Kolik lidí se hlásí na vaši školu?

16. 4. 2024 | Přijímací řízení

Přihlášky na VŠPrvní čísla jsou tu a jsou stejně jako loni vysoká. Tři školy, které už zveřejnily údaje o počtu přihlášených, evidují nárůst počtu přihlášek minimálně na některé ze svých fakult. Žádané, jak to podle zatím dostupných údajů vypadá, jsou hlavně lékařské obory.

Rekordní zájem uchazečů letos hlásí Ostravská univerzita. Škola eviduje celkem 16 136 přihlášek, o deset procent víc než loni. Skoro pět tisíc přihlášek, nejvíc ze všech fakult, eviduje Pedagogická fakulta, následovaná Lékařskou fakultou, kam se hlásí asi o 700 uchazečů méně.

„V tomto směru se trend nemění: uchazeči mají zájem o učitelství, a to ve všech stupních. Pokud se zaměříme na jednotlivé obory, pak samozřejmě největší množství přihlášek obdrželo všeobecné lékařství a také zubní lékařství,” uvedl vedoucí Centra marketingu, komunikace a popularizace Adam Soustružník. V uplynulých dvou letech se počty přijatých na Lékařskou fakultu pohybovaly mezi 30 a 40 procenty. Obor zubní lékařství byl na univerzitě poprvé otevřen loni. Mezi top pět nejžádanějších oborů univerzity patří také psychologie, biologie a anglická filologie.

Počty přihlášek zveřejnila také Masarykova univerzita v Brně. Ta eviduje 41 754 přihlášek od 24 905 uchazečů. Oproti loňsku je to nárůst o šest procent. Největší nárůst počtu přihlášek oproti minulému roku hlásí Farmaceutická fakulta, která nabízí dva obory. „Zaznamenali jsme velký nárůst podaných přihlášek nejen ve zbrusu novém studijním bakalářském programu kosmetické prostředky, ale také v zavedeném oboru farmacie,“ řekl děkan fakulty David Vetchý.

Víc uchazečů se hlásí také na Právnickou fakultu. „Podle mého soudu se o naší fakultě stále více ví a dobrá práce všech pracovníků fakulty, úspěchy našich studujících a dobře nastavené studijní programy se začínají projevovat,“ vysvětluje si nárůst zájmu děkan fakulty Martin Škop. Zároveň připouští, že roli mohly hrát i termíny přijímací zkoušky, které fakulta nabízí celkem tři.

Nárůst o 16 procent pak eviduje Přírodovědecká fakulta. „Sledujeme zvýšený zájem o většinu našich oborů, nejvýraznější nárůst přihlášek jsme zaznamenali u biochemie, ale také fyziky, biologie zaměřené na vzdělávání, antropologie nebo matematiky,“ vypočítává děkan Tomáš Kašparovský.

Úspěšnost přijetí na všech třech zmíněných fakultách činila loni v průměru kolem 50 procent. Největší šanci na úspěch měli uchazeči na Přírodovědecké fakultě, kam bylo přijato asi 60 procent zájemců, nejmenší naopak na právech, kde vzali 40 procent přihlášených.

Zatímco loni byl zájem o studium na Univerzitě Palackého v Olomouci rekordní, letos přihlášek dorazilo o tisícovku míň. I tak některé fakulty evidují vyšší počet zájemců. Celkem na univerzitu podalo přihlášku necelých 35 tisíc lidí. Největší zájem je stejně jako loni o obory všeobecné a zubní lékařství. Na tyto obory je pak také největší přetlak uchazečů.  Na všeobecné lékařství plánuje fakulta přijmout asi 260 zájemců ze 2895 přihlášených. Řady budoucích zubařů se pak rozrostou o zhruba stovku z 1500 zájemců.

„Tradičně velký zájem je také o obory psychologie, právo a právní věda nebo fyzioterapie, a to jak na Fakultě zdravotnických věd, tak na Fakultě tělesné kultury. Dále pak také o učitelské programy na Pedagogické fakultě nebo všeobecné ošetřovatelství. Ze studijních programů, které univerzita nabízela zcela nově, je velký zájem o sociální pedagogiku, environmentální studia a udržitelný rozvoj nebo teologii,“ doplnil mluvčí univerzity Egon Havrlant.

 

Zdroje: Ostravská univerzity, MUNI, Hanácká Drbna

 

Další články k tématu

Masarykova univerzita otevírá nový obor pro kosmetické experty

Masarykova univerzita otevírá nový obor pro kosmetické experty

Farmaceutická fakulta Masarykovy univerzity získala akreditaci pro nový bakalářský studijní obor. Od září se v něm začnou připravovat budoucí experti v oblasti kosmetiky. Zájemci si mohou podat přihlášku až do 7. července. V budoucnu chce fakulta otevřít také navazující magisterský obor. Univerzita chce novým studijním programem vyhovět nárokům pracovního trhu. „Je to svým způsobem díra na trhu, protože …

Čtyři čeští zástupci se pobojovali mezi tisíc nejlepších VŠ na světě

Čtyři čeští zástupci se pobojovali mezi tisíc nejlepších VŠ na světě

Hned čtyři české vysoké školy se umístily v top 1000 prestižního žebříčku Times Higher Education World University Rankings. Univerzita Karlova, nejúspěšnější česká škola, se vešla dokonce do první pětistovky. V žebříčku už tradičně dominovaly univerzity z anglofonních zemí. Nejstarší česká univerzita byla loni mezi nejlepšími šesti stovkami institucí. Letos si tak polepšila hned o sto příček. „Z …

Brněnské univerzity chtějí kvůli silným ročníkům otevřít nové obory

Brněnské univerzity chtějí kvůli silným ročníkům otevřít nové obory

Masarykova univerzita a Vysoké učení technické v Brně (VUT) plánují otevřít nové obory z oblasti kyberbezpečnosti a udržitelnosti. Reagují tak na aktuální poptávku veřejnosti i na předpokládaný příval přihlášek populačně silných ročníků. Masarykova univerzita chce kromě toho vybudovat nové koleje. „Pracujeme na akreditaci nových studijních programů, které připravíme do roku 2027. Jedná se o progresivní oblasti, kterými …