Firmy chtějí vybudovat nový kampus, inspiraci hledají v Americe

12. 10. 2023 | Uplatnění studentů a absolventů

nový univerzitní kampus
Jedenáct firem z okolí Uherského Hradce a Uherského Brodu se rozhodlo spolupracovat v rámci projektu Region 2047. Jejich cílem je do sedmi let získat pozemek a na něm za dalších 25 let vybudovat a zprovoznit funkční kampus inspirovaný Massachusettským technologickým institutem v USA.

Hlavní motivací pro vznik nového kampusu je nedostatek zaměstnanců v regionu. V oblasti chybí lidé především ve strojírenském, leteckém a kosmickém průmyslu, ale také v plastikářském, kovoobráběcím a obranném průmyslu, i v cestovním ruchu a zemědělství.

Například ve Slováckých strojírnách v posledních pěti letech nezaměstnali jediného absolventa, a to i přes to že poblíž funguje odborně zaměřená střední škola. „Všichni po škole odešli a ani jeden tam nezůstal pracovat,“ stěžuje si Karel Mareček z buchlovické firmy BD Sensors.

Podobně jsou na tom v Generální zbrojovce. „Každý rok začne ve firmě pracovat asi deset až dvacet absolventů školy. Poslední roky je to ale trochu slabší a naše potřeba by byla samozřejmě větší. Personálu máme stále méně, a to nejen dělnického, ale zejména technického. Potřebujeme zaplnit pozice i ve výzkumu, vývoji a prodeji, které nám teď chybí a které by nám právě kampus mohl poskytnout,“ říká generální ředitel firmy Jan Zajíc.

Plánem je na prostoru alespoň dvaceti hektarů postavit kampus, který poskytne středním školám chybějící zázemí s kvalitními technologiemi, vybavením a kvalifikovanými školiteli. Kampus poskytne prostor pro školení, workshopy, výzkum a vývoj firem i startupů.

Vlastní střední školu podnikatelé provozovat nechtějí. „Chceme pouze vytvořit podmínky a prostředí, aby se školy v regionu dostaly na vyšší úroveň a spojily se s praxí. Máme představu, že kampus napojíme na světové univerzity, které mají obrovské jméno, jako je třeba americká MIT, a poučíme se, jak to dělají ve světě,“ upřesňuje Petr Gabriel, předseda představenstva společnosti Ray Service, která se věnuje výrobě kabelových svazků a elektromechanických celků pro automobilový, letecký a zbrojní průmysl.

Kde přesně bude kampus stát, zatím není jasné. Mělo by však jít o dostatečně atraktivní lokalitu, co se týče zázemí a dostupnosti.

Zdroj: iDNES.cz

Další články k tématu

Zajistěte si lepší důchod už na vysoké škole

Věk pro odchod do důchodu se postupně zvyšuje, podle ekonomů budou navíc budoucí důchodci (včetně stávajících vysokoškoláků) pobírat nižší důchody než stávající penzisté. Pokud studujete vysokou školu, nebo se na studium teprve chystáte, a chcete si zajistit slušný důchod, měli byste s tím začít hned. Představujeme pět způsobů, jak na to. Práce brigáda nebo OSVČ Po […]

číst více

Jak napsat perfektní motivační dopis

Motivační dopis někdy představuje rozdíl mezi zaměstnaným člověkem a tím, který musí hledat práci dál. Každý dopis musíte psát na míru pozice, na kterou se hlásíte. Existuje ale několik společných rysů, které motivační dopis posunou na vyšší úroveň a zvýší vaše šance získat zaměstnání snů. Nepište román Na žádané pozice se mohou hlásit stovky i […]

číst více

IT firmám chybí odborníci, zaměstnávají kvůli tomu studenty

S rozmachem informačních technologií (IT) potřebují firmy stále více zaměstnanců. Odborníků na trhu práce je přitom nedostatek. Firmy proto začaly spolupracovat se středními školami a zaměstnávají středoškoláky už během studií. Samy si tak vychovávají budoucí odborníky v oboru. Firmy si postupně uvědomují, že zaměstnávat studenty má své výhody. Dokládá to počet pracovních nabídek pro studenty, který čítá […]

číst více