Komentář: Brexit zavře chudým studentům dveře na britské univerzity

17. 7. 2020 | Studium v zahraničí

britské školy EUZájemci o studium ve Velké Británii by si měli pospíšit – mají možná poslední příležitost začít v Británii studovat za nižší poplatky. Minulý měsíc ministryně pro vysoké školy Michelle Donelanová oznámila, že počínaje školním rokem 2021/22 budou kvůli brexitu studenti z Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru nově klasifikováni jako zahraniční studenti.

V praxi to znamená, že budou platit plné školné (někdy až 20 000 liber), přijdou o možnost vzít si na studium půjčku a nebudou mít nárok čerpat z fondů na životní potřeby. Svým prohlášením Donelanová ukončila krátké období, během kterého to vypadalo, že britské univerzity budou i po brexitu nadále podporovat evropskou akademickou mobilitu, píše v komentáři pro deník Guardian absolvent Cambridge Gábor Csontos.

Přitom jsou to mnohdy právě evropští studenti, kteří na britských univerzitách odvádějí výborné výsledky.

Častým důvodem, proč si řada studentů zvolila právě Británii, byla cenová dostupnost. Tu jim zaručoval status studentů z EU. Nyní se ale všechno změní. Pro chudé studenty to bude nepřekonatelná překážka. Negativně to ovšem může ovlivnit i univerzity samotné, které třeba v oblasti výzkumu spoléhaly na zahraniční zdroje.

Univerzity již po staletí přispívají k mezinárodní mobilitě nadaných lidí, kteří se po vystudování podílejí na rozvoji společnosti a vědy. Už od 17. století usilovali studenti ze střední a východní Evropy o to, aby mohli studovat na nejprestižnějších britských univerzitách jako je Oxford a Cambridge. Dostat se tam mohli ale jen privilegovaní jedinci. Až rok 2004, kdy došlo k dosud největšímu rozšíření EU, poskytl nebývalé možnosti i střední třídě. S brexitem ale toto krátké období končí.

Ministryně Donelanová se nemýlí v tom, že kvalita britského vzdělávání i nadále bude lákat studenty z Evropy a celého světa. Mnohem méně si jich ale nyní bude moct studium dovolit, a ti, kteří na něj budou mít, již budou součástí zavedených elitních skupin. Výsledkem bude to, že na univerzitách, které již nyní postrádají rozmanitost, bude docházet k ještě většímu vyloučení potenciálně nesmírně talentovaných ale chudších studentů.

Zdroj:
https://www.theguardian.com/

Další články k tématu