Firmy chtějí vybudovat nový kampus, inspiraci hledají v Americe

12. 10. 2023 | Uplatnění studentů a absolventů

nový univerzitní kampus
Jedenáct firem z okolí Uherského Hradce a Uherského Brodu se rozhodlo spolupracovat v rámci projektu Region 2047. Jejich cílem je do sedmi let získat pozemek a na něm za dalších 25 let vybudovat a zprovoznit funkční kampus inspirovaný Massachusettským technologickým institutem v USA.

Hlavní motivací pro vznik nového kampusu je nedostatek zaměstnanců v regionu. V oblasti chybí lidé především ve strojírenském, leteckém a kosmickém průmyslu, ale také v plastikářském, kovoobráběcím a obranném průmyslu, i v cestovním ruchu a zemědělství.

Například ve Slováckých strojírnách v posledních pěti letech nezaměstnali jediného absolventa, a to i přes to že poblíž funguje odborně zaměřená střední škola. „Všichni po škole odešli a ani jeden tam nezůstal pracovat,“ stěžuje si Karel Mareček z buchlovické firmy BD Sensors.

Podobně jsou na tom v Generální zbrojovce. „Každý rok začne ve firmě pracovat asi deset až dvacet absolventů školy. Poslední roky je to ale trochu slabší a naše potřeba by byla samozřejmě větší. Personálu máme stále méně, a to nejen dělnického, ale zejména technického. Potřebujeme zaplnit pozice i ve výzkumu, vývoji a prodeji, které nám teď chybí a které by nám právě kampus mohl poskytnout,“ říká generální ředitel firmy Jan Zajíc.

Plánem je na prostoru alespoň dvaceti hektarů postavit kampus, který poskytne středním školám chybějící zázemí s kvalitními technologiemi, vybavením a kvalifikovanými školiteli. Kampus poskytne prostor pro školení, workshopy, výzkum a vývoj firem i startupů.

Vlastní střední školu podnikatelé provozovat nechtějí. „Chceme pouze vytvořit podmínky a prostředí, aby se školy v regionu dostaly na vyšší úroveň a spojily se s praxí. Máme představu, že kampus napojíme na světové univerzity, které mají obrovské jméno, jako je třeba americká MIT, a poučíme se, jak to dělají ve světě,“ upřesňuje Petr Gabriel, předseda představenstva společnosti Ray Service, která se věnuje výrobě kabelových svazků a elektromechanických celků pro automobilový, letecký a zbrojní průmysl.

Kde přesně bude kampus stát, zatím není jasné. Mělo by však jít o dostatečně atraktivní lokalitu, co se týče zázemí a dostupnosti.

Zdroj: iDNES.cz

Další články k tématu

Poradna pro absolventy: Po promoci musí nastat změny

Poradna pro absolventy: Po promoci musí nastat změny

Po ukončení studia, může být obtížné rozhodnout se, co dělat dál. Pokud se po promocích cítíte ztracení a nevíte, jak nastartovat další etapu svého života, čtěte dál. Vytvořte si nový rozvrh Studium a pravidelné docházení do školy strukturuje naše dny. Hodně lidí si toho všimne teprve v okamžiku, když školu opustí. Najednou zjistí, že mají spoustu …

Češi chtějí v zaměstnání flexibilitu, důležité je i ocenění

Češi chtějí v zaměstnání flexibilitu, důležité je i ocenění

Pandemie covidu měla dopad na pracovní trh a také na požadavky zaměstnanců. Ti stále častěji chtějí flexibilitu, delší dovolenou a jiné zaměstnanecké benefity. Podívali jsme se na to, co nejčastěji požadují čeští a britští zaměstnanci po svých zaměstnavatelích a co ovlivňuje jejich výběr práce. Jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru zaměstnání je pro mladé Brity ve …

Podnikání po ukončení studia: Výhody a nevýhody

Podnikání po ukončení studia: Výhody a nevýhody

Podle zahraniční studie by si více než 60 procent studentů po absolvování studia přálo začít podnikat. Založit byznys bez předchozích zkušeností je však risk a mladí lidé mohou na vysoce konkurenčním trhu narazit. Ani tyto výzvy nezabrání některým nadšencům začít a v budoucnu třeba i uspět s vlastním podnikem. Počet startupů založených čerstvými absolventy roste den od …