Jaké to je, být jako student hlavním porotcem na CINEMA MUNDI?

4. 3. 2012 | Stojí za přečtení

Zašli jste během konání festivalu CINEMA MUNDI na některý z promítaných filmů? Pokud ano a pokud vás atmosféra tohoto projektu uchvátila natolik, že jste si řekli, že by bylo přeci skvělé podílet se na organizaci festivalu, tak právě pro vás přinášíme zpověď letošního předsedy studentské poroty, studenta oboru Obecná teorie a dějiny filmu a audiovizuální kultury na Filozofické fakultě MU, Miloše Henkricha.

Jste letošním předsedou poroty, která udílí cenu CINEMA MUNDI. Můžete nám přiblížit, v jakých kategoriích se cena udílí?

Studentská porota uděluje Hlavní cenu pro nejlepší film a má možnost udělit také zvláštní cenu poroty.

Jak se student může dostat k postu předsedy poroty?

Těžko říci. Myslím si, že svou roli sehrálo to, že jako student Ústavu FAV mám ke kinematografii blíže než studenti ostatních oborů.

Z kolika členů se skládá festivalová porota?

Festivalová studentská porota je složena ze zástupců šesti kateder a ústavů Masarykovy univerzity (z FSS Genderová studia, z FF Katedra anglistiky a amerikanistiky, Psychologický ústav, Ústav hudební vědy, Ústav románských jazyků a literatur).

Angažoval jste se již na předchozích ročnících CINEMA MUNDI?

Prvního ročníku jsem se zúčastnil jako divák. U druhého jsem spolupracoval v rámci filmových úvodů.

Je mezi lidmi, kteří organizují festival, hodně studentů? Jaké posty většinou studenti zastupují? A jaké jsou možnosti připojit se a pomoci?

Na CINEMA MUNDI se podílí řada studentů, ale i pedagogů a bývalých absolventů MU. Posty, které zastávají, rozvíjí zejména ty schopnosti a dovednosti, které je přivedly ke studiu. Studenti Ústavu FAV se podílí zejména na organizaci festivalu, studenti jazykových oborů na překladech jednotlivých filmů, atd. Nemohu odpovídat za organizátory, ale vzhledem k tomu, že se jedná o tým lidí, kteří jsou svému okolí otevřeni, tak si myslím, že případným zájemcům je stačí jen oslovit.

Najdete mezi filmy nějakého favorita, na kterého se opravdu těšíte a kterého byste doporučil čtenářům?

Je těžké favorizovat kterýkoliv film ze soutěže takto dopředu. Přeci jen je soutěž složena z filmů nominovaných na Oscara. Objevují se zde filmy, které výběrové komise každé země považují za vývozní artikl své mediální identity – a to považuji za divácky přinejmenším zajímavé (a doporučení hodné). Jsem si jist, že letošního vítěze Oscara za zahraniční film ani nemusím doporučovat – ten se doporučuje sám. ;-) Samozřejmě, kromě soutěžní sekce bych divákům doporučil i doprovodný program – Současný pobaltský film (filmová tvorba z Litvy, Lotyšska a Estonska).