Jak se efektivně učit

26. 10. 2019 | Studentský život

nejlepší strategie jak se učitVěnujete učení dostatek času, a přesto nejste spokojeni s výsledky?  Nebo naopak nemáte času nazbyt, a proto si potřebujete všechny informace zapamatovat co nejrychleji? Klíč ke správnému učení netkví v kvantitě ale v efektivitě. S tou nám pomůžou vědci. Podle řady z nich totiž existuje několik ověřených metod, které vám umožní se látku nejen naučit, ale i si ji zapamatovat. Navždy. Takže jak na to?

Využívejte tištěné materiály

Můžete samozřejmě studovat materiály i na obrazovce počítače. Někteří vědci dokonce tvrdí, že interaktivní návyky jako klikání a scrollování stránkami posilují učební proces.

Před časem však proběhl výzkum, jehož se účastnili vysokoškoláci z USA, Japonska a Německa. Více než 90 procent z nich uvedlo, že když mají na výběr, preferují tištěné materiály. Jako hlavní důvod uvedli, že se tak na učení mohou lépe soustředit, protože počítač pro ně skýtá příliš mnoho možností k rozptýlení.

Práce s tištěnými materiály je také více interaktivní. Můžete používat zvýrazňovače na zdůraznění klíčových pojmů, či doplňovat po stranách papíru své poznámky a nápady. Podle lektorky psychologie Kate Garlandové z univerzity v anglickém Leicesteru si navíc studenti, kteří se učí z online materiálů, musí látku zopakovat vícekrát než ti, kteří ji čtou na papíře.

Poslouchejte hudbu

Někteří odborníci zdůrazňují, že schopnost soustředit se na učení během poslechu hudby závisí na osobních preferencích každého člověka. Řada z nich se ale shoduje na tom, že poslech určitého druhy hudby – jako příklad uvádí obskurní hudební skladatele 18. století – může studentům pomoct zaktivovat ty části mozku, které jim umožňují lépe se soustředit.

Nezpochybnitelným faktem je, že hudba ovlivňuje naši náladu a s dobrou náladou jde všechno líp. Takže ať už při učení nebo před ním, zkuste si pustit něco veselého.

Učte se na více místech

Místo, kde studujete, ovlivňuje vaši schopnost učit se a soustředit se. Pokud máte pocit, že vám látka přestává lézt do hlavy, zkuste využít doporučení psychologa Roberta Bjorka. Ten radí, abyste se přesunuli třeba jen do jiného pokoje či ven na vzduch, což může pozitivně ovlivnit vaši soustředěnost.

Porazte křivku zapomínání

Vědci začali takzvanou “křivku zapomínání” zkoumat již v roce 1885 a zabývají se jí dodnes. Podle této teorie si z přednášky můžete zapamatovat až 80 procent informací, pokud si probíranou látku zopakujete do 24 hodin. S pravidelným opakováním se pak vaše znalosti navyšují a po týdnu tak můžete na zpaměť znát vše, co na přednášce zaznělo. Psychologové se obecně shodují na tom, že opakování v pevně stanovených intervalech je tím nejlepším způsobem učení.

Zkoušejte průběžné testy

Někteří vysokoškolští pedagogové dávají studentům k dispozici zadání testů či seminárek z minulých let.  Pokud máte podobné materiály k dispozici určitě je využijte. Studie z roku 2011 totiž ukázala, že studenti, kteří vyzkoušeli zkušební test, si o více než týden později pamatovali o 50 procent víc učiva než studenti, kteří test nezkusili.

Dbejte na organizaci

Jestli budete mít chaos ve studiu, budete mít chaos i v hlavě. Zaznamenávejte si proto všechny časy zkoušek, deadliny odevzdání seminárních prací, časy vyučovacích hodin i další důležité termíny. Zejména v prvním semestru, kdy si teprve zvykáte na vysokoškolský režim, vám to bude k užitku. Ke každé zkoušce si přehledně sepište, co se na ni musíte naučit, aby vás následně něco nepříjemně nepřekvapilo.

Pokládejte si otázky

Otázky mohou být nesmírně nápomocné, když se snažíte naučit něco nového. A ptát se můžete i sami sebe. Pokládejte si tak otázky typu: “Proč je tahle skutečnost pravdivá?” nebo “Jak vím, že je pravdivá?” či “Jak by to fungovalo v praxi?”.

Výzkum prokázal, že tato strategie vám pomůže si nové informace snáz zapamatovat díky tomu, že je propojíte s věcmi, které již znáte. Tím si rovněž celkově vylepšíte paměť a rozšíříte si svou vědomostní základnu, z níž můžete čerpat i do budoucna.

Vytvořte si studijní plán

Jednotlivé předměty se liší svou mírou náročnosti, což znamená, že na některé budete potřebovat více času a na jiné méně. Proto si vytvořte studijní plán, který vám ukáže, jak dlouho vám bude trvat příprava na konkrétní zkoušky. A samozřejmě platí, že čím dříve začnete, tím menší množství látky budete muset zvládnout každý den.

Nedělejte více věcí najednou

Schopnost dělat více věcí najednou je možná užitečná, ale nikoliv v učení. Tam akorát vytváří špatné studijní návyky. Pokud praktikujete multitasking i při učení, tak podle výzkumníků prodlužujete čas, který budete potřebovat k tomu, abyste se látku naučili. To v důsledku může mít negativní dopad na vaše studijní výsledky.

Nesoustřeďte se na jeden předmět příliš dlouho

Jestliže na vás čeká více zkoušek z různých předmětů, nebojte se mezi nimi přeskakovat, zejména v případě, že si nejsou podobné. Je nejlepší materiály průběžně měnit, než se soustředit jen na jednu studijní oblast. Procvičíte si tím mozek a zabráníte snáz únavě. Tato strategie pomáhá mimochodem i v učení cizích jazyků, kdy můžete studovat více jazyků naráz – pokud tedy nemají příliš podobný základ (jako například španělština a italština).

Opakování je matka šedé hmoty

Článek, který publikoval časopis Nature uvádí, že lidé, kteří se naučili žonglovat, navýšili množství šedé hmoty mozkové v části mozku propojené s vizuální pamětí. Když následně žonglovat přestali, nově vybudovaná šedá hmota zmizela.

Pokud se tedy učíte nové věci, je nutné je opakovaně procvičovat, abyste si udržovali znalosti, které jste již získali. U některých typů vědomostí to znamená celoživotní procvičování. Například u cizích jazyků, které budete využívat i po skončení studií.

Zapojte více smyslů

Aby bylo vaše učení skutečně efektivní, zapojte do něj více smyslů: zrak na čtení poznámek, hmat při jejich zvýrazňování na papíře, i sluch například při poslechu nahraných přednášek. Možností je pochopitelně více, toto jsou pouze nejobvyklejší z nich.

“Čím více částí mozku ukládá údaje o určitém předmětu, tím více vzájemného propojení mezi nimi existuje. Tento nadbytek znamená, že studenti budou mít více příležitostí si z různých částí paměti vytáhnout informace, které potřebují,” zdůrazňuje výzkumnice Judy Williamsová efektivitu této strategie.

Zdroje:

https://www.thebestcolleges.org/17-scientifically-proven-ways-to-study-better-this-year/

https://www.oxfordlearning.com/how-to-study-effectively/

https://www.studyinternational.com/news/5-best-ways-to-study-according-to-psychologists/

https://www.verywellmind.com/how-to-become-a-more-effective-learner-2795162