Jak studovat během epidemie koronaviru

12. 3. 2020 | Aktuality

young-man-studying-tomorrow-class_1098-21580Od středy jsou kvůli novému typu koronaviru po celém Česku až do odvolání zavřeny všechny školy, včetně vysokých. V současné době, kdy je svět propojený online, je však řada možností, jak mohou školy dál vést výuku přes internet a díky nimž mohou studenti v improvizovaných podmínkách pokračovat ve studiu. Výukové platformy typu Google for education navíc v posledních dnech zdarma zpřístupňují některé své dosud zpoplatněné funkce. 

Koronavirus se již rozšířil do celé Evropské unie. Řada jejích zemí proto přijímá opatření, které mají omezit šíření a zamezit rychlému nárůstu počtu nakažených. Česko již ve středu zavřelo základní, střední i vysoké školy. Ve čtvrtek pak vyhlásilo nouzový stav, který zakazuje konání akcí s účastí nad třicet lidí, zakazuje cestování do rizikových oblastí a omezuje také například provoz restaurací a barů. Oficiální informace o nouzovém stavu najdete například zde či zde.

České školy se zatím opatřením vlády postupně začínají přizpůsobovat. Jedna ze studentek magisterských programů na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy uvedla, že zatím od vyučujících dostala seznam literatury a následovat budou prezentace.

Problematičtější bude distanční studium předmětů, u kterých je nutná praktická výuka například v laboratořích. „Nám omluvili laborky a všichni učitelé nám do pátku musí napsat, jak bude probíhat výuka – takže posílají příklady na doma, materiály… Vím o předmětu, kde zavedli výuku přes Slack, možná budu mít výuku statistiky přes Skype,“ vyjmenoval pro VysokeŠkoly.cz student Analytické a fyzikální chemie na Vysoké škole chemicko-technologické.

Právě sociální sítě se při výuce stanou stěžejními. Slack je komunikační platforma, prostřednictvím které se dají zakládat pracovní skupiny pro komunikaci i sdílení materiálů. Přes Skype, který je stejně jako Slack zdarma, je zase možné vést online video konference, takže i přednášky či semináře. Univerzita Karlova pak například plánuje online seminář pro své zaměstnance, během kterého by se měli seznámit se systémem Adobe Connect. To je software, který umožňuje vést online výuku včetně video seminářů a konferencí a zároveň poskytuje i prostor pro sdílení materiálů.

smartphone-laptop-keyboard_1421-1030

Google for education kvůli koronaviru zpřístupní svým uživatelům zdarma pokročilé funkce Hangouts Meet, které umožňují vést online porady až 250 uživatelům zároveň, nebo živé přenosy pro 100 tisíc sledujících. Pokročilé funkce také umožňují nahrávat a následně ukládat přenosy.

Co se studijních zdrojů týče, často využívanou platformou pro jejich sdílení je na českých vysokých školách Moodle, kde vyučující mohou nahrávat soubory různých formátů. Kromě textových souborů to jsou i animace, ankety či dokonce testy, které studenti vyplní z domova. Obrovskou databází, která poskytuje zdarma tisíce e-knih, je projekt Gutenberg. Ke stažení není ani nutná registrace a knihu si můžete stáhnout v několika formátech.

Samotné školy potom mají vlastní databáze zdrojů, ke kterým získáte přístup přes své školní přihlašovací údaje.

Pokud se momentálně na vysokou školu teprve chystáte, nemusíte v přípravě polevit. Ačkoliv jsou termíny přijímacích zkoušek nejisté, volný čas můžete využít k vyplňování testů nanečisto. Scio testy ke stažení zdarma najdete například na našem webu.

Aktuálně je nejdůležitější komunikace, proto by se studenti neměli bát obrátit na své vyučující sami, pravidelně si kontrolovat email a sledovat i sociální sítě a weby svých škol.

Další články k tématu