některých svých fakultách virtuální prohlídky.

Fakulta informačních technologií nabízí poměrně pěknou knihovnu a studovnu:

Na některých oborech je třeba knihovna, na jiných laboratoř. Takhle vypadají laboratoře na Fakultě chemické:

Velmi pěkné jsou menzy VUT, které mají pověst nejlepších v Brně a fungují mnohdy spíše jako restaurace nebo kavárny. O těch se dočtete ve článku Kde se student dobře nají? Srovnání brněnských menz

Jak to chodí v zahraničí?

Od zahraničních vysokých škol se máme stále co učit. Mnohé univerzity v zahraničí pomýšlí i na volný čas studentů. Velmi zajímavý projekt vytvořila například Univerzita Bangkok, která udělala svým studentům super lounge.

Zdroje fotek: webové stránky jednotlivých škol

Další články k tématu

5 tipů, jak se podívat do zahraničí, když máte málo peněz

5 tipů, jak se podívat do zahraničí, když máte málo peněz

Procestovat svět může v dnešní době každý, i ten kdo má hluboko do kapsy. A ještě větší možnosti mají mladí lidé. Přinášíme několik tipů podle Evropského portálu mládeže, jak se podívat za hranice s minimem peněz. Vedle nového cizího jazyka se naučíte třeba pěstovat lilky nebo dělat báječná cestovatelská videa. 1. WWOOF Jste fanda do udržitelnosti? World …

Žebříček: Nejlepší práva jsou v Praze, nejlepší technické obory v Brně

Žebříček: Nejlepší práva jsou v Praze, nejlepší technické obory v Brně

Britská společnost Times Higher Education zveřejnila žebříček nejlepších škol podle oborů pro rok 2024. Ve všech 11 oborových oblastí bodovaly v mezinárodním srovnání i české univerzity. Nejvýše z nich se nejčastěji umisťovala Univerzita Karlova v Praze. V právu a humanitních oborech se řadí dokonce mezi 200 nejlepších škol světa. Na samém vrcholu žebříčků se již tradičně drží americké a …

Porucha na vesmírné stanici! Simulace ČVUT vás promění v astronauta

Porucha na vesmírné stanici! Simulace ČVUT vás promění v astronauta

Zajímalo vás někdy, jak se žije lidem ve vesmíru? Díky virtuální hře z dílny Fakulty elektrotechnické ČVUT si můžete vyzkoušet simulaci života na mezinárodní vesmírné stanici. Kromě rutinních úkolů simuluje hra i zásah vesmírným smetím. Veřejnosti by hra mohla být přístupná už příští rok v pražském planetáriu. „Uživatele čeká například pěstování rostlin, práce s mikroskopem, měření tělesných …