Jak získat stáž při studiu a porazit konkurenci

6. 4. 2020 | Studentský život

pracovní_stážStáž během studia na vysoké škole je skvělý způsob, jak získat pracovní zkušenost a zužitkovat poznatky ze svého oboru v praxi. Pokud jste doposud žádnou stáž neabsolvovali, ale rádi byste to zkusili, vyplatí se vědět, jak postupovat, abyste se zvládli prosadit i v konkurenci ostatních studentů.

Proč jít na stáž

V dnešní době studuje vysokou školu mnohem více lidí, než tomu bylo u předchozích generací. V zástupu úspěšných absolventů tak již nestačí mít „jen“ vysokoškolský titul. Abyste získali výhodu na trhu práce, vyplatí se mít aspoň nějaké pracovní zkušenost. Dokážete tak zaměstnavateli, že neznáte pouze teorii, ale že ji umíte uplatnit i v praxi. Stáž vám navíc umožní vybudovat si síť kontaktů, která vám do budoucna přijde vhod.

Začněte brzy

Čím dříve začnete, tím lépe. Ideální čas je ve druhém nebo třetím semestru, kdy už jste se ve škole trochu rozkoukali, ale ještě se nemusíte začít připravovat na státnice. Pokud chcete například získat stáž na léto, měli byste začít s hledáním již s ročním předstihem na podzim nebo nejpozději v zimě. To vám poskytne dost času stáž najít, vyplnit přihlášku a využít všechny zdroje, které máte k dispozici, abyste navýšili šanci, že vás přijmou.

Materiály k přihlášce

Dokumenty a informace, které budete muset doložit u každé přihlášky na stáž, se liší podle toho, kam se hlásíte. U většiny stáží budete nicméně potřebovat jedno nebo více z následujících: životopis, motivační dopis, reference (nebo doporučující dopis), a popřípadě i profil na LinkedIn (některé společnosti si jej mohou vyžádat místo vašeho životopisu).

Podklady byste měli vždy uzpůsobit konkrétní stáži. To je další důvod, proč se vyplatí začít si zařizovat stáž co nejdříve. Dát dohromady všechny potřebné dokumenty zabere dost času a třeba na doporučující dopis můžete čekat dlouho, pokud ho pro vás píše někdo opravdu hodně pracovně vytížený.

Jak najít stáž

Některé univerzity mají svá vlastní kariérní centra, která vám pomohou s hledáním vhodné stáže i s vyplněním přihlášky. Další místem, kde hledat stáž, jsou nejrůznější kariérní trhy, které se konají zejména ve velkých městech. Trhy navštěvují zástupci různých společností a často se shánějí po stážistech.

Na vhodnou stáž můžete narazit i přímo v kampusu nebo na katedře. Řada fakult spolupracuje s různými firmami, které mohou právě přes školu hledat stážisty.

Pokud máte vysněnou firmu, ve které byste chtěli pracovat, zkuste ji přímo oslovit. Některé společnosti inzerují stáže přímo na svých webových stránkách, ale i když žádnou aktuálně nenabízejí, za zeptání se nic nedáte.

Zkuste oslovit i menší lokální společnosti. Konkurence nebude tak veliká, tudíž máte větší šanci získat stáž.

Úspěšné přijetí

V každé společnosti mají svá vlastní kritéria pro výběr stážistů, ale existuje několik způsobů, jak zvýšit své šance na získání stáže.

V životopise vždy uveďte všechny relevantní zkušenosti, mezi něž můžete zahrnout například i absolvované předměty související s daným oborem, práci na kampusu, brigády, freelance práci, nebo jakékoliv jiné projekty, kterým jste se věnovali na vlastní pěst (pokud souvisejí s oborem stáže).

Než přihlášku odešlete, dejte ji někomu přečíst. Upozorní vás na případné chyby a poradí vám, co byste případně měli vylepšit.

Ujistěte se, že vaše přihláška obsahuje vše, co společnost vyžaduje, a ve správném formátu (například si dejte pozor, v jakém formátu společnost chce vaše CV).

Pokud po zaslání přihlášky dostanete pozvánku na pohovor, zkuste si předem zodpovědět otázky, které by během něj mohly zaznít. Pečlivě si prostudujte web vašeho potenciálního zaměstnavatele a sami si připravte několik dotazů, které mu položíte, pokud vás k tomu během pohovoru vyzve. Během pohovoru nemluvte pouze o věcech, které si již zaměstnavatel mohl přečíst ve vašem CV, ale doplňte i další informace, které demonstrují vaše schopnosti a silné stránky.

Počet stáží

Počet stáží je individuální a závisí i na tom, jak byl stážista úspěšný. Vhodný počet jsou dvě stáže, ideálně každá v jiné společnosti. Obě by ale měly souviset s oborem, kterému se chcete věnovat po dokončení studia.

Zdroj:
 https://collegeinfogeek.com/

Další články k tématu