INFOGRAFIKA: Na kterou vysokou školu je nejsnazší se dostat?

18. 5. 2021 | Pro uchazeče na VŠ

Umělecké oboryPřijímačky na vysoké školy se blíží. Svůj obor jste si už vybrali, jakou máte ale šanci, že vás na něj přijmou? Připravili jsme pro vás velký přehled procentuální úspěšnosti přijetí na české vysoké školy.

Umělecké obory

Podle statistik je mnohem jednodušší dostat se na hudební obory než na ty divadelní. Například u Janáčkovy akademie múzických umění je úspěšnost přijetí na hudební fakultu více než dvojnásobná v porovnání s fakultou divadelní. Umělecké obory celkově patří mezi ty, na které je každoročně přijato nejméně studentů. Například na FAMU bylo loni přijato pouhých 16 procent zájemců.

Studentská „úmrtnost“

Kromě uměleckých oborů je těžké dostat se také na lékařské či právnické fakulty. Vysokou šanci na přijetí mají naopak studenti hlásící se na teologické fakulty, kam bývá přijata většina zájemců. Vysoké procento přijatých však neznamená snadnou cestu k titulu. Některé obory sice přijímají velké množství zájemců, zároveň se však řadí mezi obory s velkou mírou studentské „úmrtnosti“, kdy řada studentů nedokončí studium a nejčastěji odejdou už v prvním ročníku.

Veřejná vs soukromá VŠ

Platí, že o studium ve větších městech je větší zájem. Statisticky vzato je tak pravděpodobnější úspěch u přijímaček na školu v některém z menších měst, než v v metropolích jako je Praha nebo Brno. Budoucí vysokoškoláky do velkých měst láká mimo jiné i širší nabídka pracovních příležitostí.

Procentuální úspěšnost přijetí se liší také v závislosti na tom, zda se jedná o veřejnou nebo soukromou školu. U placeného studia na soukromé škole bývá šance na přijetí až 100 procent. Neplatí to však pro všechny soukromé školy. Například Pražská vysoká škola psychosociálních studií v roce 2020 přijala jen 53 procent uchazečů.

Další články k tématu

Vyhodnocení návštěvnosti portálu VŠ zná vítěze. Jsou jimi FF UK a AMBIS

Vyhodnocení návštěvnosti portálu VŠ zná vítěze. Jsou jimi FF UK a AMBIS

Největší portál pro výběr vysoké školy VysokeSkoly.cz ocenil své nejpopulárnější instituce. Tou vůbec nejnavštěvovanější veřejnou vysokou školou portálu VysokéŠkoly.cz se letos stala Filozofická fakulta Univerzity Karlovy. Mezi soukromými institucemi pak zvítězila vysoká škola AMBIS. Ocenění se udělovalo v celkem 12 kategoriích. Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy si zobrazilo necelých 200 tisíc návštěvníků. Stala se tak vůbec nejnavštěvovanější …

Na vysokou jedině z gymplu? Není to podmínka!

Na vysokou jedině z gymplu? Není to podmínka!

Vysokoškolské prostředí je stejně rozmanité jako kterékoliv jiné. Studenti pochází z rozličných sociálních zázemí ale také z různých středních škol. A třeba i z učilišť. Kolik takových studentů míří na vysoké školy? Národní ústav pro vzdělávání před třemi lety uveřejnil výsledky dotazníkového šetření, v rámci kterého zjišťoval, jak se tři roky po maturitě daří absolventům středních škol na trhu …