CINEMA MUNDI dává studentům šanci nahlédnout do filmového zákulisí

6. 3. 2012 | Stojí za přečtení

Už od středy 29. února je v plném proudu mezinárodní filmový festival Cinema Mundi. Můžete se zajít podívat na dobré filmy, setkat se s režiséry, ale také si užít doprovodný program nabízející divadlo i filmové afterparty. S organizací festivalu pomáhají především studenti Masarykovy univerzity.

Mezinárodní filmový festival Cinema Mundi odstartoval v Brně poslední únorový den a končit bude sedmého března. Během celého jeho konání máte šanci shlédnout zajímavé filmy z celého světa. Jde o zbrusu nové snímky, předpremiéry i adepty na Oskary. Produkce probíhá každý den zhruba od tří hodin v kinech Velký Špalíček, Bakala a Lucerna.

Jindy spíše tradičně zaměřené kino Velký Špalíček s příchodem festivalu obsadily kromě známých a komerčně úspěšných snímků jako je třeba Půlnoc v Paříži také nízkorozpočtové a umělecké filmy režisérů nejrůznějších národností.

Tvůrci festivalu se obrátili s prosbou o pomoc při organizaci především na studenty. A tak se štítkem „organizátor“ uvidíte hlavně posluchače Masarykovy univerzity, kteří odpověděli na inzerát v informačním systému školy. Pro některé z nich je pomoc na festivalu v přímé návaznosti na jejich studijní obor. „Organizaci festivalu mi na škole uznají jako součást povinné praxe,“ říká studentka Managementu v kultuře. „Hodně se toho tady naučíme, především řešit různé situace, které náhle vzniknou a je potřeba s nimi něco udělat. Odměnou za pomoc je volný vstup na filmy a veškerý program,“ říkají studentští organizátoři.

Festival dává svým návštěvníkům možnost aspoň trochu nahlédnout do zákulisí tvorby filmu. Každý film je před začátkem uveden, někdy se projekce zúčastní i režisér, kterému mohou diváci položit jakékoliv otázky. Na projekci svého snímku Punk´s not dead se přijel podívat Vladimir Blaževski.

Na nedělní promítání nového českého snímku Probudím dorazil nejen režisér Miloslav Šmídmajer, ale také mnoho představitelů hlavních rolí – Jiří Mádl, Michael Foret, Eva Josefíková a Ljuba Krbová. Otázky diváků zodpovídali všichni.

Diváci pokládají dotazy režisérovi.

Kromě filmů probíhá na festivalu také doprovodný program. Je poměrně pestrý – v uplynulých dnech bylo možné vidět například herce divadelního souboru DŽEM theatre nejprve v ulicích Brna a poté večer ve Špalíčku předvádět umění improvizace, klub Mersey nabízí koncerty a večírky, DJ hrál také přímo ve Velkém Špalíčku.

Filmový festival skončí ve středu slavnostním udílením ceny Cinema Mundi. I zde mají studenti možnost se zapojit a stát se studentským porotcem.