Firmy shání absolventy technických oborů

20. 9. 2022 | Uplatnění studentů a absolventů

Firmy shání absolventy technických oborůJedním z kritérií při výběru studijního oboru je budoucí uplatnění. To nejrychleji najdou absolventi technických oborů. Naznačuje to tradiční souboj firem o absolventy středních a vysokých škol v Moravskoslezském kraji. Firmy tam totiž inzerují více pracovních technických pozic, než kolik je absolventů daných oborů.

„Včera jsme měli na pohovoru čerstvého absolventa elektrikáře. Ale je to vzácnost, za toto léto je v podstatě jediný,“ sdělila Simona Králová, personalistka společnosti PF Plasty v Chuchelné.

Nedostatek absolventů vnímá i Klára Veverková Šťastná ze společnosti Randstad, která se věnuje oblasti lidských zdrojů. „V tuto chvíli prakticky neexistuje žádný výrobní závod, který by se nepotýkal s nedostatkem pracovníků. Poptávka po nových zaměstnancích v technických oborech je stále velká, pokles nepředpokládáme. Spíše naopak. Když však firmy vidí, že pozici nemohou dlouho obsadit, v dalším už ani nepokračují. Zejména techniků a inženýrů chybějí tisíce,“ vysvětlila.

Firmy se přitom budoucí zaměstnance snaží získat už během jejich studia. Nejčastěji tak, že jim nabídnou praxi. „V září k nám nastupují dva absolventi střední školy, kteří u nás vykonávali praxi. Nastupují na pozici obráběče kovů,“ říká Vladimíra Václavková, vedoucí marketingu Armatury Group.

Ne vždy se však podaří získat všechny absolventy, které firma potřebuje. „S nabídkou práce pro studenty jsme se obrátili přímo na Ekonomickou fakultu VŠB-TUO v Ostravě, ale bohužel se nikdo neozval. Kdoví, kam míří, zda je pro ně strojírenský obor dostatečně atraktivní. Bohužel nikdo nezareagoval,“ popisuje Václavková a dodává, že když už firmu studenti jiných oborů zkontaktují, důvodem je hlavně spolupráce na diplomových a závěrečných pracích.

Zaměstnance mezi studenty hledá také firma Vitesco Technologies, která se na spolupráci s vysokoškoláky přímo orientuje. „S vysokoškoláky spolupracujeme celoročně formou částečných flexibilních úvazků tak, aby mohli skloubit studium s prací na projektech,“ uvedla Alena Zahradníková, personální manažerka firmy, která se v Ostravě-Hrabové věnuje vývoji inteligentních senzorů pro vozidla.

Kromě praxe nabízí firma studentů také letní brigády. „Přes léto studentům vysokých, ale i středních škol nabízíme placené brigády na vybraných odděleních. S nejlepšími pokračujeme ve spolupráci i během akademického roku, zároveň se nám díky tomu podařilo ulovit několik absolventů technických oborů VŠB-TUO na juniorské pozice,“ doplnila Zahradníková.

Hornicko-geologická fakulta VŠB-TUO spolupracuje i s další společností, SmVak. „Hospodaření s vodou je tam jedním z vyučovaných oborů, proto k nám tradičně nastupují absolventi tohoto zaměření, stejně tak tam využívají možnost zvyšování kvalifikace naši současní zaměstnanci. Spolupráce probíhá také s VUT Brno, odkud k nám tradičně směřují další absolventi,“ říká mluvčí SmVak Marek Síbrt.

Se středními a vysokými školami chce SmVak spolupracovat i nadále. „S ohledem na věkový průměr našich zaměstnanců je pro nás spolupráce s vysokými i středními školami velice aktuální. Proto startuje spolupráce také se středními školami s technickým zaměřením v regionech naší působnosti, kde jsme před popisem smluv, které budou jednoznačně definovat podmínky této dlouhodobé kooperace,“ nastínil Síbrt.

Zdroj: iDNES.cz

Další články k tématu

Dobrý profil jako klíč k zaměstnání. Najděte si práci přes LinkedIn!

Dobrý profil jako klíč k zaměstnání. Najděte si práci přes LinkedIn!

Portálu LinkedIn se občas přezdívá Facebook pro profesionály. Cílem této sociální sítě je propojovat lidi z příbuzných oborů či s podobnými pracovními zkušenostmi. Kromě toho slouží k inzerování pracovních pozic a umožňuje na ně i odpovídat. Na LinkedIn je momentálně necelých 67 milionů uživatelů. Jak tedy uspět u potenciálního zaměstnavatele se svým profilem v tak obrovské …

Aktivity při vysoké škole, které vedou k dreamjobu

Aktivity při vysoké škole, které vedou k dreamjobu

Praxe při vysoké škole bývá často podceňovaná. Studenti se věnují studiu a častěji tráví čas s kamarády, než aby si dělali hlavu s praxí a zkušenostmi, které mohou v tento čas získat brigádami/kratšími úvazky. Každý student, který má v životopise uvedenou praxi zároveň ke svému studiu, dostává u pohovoru body navíc. Nemusí to však být klasický pracovní poměr nebo …

Ženy jsou na technických oborech stále v menšině

Ženy jsou na technických oborech stále v menšině

Mezi studenty technických oborů je pouze 28 procent žen. Ještě o deset procent méně jich studuje informační a komunikační studia (ICT). Počty studentek na těchto oborech sice v posledních letech rostly, stále ale zůstávají doménou mužů. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Od roku 2001 narostl počet studentek studujících ICT z pěti procent na 18 procent. Mírný …