Fakulta zvyšuje konkurenceschopnost svých studentů

17. 12. 2010 | Tiskové zprávy

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně příštím školním roce rozšíří své portfolio nabízených služeb pro studenty o projekt LabVIEW Academy. Díky němu mohou získat studenti fakulty mezinárodně uznávané vzdělání v oblasti sběru a zpracování dat, ukončené zkouškou a po jejím úspěšném složení i mezinárodním certifikátem CLAD (Certified LabVIEW Associate Developer).

Začátkem října byla na základě dlouholeté spolupráce Ústavu automatizace a měřicí techniky FEKT VUT v Brně a firmy National Instruments (Austin, Texas, USA) podepsána smlouva o přistoupení k projektu LabVIEW Academy Program. Fakulta tímto získala přístup k výukovým materiálům společnosti National Instruments a její podporu pro akademickou sféru. Velkou výhodou bude pro studenty možnost bezplatného získání certifikátu CLAD, to je jinak možné pouze v rámci placených firemních kurzů. Certifikát je mezinárodně uznáván.

V principu se tedy jedná o další možnost rozšíření odborné kvalifikace studentů, podobně jako v případě Certifikátu Microsoft nebo Osvědčení CISCO Academie, které již fakulta studentům nabízí. Tím se zvýší možnost uplatnění studentů v praxi.

„*Software LabVIEW je jedním z hlavních produktů americké firmy National Instruments, v oblasti sběru, zpracování a prezentace dat získaných měřením má celosvětové dominantní postavení, podobně jako Microsoft v oblasti kancelářských aplikací,*“ dodává jeden z hlavních koordinátorů projektu na fakultě, doc. Ing. Petr Beneš, Ph. D., z Ústavu automatizace a měřicí techniky FEKT VUT v Brně. VUT již několik let platí kampusovou školní licenci. „Software i hardware firmy NI je běžně používán nejen ve výuce a výzkumu na VUT, ale především v komerčních firmách, např. ve firmě Honeywell, Siemens, ABB, atd., slouží např. i k řízení grafitových kolimátorů na synchrotronu v CERN, byl použit k řízení experimentů a sběru dat při vývoji raketoplánu, testování funkčnosti mobilních telefonů apod.“ dodává Ing. Miloslav Čejka, CSc., garant poskytovaných kur­zů.

Tímto krokem fakulta zkompletovala doplňkové vzdělání na fakultě, čímž se snaží zvyšovat kvalifikaci svých studentů a absolventů, kteří mají potom větší šanci na uplatnění v soukromém sektoru. Studenti fakulty se již během studia mohou zapojovat do projektů výzkumných center – CVVOZE, SIX nebo do projektu centra excelence CEITEC. Více informací o možnostech studia mohou studenti získat na chystaném dnu otevřených dveří, který se uskuteční 7. ledna v nové Aule fakulty na Technické 10.

Informace o fakultě:
První elektrotechnické disciplíny byly na technické univerzitě VUT poprvé již v roce 1905. Od roku 1959, kdy byla založena samostatná fakulta energetiky, která se později transformovala na Fakultu elektrotechnickou, úspěšně dokončilo inženýrské studium na naší fakultě přes 23 000 absolventů. V roce 2001 získala fakulta současný název – Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií (FEKT) a o rok později získala akreditaci nových moderně pojatých studijních programů ve strukturovaném studiu. Na fakultě studuje více než 4 400 studentů v bakalářském, magisterském a doktorském studijním programu. Studium na fakultě je orientováno na široké spektrum vědeckých oblastí: řídicí technika a robotika, biomedicínské inženýrství, silnoproudá elektrotechnika a elektronika, elektronika a elektrotechnologie, mikroelektronika, radioelektronika a teleinformatika.

Pro více informací mě neváhejte kontaktovat.

Tiskový kontakt:

Jiří Wagner
manažer vztahů s veřejností
Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
VUT v Brně
GSM: 604 504 695
mail: wagner@feec.vutbr.cz
www.feec.vutbr.cz