Jak zvládnout prvák na vejšce během pandemie

12. 10. 2020 | Studentský život

prvák na VŠ v pandemiiStudentské večírky, pokecy mezi přednáškami, spřátelení se nad talířem UHO ve školní menze – o tohle a mnohem víc letošní prváci kvůli pandemii koronaviru přijdou. Zachovat si psychickou pohodu a nezanevřít na svůj sociální život je v této době těžší než kdy dřív. Proto vám přinášíme pár tipů, jak to celé zvládnout.

Ovládněte svůj FOMO

Fear of missing out (FOMO), česky strach, že o něco přijdete, je fenomén spojený s rozmachem internetu a sociálních sítí. V době pandemie, kdy se velká část našich životů přesunula on-line a na internetu a sociálních sítích musíme trávit ještě víc času než obvykle, je o to důležitější ovládnout tento strach a najít si čas jen sami pro sebe off-line.

Psycholožka Anna Coltonová doporučuje aktivity jako je cvičení, čtení knih, nebo i péči o nehty. Podobné činnosti jsou podle Coltonové ideálním relaxem v těchto divokých a nejistých časech.

„Vím, že mladí lidé mají strach, že pokud budou off-line a tím pádem mimo kontakt s ostatními, přijdou o možná nová přátelství.  Ale ve skutečnosti se nic nestane, nemůžete být přeci připojeni 24 hodin sedm dní v týdnu,“ vysvětluje Coltonová.

Podělte se o informační nálož

I když svůj čas strávený on-line budete regulovat, přesto se za aktuální situace může stát, že budete přehlcení informacemi. Měli byste být dobře informovaní, ale zároveň si udržet psychickou pohodu. Pokud už je toho na vás moc a svírá se vám hrdlo při představě, že musíte otevřít školní mail, nebuďte na to sami.

Lili Margaroliová ze studentské linky pomoci na britské univerzitě v Exeteru se například se svými spolubydlícími domluvila, že každý den se budou u kontroly školního mailu střídat a následně si důležité zprávy navzájem předají.

Když tak jeden z nich cítí úzkost z dění kolem koronaviru, může si na jeden den klidně vypnout telefon bez obav z toho, že by mu nějaká zásadní zpráva unikla.

Socializujte se

Každá krize se snáší lépe, když se můžeme na něco těšit. I když jsou sociální kontakty omezené vládními restrikcemi, Margaroliová radí, aby studenti ve svém diáři měli alespoň jednu za pár dní nějakou sociální aktivitu. Třeba procházku za dodržení rozestupů nebo filmový večer se spolubydlícími.

Pokud jste si se spolubydlícími nesedli, pokuste se je hned neodepsat. „Výzkum prokázal, že k tomu, aby se z lidí, co znáte, stali vaši kamarádi, je potřeba strávit s nimi alespoň 50 hodin – takže buďte trpěliví,“ radí psycholožka Fran Longstaffová.

Mějte pod kontrolou své finance

Větší klid na duši můžete mít taky díky finančnímu plánu. Sepište si své příjmy a výdaje a zkuste se připravit i na nejhorší scénář. Longstaffová radí, aby si studenti vytvořili týdenní finanční plány toho, co nakoupí a za co budou utrácet a zároveň si nechali i nějakou rezervu.

Pokud jste se vy a vaše rodina dostali kvůli koronaviru do tíživé finanční situace, neváhejte se obrátit na svou univerzitu a zjistit, zda nemáte nárok na nějaké sociální stipendium.

Nejste méněcenní

Kvůli koronaviru byl závěr minulého školního roku dost odlišný od normálu. K maturitám bylo připuštěno více studentů než za běžných okolností, samotná zkouška dospělosti pak byla bez slohové práce. Co se přijímaček na vysokou školu týče, někde byly osekané, jinde se zrušily úplně. Někteří studenti tak mohou mít pocit, že si své místo na vysoké škole tak úplně nezaslouží.

Je však důležité si uvědomit, že jste celý proces přijímaček zvládli za mnohem těžších podmínek než vaši předchůdci. Museli jste si zvyknout na on-line výuku, izolaci, ztrátu sociálních kontaktů a všudypřítomný stres a nejistotu. A i tak jste se dostali na vysokou školu! Pocity méněcennosti tak rozhodně nejsou na místě.

Za VysokeSkoly.cz všem vysokoškolským prvákům gratulujeme a přejeme mnoho sil a úspěchů při studiu!

Zdroj:
BBC

Další články k tématu