KROK PO KRŮČKU: Studium více škol najednou

6. 2. 2009 | Přijímací řízení

Málokdo z uchazečů o studium na vysoké škole si podává přihlášku na jedinou školu či jediný obor. Pak ovšem může při úspěšném složení přijímacích zkoušek nastat dilema: kterou si nakonec vybrat? Pozn. Článek byl 11. 3. 2012 aktualizován (kav).

Spousta studentů sebevědomě sahá po variantě ponechat si studií více. Jak život renesančního studenta vypadá a jaká s sebou nese rizika?

Vítěz bere vše

„Když jsem se v Brně dostal na přírodovědeckou fakultu i fakultu sociálních studií, neuměl jsem si vybrat,“ popisuje svoje rozhodování nad dopisy o přijetí Peter Fronček, student obecné matematiky, žurnalistiky a sociologie. „Říkal jsem si, že se po prvním semestru či nejpozději po prvním roce rozhodnu, která z nich mě baví víc, a u té zůstanu. Jenže ani po roce a půl jsem zatím neměl to srdce pustit některou ze škol k vodě.“ Co se časové náročnosti týká, nestěžuje si. „Není to zas tak nadlidský úkol, jak se zdá. Když člověka škola baví a nevadí mu, že v ní tráví některé dny třeba od osmi rána do osmi večer a přípravě musí věnovat někdy i víkendy, dá se to zvládnout.“ Svého rozhodnutí tedy nelituje. „Na nějakou tu hospůdku s kamarády se stejně vždycky čas najde.“

Na nedostatek volného času si nestěžuje ani Šárka Pantůčková, která studuje dokonce čtyři obory na třech školách. „Můj první semestr byl super, milión nových lidí, pořád se jen seznamuješ, chodíš do hospod a kamarádíš se.“ Začátek v podobně velkém stylu si Šárka mohla dovolit, protože studuje v místě bydliště a starosti s orientací v cizím městě nebo dojížděním a sháněním ubytování nemusela řešit. „Já jsem navíc nebyla přehnaně ambiciózní, takže když už jsem měla tři školy, dala jsem si na každé jen málo předmětů, aby se to dalo zvládnout,“ říká. Přiznává však, že ačkoliv ji školy baví, nemůže se ani jednomu z oborů (psychologie, mezinárodní vztahy, žurnalistika a portugalština) věnovat skutečně se stoprocentním nasazením.

…jen si občas musí připlatit

Pokud začnete studovat více škol, ale časem nějaké studium zrušíte, může se stát, že ztratíte nárok na ubytovací stipendium. Se souběhem studií navíc student ztrácí nárok na bezplatné studování prodlouženého bakalářského studia. Přesněji řečeno, běžný student jediné školy si ze zákona může studium prodloužit o jeden rok déle, než je standardní doba (většinou tři roky), aniž by musel platit školné. Tato možnost je však při souběhu škol vyloučena – studenti musí dosáhnout titulu ve standardní době dotyčných studií.

Kde se ptát?

Mnozí z těch, kteří po maturitě nekrotili své ambice, pak bývají nad složenkou k zaplacení poplatků za studium nepříjemně překvapeni. „Na střední nám zdůrazňovali rizika spojená s tím, že školu po roce změníme, ale o souběhu studií nám nikdo nic neřekl,“ stěžuje si Jiří Venclíček, student práv. Ani výše uvedeného Petera nikdo před možnými riziky souběhu studí nevaroval: „O zákony spojené se studiem více škol jsem se tehdy příliš nezajímal. Ale pokud by k placení skutečně přišlo, rodiče mě naštěstí podpoří.“

Řešení chytré horákyně Jednou z možností, jak si situaci poněkud ulehčit a přitom se nevzdát možnosti vystudovat všechny vysněné školy, je studovat některou z nich kombinovaně. Na tomto typu studia nemá studující ve většině případech status studenta, takže potíže s poplatky odpadají.