Komplikace pro studenty. Brněnské kino Scala v září neotevře

6. 8. 2023 | Aktuality

Brněnské kino Scala v září neotevřeMimo provoz zůstane zatím o měsíc déle. Univerzitní kino Scala, které slouží studentům pro setkávání i výuku a prezentaci jejich práce, se zatím kvůli nutnosti zajistit nosnou konstrukci neotevře ani prvního září, jak bylo původně v plánu. Technici odhalili skryté poruchy v rámci komplexního průzkumu budovy.

„Kvůli bezpečnosti bude nutné zajistit nosnou konstrukci budovy kovovými výztuhami. Z tohoto důvodu se ale bohužel práce prodlouží o jeden měsíc. Výsledky první etapy prací bychom měli znát na konci září letošního roku,“ uvedla primátorka Brna Markéta Vaňková. Další osud kina je zatím nejistý. Případný nový termín otevření se totiž stanoví až právě na základě výsledků průzkumu.

Pro studenty Masarykovy univerzity to znamená komplikace. Nové prostory se budou muset hledat pro výuku i různé akce jako tradiční Orientation Week, při němž se v sále kina vždy na začátku semestru scházejí stovky nově přijíždějících zahraničních studentů. Stejně tak přichází o místo konání slavnostní imatrikulace i nový ročník dětské univerzity. V září také obvykle také začíná cyklus studentského kina, který připravují studenti Ústavu filmu a audiovizuální kultury filozofické fakulty. Snímky se promítají právě v kině Scala.

„Se situací jsme srozuměni, protože se zástupci města komunikujeme ohledně Scaly permanentně na všech úrovních. Aktuální zjištění pro nás znamená, že Masarykova univerzita bude nucena směrem k novému akademickému roku hledat prostory pro výuku v rámci vlastních kapacit,“ uvedla kvestorka Masarykovy univerzity Marta Valešová.

Aktuálně v kině probíhá teprve první etapa prací. Druhá etapa stavebně technického průzkumu budovy je zatím naplánována na leden a únor příštího roku. Poté statici předají finální zprávu zástupcům města. Jak uvedl Magistrát města Brna, pro Univerzitní kino Scala se dále hledají náhradní prostory.

 

Zdroj: MUNI

Další články k tématu

Univerzitní kino Scala musí najít jiný domov

Univerzitní kino Scala musí najít jiný domov

Studentům Masarykovy univerzity se mělo univerzitní kino Scala otevřít nejprve letos v září. Kvůli nutnosti podepřít konstrukci budovy kovovými výztuhami se termín nejprve posunul na říjen. Teď už je jisté, že se kino letos neotevře. Statik totiž odhalil další závažné závady.  „Bohužel aktuálně detekovaná výrazná koroze hlavní výztuže sloupů objektu spolu s již dříve zjištěnými závadami …

Miliardář Křetínský dál sponzoruje brněnskou fakultu

Miliardář Křetínský dál sponzoruje brněnskou fakultu

Miliardář Daniel Křetínský pokračuje ve spolupráci s Právnickou fakultou Masarykovy univerzity v Brně. Jeho Energetický a průmyslový holding (EPH) nadále bude financovat výuku energetického práva. Schválil to akademický senát univerzity. Proti jsou však někteří studenti a hnutí Univerzity za klima. Skupina 150 studentů a absolventů poslala děkanovi fakulty otevřený dopis, ve kterém vyzývá k ukončení spolupráce EPH s fakultou. Holding …