Jak napsat za den esej o 3000 slovech

11. 10. 2020 | Studentský život

esej_3000_slovSnad každý student jednou za čas nechá psaní eseje na poslední chvíli. Pokud jste zjistili, že vám na napsání práce o 3000 slovech zbývá jediný den, nejspíš se obáváte, že to nestihnete. Není však nutné se stresovat. Inspirujte se následujícím postupem a esej dokončíte včas. A ano, jde to i bez výrazného poklesu její kvality.

Ještě než se vrhnete do psaní samotného, je několik věcí, které můžete udělat, aby se vám lépe pracovalo.

Snězte dobrou snídani

Snídaně je základem každého dne. Ideálním jídlem je takové, z něhož získáte dlouho trvající energii – jako je například ovesná kaše. Pokud vám samotná nechutná, nebojte si do ní přidat například čerstvé ovoce, skořici, oříšky… Představivosti se meze nekladou! Hlavně se vyvarujte konzumace velkého množství kofeinu. Jde o pravý opak postupného uvolňování energie, takže byste mohli za pár hodin být naprosto vyhořelí.

Vyberte si místo k práci a vybavení

Zvolte klidné místo, kde vás nikdo nebude rušit. Sami víte, jestli se vám lépe pracuje doma nebo v knihovně, ale nechoďte někam, kde jste nikdy předtím nebyli. Musíte mít jistotu, že se budete cítit pohodlně a dokážete se soustředit po maximální možnou dobu.

Buďte organizovaní a připravte si minimálně dvě pera, dostatek vody a něco malého na zub (například hořkou čokoládu). To vám pomůže pokračovat v práci, aniž byste museli dělat velké přestávky.

Vypněte sociální sítě a další možná rozptýlení

Prokrastinace je největším nepřítelem každého studenta (s výjimkou kocoviny). Vypněte mobil (nebo aspoň ztlumte vyzvánění) a odolejte pokušení kontrolovat sociální sítě. Pokud sami sobě nevěříte, že to zvládnete, můžete dočasně deaktivovat svůj účet nebo požádat kamaráda, aby na jeden den změnil vaše hesla.

Vytvořte si rozvrh a stanovte si dosažitelné cíle

Time management je hodně důležitý, když vám do uzávěrky zbývá jen 24 hodin. Přidělte si na každý krok práce určité množství času. Když si práci rozdělíte do menších milníků, bude se vám snáz postupovat vpřed – protože se budete cítit lépe po dosažení každého z nich!

Řekněme, že je 9 hodin ráno a esej máte odevzdat následující ráno. Pokud ji chcete dokončit rychle, můžete vyzkoušet například následující 14hodinový rozvrh (více o něm níže).

  • 9:00 až 9:30: vyberte téma eseje a hlavní argument, který chcete prezentovat
  • 9:30 až 11:00: napište si osnovu eseje a vaše myšlenky k ní
  • 11:00 až 11:45: napište úvod
  • 11:45 až 13:00: dohledejte si citace a reference, které podpoří vaše argumenty
  • 13:00 až 13:45: přestávka na oběd
  • 13:45 až 18:00: napište hlavní část eseje
  • 18:00 až 18:45: přestávka na večeři
  • 18:45 až 22:30: zkontrolujte esej, upravte dle potřeby a hlavně nezapomeňte dodržet stanovený počet slov
  • 22:30 až 23:00: vytiskněte esej, pokud je to potřeba a připravte si vše na ráno

Důležité je si najít čas na pravidelnou desetiminutovou přestávku (aspoň jednou za hodinu). Pokud si chcete udržet produktivní a bystrou mysl, váš mozek si potřebuje sem tam odpočinout. Rovněž pomůže se protáhnout nebo si krátce zacvičit.

Výběr tématu eseje

Pokud jste dostali seznam možných otázek, vyberte si tu, o níž toho nejvíce víte nebo k níž zaujímáte vyhrazený postoj. Nemáte totiž dost času se učit o zbrusu novém tématu.

Jakmile jste zvolili otázku, rozhodněte se, jak k ní budete přistupovat. Měli byste zvolit jeden z možných přístupů a toho se následně držet.

Psaní osnovy

Po vybrání přístupu k dané otázce je načase vytvořit osnovu. Sepište si tři až pět klíčových bodů, které chcete zahrnout do vaší argumentace. Pod každý z bodů pak připojte všechny informace nebo citace, které znáte. Po dokončení tohoto kroku bude samotné psaní eseje relativně jednoduché – prostě pojedete podle pořadí jednotlivých bodů a akorát je rozpracujete do většího celku. Nebudete tak ztrácet čas tím, že byste si zoufale lámali hlavu co napsat dále.

Psaní úvodu

Úvod je snadné napsat rychle, protože zpravidla neobsahuje mnoho (pokud vůbec nějaké) citace. Může však nastínit směr, jakým se bude vaše esej ubírat. Hlavní je představit váš hlavní argument a stručně nastínit, jak ho hodláte v následující části eseje podpořit.

Nalezení zdrojů pro esej

Nyní je čas shromáždit všechny důležité informace a citace k podpoření vašich argumentů. Postupujte tak, že zvolíte klíčová slova a vyhledáte relevantní informace. Ty zkopírujte do samostatného dokumentu s nadpisem ‚Výzkum‘, odkud je bude snadné přenést do eseje. Hlavně si nezapomeňte zapsat přesnou podobu citace, ať ji poté nemusíte zpětně dohledávat! To platí oboje u webových stránek i knih.

K nalezení zdrojů vám pomůže například Google Scholar. Anebo se podívejte do knih na dané téma a prohlédněte si jejich seznam zdrojů, z nichž čerpaly. Či se spolehněte výhradně na vaše poznámky z přednášek.

Psaní hlavní části eseje

Po obědě byste měli být nabití novou energií, a tak nastává ta pravá chvíle napsat hlavní část eseje. Důležité je nezaobírat se příliš tím, jak se vyjadřujete. Na vyšperkování jazyka bude čas během editace. Jak již zaznělo výše, postupujte podle jednotlivých bodů, držte se argumentů, které jste si předtím sepsali.

Jak dosáhnout povinného počtu slov

Pokud jste využili všechny zdroje a přesto nemáte dostatečný počet slov, nepanikařte. Jednoduše se podívejte, jestli by některý z argumentů nešlo rozpracovat lépe a na chvíli se vraťte k výzkumu klíčových slov dané části. Zcela určitě objevíte další jednu nebo dvě citace, které budete moct použít k rozšíření práce.

Zdroj:
https://www.savethestudent.org/

Další články k tématu