Koronavirus: Scio testy se posunou asi o měsíc, maturity budou, až se otevřou školy

23. 3. 2020 | Stojí za přečtení

Maturita 2020Školáky čeká doba nejistá. Řada důležitých termínů totiž závisí na tom, kdy se znovu otevřou školy. To momentálně nikdo neví. Může to být v řádu týdnu, ale i měsíců. Ministr školství Robert Plaga minulý týden uvedl, že předloží vládě návrh, aby se maturity odložily až na dobu znovuotevření škol. Ministr už dříve řekl, že nepředpokládá, že by se kvůli pandemii koronaviru krátily prázdniny.

To se však může v závislosti na délce koronavirových „prázdnin“ ještě změnit. Pokud by školy byly zavřené 14 dní až měsíc, bylo by podle Plagy možné zakončit školní rok podle klasického školního harmonogramu a výuka by se do té doby dala zvládnout on-line.

Podle mluvčí ministerstva školství Anety Lednové, která hovořila se serverem Seznam Zprávy, počítá Plagův návrh na odložení termínů zkoušek na dobu po koronaviru i s určitou časovou rezervou, během které se život na školách bude vracet do normálu, a až po této době se uskuteční zkoušky.

Školy se však mohou otevřít až po tom, co vláda znovu povolí volný pohyb osob. Karanténu na celé Česko uvalila bezpečnostní rada státu 24. března. Epidemiolog a šéf krizového štábu Roman Prymula odhaduje, že o dalším vývoji celé situace bude jasno nejdříve měsíc po zavedení opatření. V té době by se tedy také mohly začít stanovovat nové termíny všech zkoušek. Trvat to však může i déle.

Společnost Scio již minulý týden uvedla, že se termíny zkoušek posunou zhruba o měsíc. Studenti, kteří jsou již přihlášení na termín, jsou na posunutý termín přihlášeni automaticky. „S fakultami vysokých škol nyní řešíme, které termíny zkoušek budou uznávat jako poslední vzhledem k harmonogramu přijímacího řízení, a informace budeme postupně během příštího týdne doplňovat v přehledu u nás na webu,” píše společnost.

TERMÍNY, KTERÉ PRAVDĚPODOBNĚ OVLIVNÍ PANDEMIE KORONAVIRU:

Maturity

původní termín slohu 8. dubna, další části státní maturity: 30. dubna, 4 až 6. května.

 

Jednotné přijímací zkoušky na čtyřleté obory středních škol

původní termín 14. a 15. dubna

Jednotné přijímací zkoušky na víceletá gymnázia

16. a 17. května

Scio testy

původní termíny 4. dubna, 1. května a 23. května. NOVĚ BY SE MĚLY KONAT 1. KVĚTNA, 23. KVĚTNA A 13. ČERVNA.

Další termíny, které se mohou posunout:

  • přijímací zkoušky na vysoké školy,
  • státní závěrečné zkoušky
  • klasické zkoušky na VŠ

 

Nepřestávejte se učit

Nejistota by neměla vést k nečinnosti. Jakmile se školy znovu otevřou pravděpodobně nebude příliš času na přípravu a učení v zázemí školy a od studentů se bude očekávat, že věnovali dostatek času samostudiu. Odborníci z řad psychologů radí, aby i během karantény studenti dodržovali pevný režim. K dispozici mají obrovské množství on-line materiálů, které mohou využít při přípravě na zkoušky:

Scio testy nanečisto

procvičovat můžete zde.

Příprava na maturitu

vypracované otázky najdete na našem webu zde.