Kde se student dobře nají? Srovnání brněnských menz

1. 3. 2012 | Přijímací řízení

Vysoké učení technické

Vůbec nejlépe je z hlediska stravování vybaveno VUT. Má sedmnáct stravovacích provozů a pyšní se titulem největšího výrobce jídel pro studenty v České republice. VUT nabízí kromě standartních menz a fakultních bufetů také dvě pizzerie, tři restaurace a caffée-bar. Zatímco menzy mají otevřeno od jedenácti do půl třetí a od pěti do osmi, v pizzeriích se najíte od deseti až do devíti hodin, v restauracích je otevírací doba také delší. O víkendu má otevřeno pouze Caffée Bar Piccolo. Také ceny se liší podle jednotlivých provozů. Podobně jako u menz Masarykovy univerzity i do menz VUT si může zařídit kartu i student jiné školy, čehož velmi často využívají studenti Veterinární a farmaceutické fakulty, kteří to nemají daleko a často dávají jídlu z VUT přednost. Stravovací zařízení na VUT, zvláště pak pizzerie a Caffée Bar, jsou lépe připraveny na případné odnesení jídla s sebou.

Menzy a restaurace VUT

VUT nabízí tři klasické menzy: menza Kolejní, menza Starý pivovar a menza Purkyňova. Menzy jsou otevřené po dobu obědů a večeří. Na výběr je kolem osmi až deseti teplých jídel – hotová jídla, minutky, moučníky i bezmasá jídla. Doplňkový sortiment tvoří zeleninové saláty, ovoce, zákusky a nápoje. Kromě menz má VUT také dvě menzám blízké restaurace, které nabízí podobný počet jídel. V nabídce je navíc i několik balených hotových jídel určených pro odnesení s sebou.

Pizzerie VUT

Vybrat si můžete ze dvou pizzerií. Pizzerie Mozarella mívá otevřeno do devíti hodin (v pátek pouze do dvou). Jde o moderní samoobslužnou restauraci, kde je na výběr z asi padesáti jídel, můžete si tedy dát nejen pizzu, ale i ryby, saláty, rizota nebo těstoviny. Pizzerie Presto má otevřeno pouze do sedmi, zato je to však restaurace s obsluhou. Na výběr je z desítek jídel – pizza, steaky, těstoviny, saláty, polévky, chuťovky i zákusky. Pokud jde o nápoje, vybrat si můžete ze tří druhů točeného piva, kofoly, ale i míchaných nápojů. Jídlo je v obou pizzeriích na požádání připraveno pro odnesení s sebou. Ceny pizzy a steaků se pohybují zhruba kolem padesáti korun.

Restaurace Starý pivovar

Starý pivovar se nachází v areálu Fakulty informačních technologií a má ze všech zařízení nejblíže ke klasické restauraci. V poledne si zde můžete zajít na meníčko, otevřeno je od jedenácti do deseti večer, v pátek do dvou, a je zde poměrně dobrý výběr jídel.

Caffée Bar Piccolo

Kavárna se nachází na Kolejní v areálu Pod Palackého vrchem a má otevřeno každý den i o víkendu už od sedmi hodin. Po celý týden včetně víkendu se zde od 7:00 do 10:00 podávají snídaně. Po zbytek dne (kromě pátku) jsou pak v nabídce zákusky, moučníky, poháry, široký výběr káv, čajů a dalších teplých nápojů, chlazené nápoje, alkoholické nápoje a míchané koktejly. Jídlo i nápoje jsou na požádání připraveny pro odnesení s sebou a zařízení současně slouží i jako internetová kavárna.

Masarykova univerzita

Masarykova univerzita má v Brně také velký výběr možností stravování. Nabízí tři menzy, jeden akademický restaurant, pizzerii, studentskou kavárnu a bufety téměř na každé fakultě. V každé z menz je na výběr denně pět jídel. Dvě bývají masitá, jedno bezmasé, jedno zeleninové a jedno se sníženým obsahem tuku. Krom toho je na výběr vždy jedna polévka, několik salátů (obvykle tradiční mrkvové, okurkové, rajčatové, řepné nebo zelné), zákusky a minutky. Běžná jídla jsou k dostání spíše v dřívějších hodinách, tedy zhruba od jedenácti do jedné. Později se budete muset smířit právě s minutkami, jako je smažený sýr, kuřecí steak s hranolkami nebo vepřový řízek. Vybraná jídla si však můžete také objednat a mít tak jistotu, že na vás budou čekat – objednává se až na týden dopředu. Ceny se v menzách Masarykovy univerzity pohybují kolem třiceti korun a počítají se podle ceny použitých surovin. Jedno z jídel obvykle bývá takzvaný „Studentský speciál“ – tedy obzvláště levné jídlo za patnáct nebo dvacet korun, mohou to být například těstoviny nebo kaše.

Menzy Masarykovy univerzity

  • Menza Moravské náměstí má otevřeno od jedenácti do sedmi hodin, v pátek pouze do tří odpoledne. Můžete jít do studentské výdejny v přízemí, ale také do druhého patra vyhrazeného hlavně zaměstnancům Masarykovy univerzity – tam je více místa, mají však otevřeno pouze do dvou hodin.
  • Menza Veveří se nachází v budově Právnické fakulty. Od pondělí do pátku je zde otevřeno od jedenácti do dvou hodin.
  • Menzu Vinařská najdete v areálu kolejí Vinařská 5 nad brněnským výstavištěm, využijí ji tak zejména studenti Ekonomicko-správní fakulty, kteří to mají nejblíže. Otevřeno má stejně jako menza Veveří od jedenácti do dvou, výběr jídel je ve všech třech menzách stejný.

Pizza Nostra

Pizza Nostra je pizzerie s charakterem menzy. Platí se zde Isicem, po zaplacení dostanete číslo a čekáte, až ho obsluha vyvolá. Pizzu si můžete sníst na místě nebo odnést s sebou, za krabici se připlácí 5 Kč. Ceny pizzy se pohybují kolem čtyřiceti až pětačtyřiceti korun, na výběr je patnáct druhů. Pizzerie Masarykovy univerzity je velmi oblíbená a chodí tam často také studenti z jiných univerzit – ti sice nemají vstup automatický a musí si ho nejprve vyjednat, ale poté mohou tuto menzu používat, bez ohledu na to, že jsou z jiné školy. Pizzerie má také dlouho otevřeno – ve všední dny kromě pátku od 9:30 od 20:00 hodin, v pátek od 9:30 do 17:00 a dokonce o víkendu od 10:30 do 17:00.

Academic Restaurant

Chloubou a specialitou Masarykovy univerzity je Akademický restaurant v areálu Campus Square v Bohunicích. Jde o novou a moderní samoobslužnou restauraci. Je zde výrazně větší výběr jídel – česká i mezinárodní kuchyně, pizza, steaky, minutky, saláty, polévky, bezlepková i vegetariánská jídla i dezerty. Můžete si zde dát i různé teplé a studené nápoje nebo dokonce točené pivo. Během týdne je Academic restaurant otevřený od deseti do osmi, o víkendu pak od deseti do šesti hodin večer.

Mendelova univerzita v Brně

Mendelova univerzita má v Brně tři menzy: kolejní menzu J. A. Komenského, menzu přímo v budově univerzity a menzu na Tauferových kolejích. Jídlo na Mendelově univerzitě nelze dopředu objednat. K dispozici je výběr z minimálně čtyř jídel, z toho jedno je vegetariánské. I na Mendelovu univerzitu se mohou chodit stravovat také lidé z jiných škol. Doplňkový sortiment se dá koupit v bufetech Mendelovy univerzity.

Veterinární a farmaceutická univerzita

Veterinární a farmaceutická univerzita nemá zrovna nejlepší stravování pro své studenty. Na kolejích existuje restaurace a kantýna, ceny za jídlo v kantýně jsou nižší než na jiných školách, ale s výběrem a kvalitou někteří studenti nejsou příliš spokojeni. Proto často využívají možnosti chodit se stravovat do zařízení VUT nebo do pizzerie Pizza Nostra Masarykovy univerzity.

Zdroj: webové stránky Správy kolejí a menz MU, Správy kolejí a menz MENDELU, Veterinární a farmaceutické univerzity a Kolejí a menz VUT

Další články k tématu

Nejoblíbenější jídlo studentů? Smažák!

Správa kolejí a menz brněnské Masarykovy univerzity jednou za čtvrt roku vyhodnocuje nejoblíbenější jídla mezi strávníky. Nejaktuálnější výsledky ukázaly, že největší oblibě se těší smažený sýr. Ten je podle manažera menz Tomáše Kaly dlouhodobým favoritem. Hned za ním následují svíčková a řízek. „Tradičně k nejvíce žádaným jídlům patří smažený řízek a svíčková. Ale hlavním hitem […]

číst více

10 studentských vynálezů, které dobyly svět

Dějiny jsou plné studentů, kteří již během univerzitních let přišli s převratným objevem. Nejeden z nich způsobil revoluci. Některé vynálezy zatím na své místo v každodenním životě čekají, bez jiných bychom se už dnes neobešli. Chytrá sluchátka Chytrá sluchátka vymysleli Parth Gaggar a Vijay Jain z indické univerzity IIT Roorkee. A jak poznáte chytrá sluchátka od těch „hloupých“? […]

číst více