Ideální práce pro studenty? Učte, co umíte!

21. 10. 2021 | Uplatnění studentů a absolventů

práce pro studenty - lektorováníZkombinovat práci a studium není nic snadného. Práce musí být flexibilní, abyste ji stíhali se školou, a zároveň by vám měla pomoci dál se rozvíjet ve vašem oboru. Lektorství splňuje všechny tyto požadavky: můžete si stanovit svou vlastní pracovní dobu, vyučovat předmět či předměty, které vás zajímají, a navíc si přijít na dobré peníze. Učení druhých vám navíc pomůže procvičit a vylepšit si vlastní znalosti a dovednosti.

Hledejte on-line

Pokud jste úplný začátečník v oblasti lektorství, zkuste nejdřív nabídnout své služby agentuře. Ta vám může pomoci zprostředkovat první klienty a nabrat zkušenosti.  Agentury obvykle vydělávají peníze tak, že přiřadí studenty lektorům a vezmou si určitý podíl z jejich výdělku. Jakmile získáte potřebnou jistotu, můžete rozjet vlastní lektorskou činnost, stanovit si vlastní sazby a využít zkušenosti, které jste získali v agentuře.

V agentuře můžete také získat potřebnou sebedůvěru, setřást ze sebe prvotní ostych a rovnou si i něco vydělat. Tahle první zkušenost vám také pomůže rozhodnout se, zda vám tento druh práce vyhovuje.

Provozujte networking

Networking je snazší než si myslíte. Požádejte lidi ze své katedry, aby vám zprostředkovali kontakt se studenty, kteří by mohli potřebovat lektora. Anebo oslovte svou bývalou školu či jinou organizaci, s níž máte spojení, abyste mohli svou dráhu lektora odstartovat.

Nezapomeňte také zkontaktovat své přátele a rodinu, kteří by rovněž mohli potřebovat lektory. Čím více sítí rozhodíte, tím větší je šance, že se do nich někdo chytí.

Nezapomínejte na reklamu

Reklama je jeden z nejdůležitějších nástrojů každé firmy. Bez dobrého marketingu se obzvlášť v dnešní době totiž žádná neobejde. A pro vás jakožto budoucího lektora to platí také. Inzerujte své služby skrze sociální sítě. Napište stručný, ale zároveň výstižný popis služby, kterou nabízíte a nezapomeňte do něj zahrnout předměty, které učíte, vaše kvalifikace a zkušenosti.

Aktualizujte svůj profil na LinkedIn, aby zahrnoval vaši novou činnost a nabídněte své služby i zde. A pokud profil na LinkedIn nemáte, založte si ho. V budoucnu vám pomůže nejenom s propagací vaší práce, ale i s navazováním potenciálně užitečných profesních kontaktů.

Můžete si také vytvořit vlastní webovou stránku. Díky kvalitnímu webu budete jako lektor působit seriózním dojmem.  Na web pak návštěvníky můžete směrovat skrze sociální sítě.

Aktualizujte svůj životopis

Životopis je vůbec nejjednodušší a nejpřehlednější nástroj, jak zdůraznit své schopnosti. Správné CV zaměřené na lektorskou práci by mělo obsahovat údaje o vašem vzdělání, získaných titulech i další relevantní informace, třeba jaké certifikáty jste získali a jakých jste v předmětech, které chcete učit, dosáhli a známek – to abyste ukázali, jak dobří v nich jste.

Do životopisu také vypište všechny relevantní pozice, které nějakým způsobem souvisí s lektorstvím nebo pedagogikou. Může to být třeba práce na letním táboře, dobrovolnická činnost s dětmi anebo klidně hlídání.

Budujte svou reputaci

Jakmile si najdete prvního studenta, jste už na dobré cestě. Osobní doporučení, která od něj můžete získat, jsou totiž k nezaplacení. Nebojte se také svého spokojeného studenta požádat o recenzi. Tu pak uveřejněte na své webové stránce nebo sociálních sítích, abyste nalákali další a další studenty.

Zdroj: College Cures

Další články k tématu

Kaufland Česká republika

Kaufland Česká republika

Jsme lídři na trhu s potravinami. Zakládáme si na rychlosti, kvalitě a vstřícnému jednání se zákazníky. Kromě České republiky působíme i v dalších 7 zemích Evropy a stále expandujeme. Někteří již možná ví, že jsme dceřinou společností skupiny Schwarz. Na českém trhu jsme poprvé představili v roce 1998, kdy jsme u nás otevřeli historicky první prodejnu. Nejsme však …