Jak zvládnout vejšku a stát se vrcholovým sportovcem

29. 5. 2019 | Studentský život

442696-PEKZ06-824Přední české univerzity se mohou pyšnit desítkami absolventů, kteří dosáhli skvělých výsledků při reprezentaci Česka na mezinárodních sportovních akcích. Přesto, nejlepší podmínky pro studenty, kteří chtějí vysokoškolské studium skloubit s vrcholovým sportem, nabízí vysoké školy v Americe.

Univerzita Karlova má mezi svými absolventy i studenty několik profesionálních sportovců, jako jsou pětibojař David Svoboda, oštěpař Vítězslav Veselý nebo skifařka Miroslava Topinková Knapková – všechno olympijští medailisté. Mezi úspěšné sportovce univerzity se řadí jak reprezentanti České republiky na mezinárodních akcích, tak i reprezentanti své alma mater na Českých akademických hrách.

Ty jsou již téměř dvacet let pravidelnou multisportovní akcí v systému vysokoškolských sportovních přeborů. Na Českých akademických hrách mohou soutěžit studenti všech vysokých škol ČR a všech vyšších odborných škol, kteří mají platný doklad o studiu. Zastoupeno je 23 sportů, kolektivních i individuálních.

Na Univerzitě Karlově je však sport „především radostí z pohybu a zdravého soutěžení“. Reprezentace školy ve vrcholovém sportu není nejdůležitějším předpokladem ke studiu a skloubit studium s náročným tréninkem lze jen tehdy, pokud student plní standardní studijní nároky a na sport si najde čas. Podobně je tomu i na dalších českých univerzitách. Univerzity své studenty podporují v pohybových aktivitách, nabízejí jim výcvikové kurzy, hodiny tělesné výchovy i sportovní kluby.

Například Technická univerzita v Liberci založila Akademické sportovní centrum, které studentům nabízí posilovnu, lekce pod vedením trenérů, večerní turnaje nebo sportovní ligy. Také Masarykova Univerzita má své Centrum univerzitního sportu, jehož cílem je „podporovat zdravý životní styl a správné pohybové návyky studentů”. Současní studenti Masarykovy Univerzity jsou navíc povinni získat v rámci bakalářského studia dva zápočty z tělesné výchovy, proto je jim nabízen široký výběr sportovních kurzů.

derby-vs-ova2015032636_denik-630-16x9

Popularitě se mezi studenty těší i Hokejová bitva, unikátní projekt studentských organizací čtyř pražských univerzit. Hokejové týmy ČVUT, ČZU, UK a VŠE složené ze studentů daných univerzit každoročně soupeří o Pohár primátora a finanční odměnu deset tisíc korun.

Studenti na českých univerzitách tak mají mnoho možností sportovního vyžití a rozvoje. Nicméně skloubit vrcholový sport a prezenční studium je na místních univerzitách složité, prakticky až nemožné. Proto mnozí lidé, kteří chtějí studovat a zároveň se nadále rozvíjet ve sportu, odcházejí na univerzity v USA.

Univerzitní sport je v Americe populárním jak mezi studenty, tak mezi fanoušky a sponzory. Například světový rekord v návštěvnosti hokejového zápasu drží zápas mezi týmy univerzitními týmy z Michiganu z roku 2010, který sledovalo 104 173 diváků.

Téměř každá americká univerzita má svůj sportovní program čítající několik sportů pro muže i ženy, v průměru jich každá univerzita nabízí dvacet. Všechny univerzitní soutěže jsou amatérské, všichni studenti by si tedy před přijetím i po přijetí na školu měli udržet status amatéra. Přesto se sportovci z univerzitních lig účastní prestižních turnajů a mnozí po dokončení studia pokračují v profesionální sportovní kariéře.

crop-39248-amerfotbalprofimed

Zároveň je univerzitní sport, přestože si drží amatérský status, velmi dobře financován. Obrovské sumy, které jdou do univerzitních sportů, jsou investovány nejen do sportovišť, kvalitního vybavení a zázemí, ale také do sportovních stipendií, která jsou studentům poskytována.

V USA existují tři velké organizace, které zastřešují tamější univerzitní sport. Tou největší a nejznámější je NCAA, ve které ročně soutěží téměř půl milionu studentů-sportovců z více než 1 117 vysokých škol. NCAA má pod sebou tři divize. V první divizi dostává 59% sportovců sportovní stipendium v různé výši a podobě, v té druhé dostává 59% sportovců částečné sportovní stipendium. V poslední pak sportovní stipendia nabízena nejsou, studenti se však mohou ucházet o stipendia nesportovní.

Každá organizace, divize i škola má jiná pravidla a podmínky, podle kterých je student přijat, vybrán do týmu a finančně podporován. Výše stipendia se odvíjí od sportovní úrovně studenta, sportovního odvětví, organizace, divize i školy, na kterou je student přijat. Sportovní stipendia lákají studenty-sportovce z celého světa, včetně České republiky. Zatímco konkurence v tradičních amerických sportech, jakými jsou americký fotbal nebo baseball, je obrovská, ve sportech jako jsou tenis, volejbal nebo golf, mají čeští sportovci a sportovkyně výrazně větší šanci získat plné stipendium. Také mnoho českých hokejistů po maturitě odchází do univerzitních soutěží za mořem.

Zájemci o studium na univerzitě spojené se sportem v USA musí splnit základní podmínky pro přijetí, mezi něž patří ukončené středoškolské studium, splnění zkoušky SAT nebo ACT na určitý počet bodů, splnění dané úrovně v testech anglické znalosti (TOEFL nebo IELTS), dobrá sportovní úroveň, status amatéra a zároveň zájem o studium. Každý student-sportovec si musí během studia držet určitý školní prospěch a plnit školní docházku, aby mohl pobírat stipendium a reprezentovat školu ve svém sportu.

Na českém trhu existuje několik agentur, které českým sportovcům na cestě ke sportovnímu stipendiu na americké univerzitě pomáhají, například Prosport Agency, Easy USA nebo USA Sport and Study, kterou založil bývalý hokejista Robert Sovík a se svým studijně-sportovním příběhem byl letos zařazen do výběru Forbes 30 pod 30. Další agenturou, která českým studentům (i nesportovcům) poskytuje užitečné informace, stipendia a poradenství ke studiu v USA je Fulbrightova komise.

Zdroje: weby univerzit, organizací a agentur, Wikipedie, České akademické hry

Další články k tématu

12 typů studentů, které potkáte na vysoké škole

12 typů studentů, které potkáte na vysoké škole

Každý student je jiný, přesto i na vysoké škole potkáte určité typy lidí, kteří nechybí v žádném školním kolektivu. A dost možná do jedné z následujících skupin spadáte i vy sami. Aktivista Vždycky za něco bojuje: spravedlnost, lásku, celosvětový mír… nebo prostě jen za to, aby na vaší fakultě konečně opravili ty rozbité záchodky. Je výřečný a …

Jak být lepším člověkem? Odpověď hledají odborníci na univerzitě

Jak být lepším člověkem? Odpověď hledají odborníci na univerzitě

Ekologie, zdravá strava, nebo pohyb. Proč si někteří lidé vybírají lepší možnost a jiní naopak tu horší? Odpověď hledají odborníci z britské univerzity Sheffield Hallam, kteří zároveň zkoumají způsoby, jak lidi povzbudit, aby změnili své chování a zvyky k lepšímu.  „Chování je důležité pro překonání celé řady výzev, kterým jako lidstvo čelíme. Často ale jeho vliv …