Kde se student dobře nají? Srovnání brněnských menz

1. 3. 2012 | Přijímací řízení

Studentský život je specifický v mnoha ohledech, a stravování je jedno z nich. Pokud se chystáte jít studovat do Brna, jistě se vám budou hodit informace o tom, ve kterých menzách se najíte nejlépe a nejlevněji.

Vysoké učení technické

Vůbec nejlépe je z hlediska stravování vybaveno VUT. Má sedmnáct stravovacích provozů a pyšní se titulem největšího výrobce jídel pro studenty v České republice. VUT nabízí kromě standartních menz a fakultních bufetů také dvě pizzerie, tři restaurace a caffée-bar. Zatímco menzy mají otevřeno od jedenácti do půl třetí a od pěti do osmi, v pizzeriích se najíte od deseti až do devíti hodin, v restauracích je otevírací doba také delší. O víkendu má otevřeno pouze Caffée Bar Piccolo. Také ceny se liší podle jednotlivých provozů. Podobně jako u menz Masarykovy univerzity i do menz VUT si může zařídit kartu i student jiné školy, čehož velmi často využívají studenti Veterinární a farmaceutické fakulty, kteří to nemají daleko a často dávají jídlu z VUT přednost. Stravovací zařízení na VUT, zvláště pak pizzerie a Caffée Bar, jsou lépe připraveny na případné odnesení jídla s sebou.

Menzy a restaurace VUT

VUT nabízí tři klasické menzy: menza Kolejní, menza Starý pivovar a menza Purkyňova. Menzy jsou otevřené po dobu obědů a večeří. Na výběr je kolem osmi až deseti teplých jídel – hotová jídla, minutky, moučníky i bezmasá jídla. Doplňkový sortiment tvoří zeleninové saláty, ovoce, zákusky a nápoje. Kromě menz má VUT také dvě menzám blízké restaurace, které nabízí podobný počet jídel. V nabídce je navíc i několik balených hotových jídel určených pro odnesení s sebou.

Pizzerie VUT

Vybrat si můžete ze dvou pizzerií. Pizzerie Mozarella mívá otevřeno do devíti hodin (v pátek pouze do dvou). Jde o moderní samoobslužnou restauraci, kde je na výběr z asi padesáti jídel, můžete si tedy dát nejen pizzu, ale i ryby, saláty, rizota nebo těstoviny. Pizzerie Presto má otevřeno pouze do sedmi, zato je to však restaurace s obsluhou. Na výběr je z desítek jídel – pizza, steaky, těstoviny, saláty, polévky, chuťovky i zákusky. Pokud jde o nápoje, vybrat si můžete ze tří druhů točeného piva, kofoly, ale i míchaných nápojů. Jídlo je v obou pizzeriích na požádání připraveno pro odnesení s sebou. Ceny pizzy a steaků se pohybují zhruba kolem padesáti korun.

Restaurace Starý pivovar

Starý pivovar se nachází v areálu Fakulty informačních technologií a má ze všech zařízení nejblíže ke klasické restauraci. V poledne si zde můžete zajít na meníčko, otevřeno je od jedenácti do deseti večer, v pátek do dvou, a je zde poměrně dobrý výběr jídel.

Caffée Bar Piccolo

Kavárna se nachází na Kolejní v areálu Pod Palackého vrchem a má otevřeno každý den i o víkendu už od sedmi hodin. Po celý týden včetně víkendu se zde od 7:00 do 10:00 podávají snídaně. Po zbytek dne (kromě pátku) jsou pak v nabídce zákusky, moučníky, poháry, široký výběr káv, čajů a dalších teplých nápojů, chlazené nápoje, alkoholické nápoje a míchané koktejly. Jídlo i nápoje jsou na požádání připraveny pro odnesení s sebou a zařízení současně slouží i jako internetová kavárna.

Masarykova univerzita

Masarykova univerzita má v Brně také velký výběr možností stravování. Nabízí tři menzy, jeden akademický restaurant, pizzerii, studentskou kavárnu a bufety téměř na každé fakultě. V každé z menz je na výběr denně pět jídel. Dvě bývají masitá, jedno bezmasé, jedno zeleninové a jedno se sníženým obsahem tuku. Krom toho je na výběr vždy jedna polévka, několik salátů (obvykle tradiční mrkvové, okurkové, rajčatové, řepné nebo zelné), zákusky a minutky. Běžná jídla jsou k dostání spíše v dřívějších hodinách, tedy zhruba od jedenácti do jedné. Později se budete muset smířit právě s minutkami, jako je smažený sýr, kuřecí steak s hranolkami nebo vepřový řízek. Vybraná jídla si však můžete také objednat a mít tak jistotu, že na vás budou čekat – objednává se až na týden dopředu. Ceny se v menzách Masarykovy univerzity pohybují kolem třiceti korun a počítají se podle ceny použitých surovin. Jedno z jídel obvykle bývá takzvaný „Studentský speciál“ – tedy obzvláště levné jídlo za patnáct nebo dvacet korun, mohou to být například těstoviny nebo kaše.

Menzy Masarykovy univerzity

  • Menza Moravské náměstí má otevřeno od jedenácti do sedmi hodin, v pátek pouze do tří odpoledne. Můžete jít do studentské výdejny v přízemí, ale také do druhého patra vyhrazeného hlavně zaměstnancům Masarykovy univerzity – tam je více místa, mají však otevřeno pouze do dvou hodin.
  • Menza Veveří se nachází v budově Právnické fakulty. Od pondělí do pátku je zde otevřeno od jedenácti do dvou hodin.
  • Menzu Vinařská najdete v areálu kolejí Vinařská 5 nad brněnským výstavištěm, využijí ji tak zejména studenti Ekonomicko-správní fakulty, kteří to mají nejblíže. Otevřeno má stejně jako menza Veveří od jedenácti do dvou, výběr jídel je ve všech třech menzách stejný.

Pizza Nostra

Pizza Nostra je pizzerie s charakterem menzy. Platí se zde Isicem, po zaplacení dostanete číslo a čekáte, až ho obsluha vyvolá. Pizzu si můžete sníst na místě nebo odnést s sebou, za krabici se připlácí 5 Kč. Ceny pizzy se pohybují kolem čtyřiceti až pětačtyřiceti korun, na výběr je patnáct druhů. Pizzerie Masarykovy univerzity je velmi oblíbená a chodí tam často také studenti z jiných univerzit – ti sice nemají vstup automatický a musí si ho nejprve vyjednat, ale poté mohou tuto menzu používat, bez ohledu na to, že jsou z jiné školy. Pizzerie má také dlouho otevřeno – ve všední dny kromě pátku od 9:30 od 20:00 hodin, v pátek od 9:30 do 17:00 a dokonce o víkendu od 10:30 do 17:00.

Academic Restaurant

Chloubou a specialitou Masarykovy univerzity je Akademický restaurant v areálu Campus Square v Bohunicích. Jde o novou a moderní samoobslužnou restauraci. Je zde výrazně větší výběr jídel – česká i mezinárodní kuchyně, pizza, steaky, minutky, saláty, polévky, bezlepková i vegetariánská jídla i dezerty. Můžete si zde dát i různé teplé a studené nápoje nebo dokonce točené pivo. Během týdne je Academic restaurant otevřený od deseti do osmi, o víkendu pak od deseti do šesti hodin večer.

Mendelova univerzita v Brně

Mendelova univerzita má v Brně tři menzy: kolejní menzu J. A. Komenského, menzu přímo v budově univerzity a menzu na Tauferových kolejích. Jídlo na Mendelově univerzitě nelze dopředu objednat. K dispozici je výběr z minimálně čtyř jídel, z toho jedno je vegetariánské. I na Mendelovu univerzitu se mohou chodit stravovat také lidé z jiných škol. Doplňkový sortiment se dá koupit v bufetech Mendelovy univerzity.

Veterinární a farmaceutická univerzita

Veterinární a farmaceutická univerzita nemá zrovna nejlepší stravování pro své studenty. Na kolejích existuje restaurace a kantýna, ceny za jídlo v kantýně jsou nižší než na jiných školách, ale s výběrem a kvalitou někteří studenti nejsou příliš spokojeni. Proto často využívají možnosti chodit se stravovat do zařízení VUT nebo do pizzerie Pizza Nostra Masarykovy univerzity.

Zdroj: webové stránky Správy kolejí a menz MU, Správy kolejí a menz MENDELU, Veterinární a farmaceutické univerzity a Kolejí a menz VUT

Další články k tématu