Jeden z nejcitovanějších vědců světa je z VŠCHT

17. 2. 2021 | Aktuality

Pumera_všchtProfesor Martin Pumera se zabývá vývojem chemických nanorobotů. Ty budou mít v budoucnu extrémně široké využití – například v medicíně. Pro představu: rozměr nanorobota je 100krát tenčí než lidský vlas, díky tomu mohou tito okem neviditelní pomocníci proniknout na místa, kam se lékaři s běžnými nástroji nedostanou.

„Nanorobota můžeme dát do tabletky, nebo se mohou třeba provrtat okem. Vytváříme roboty pro stomatologii na čištění zubních kanálků, což je skvělý projekt s českými lékaři,“ uvedl loni pro Deník.cz Pumera.

Pumera vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy a v současnosti působí jako vedoucí excelentního Centra pro Pokročilé Funkční Nanoroboty na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.

Vědci ze Stanfordovy univerzity ve spolupráci s vydavatelstvím Elsevier a SciTech Strategies ho nyní zařadili mezi dvě procenta nejcitovanějších vědců ze všech oborů, které zahrnuje databáze odborných a recenzovaných publikací Scopus. Pumer tak uspěl v konkurenci více než 160 tisíc vědců z celého světa a celkově se umístil na 203. místě. Mezi českými vědci je to prvenství.

Dalším českým vědcem, který se ještě vešel do první tisícovky nejcitovanějších, byl chemik Rajender Varma, který působí na Univerzitě Palackého v Olomouci a také v Agentuře pro ochranu životního prostředí v USA.

Nejlépe umístěnou českou ženou-vědkyní je Eva Syková, která je na 24. místě mezi v Česku působícími vědci a na 18 072. místě v celkovém globálním srovnání. Syková se věnuje výzkumu mozku a kmenových buněk.

Nejvíc zástupců mezi nejcitovanějšími vědci měla Akademie věd. Na druhém místě je pak Univerzita Karlova a třetí je již zmíněná Univerzita Palackého v Olomouci.

Zdroje:
VŠCHT, Vedaavyzkum.cz, Denik.cz

Další články k tématu