Exotický nádech studia na FEKT VUT v Brně

28. 6. 2010 | Tiskové zprávy

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií (FEKT) VUT v Brně má za sebou dlouholetou spolupráci se zahraničními univerzitami z celého světa. Jednou z hlavních partnerských zemí je Sýrie, tato země z Blízkého východu posílá do Brna desítky studentů, a také akademických pracovníků.

V současné době studuje, či pracuje na FEKTu téměř 40 lidí ze Sýrie. Abychom pochopili výhody studia v ČR pro zahraniční studenty, uskutečnili jsme rozhovor s jednou z nejnadanějších syrských studentek Ing. Ramia Deeb, která působí na Ústavu výkonové elektrotechniky a elektroniky. Studentka mluvící čtyřmi světovými jazyky, k tomu téměř dokonalou češtinou pohovořila o zajímavostech a specifikách života v ČR. Rozhovor doprovázely úsměvy, dobrá nálada a také neskrývané nadšení ze života a studia na FEKTu.

Proč jste si pro své studium vybrala právě ČR?

Jelikož jsem nemohla na své mateřské univerzitě v Latakii studovat doktorský program, jelikož ho nemáme, začala jsem hledat alternativu. A jelikož má Vaše fakula výborné jméno jak v Sýrii, tak také v celé Evropě, odkud mám spoustu známých, rozhodla jsem se právě pro Brno. Navíc všichni u nás říkají, že je tu krásně a jsou zde úžasní lidé. Chtěla jsem je poznat.

Jak dlouho ještě budete studovat v Brně?

Cesta je ještě dlouhá, po roce vím, že mi to bude trvat ještě minimálně další 3 roky.

Stíháte při takto náročném studiu i pracovat?

Ano po prvním roce mi bude nabídnuta spolupráce od fakulty, za což jsem velmi vděčná. Doteď jsem pomáhala studentům, připravovala jsem různé materiály a pomáhala psát články. Mimo to jsem jezdila s ostatními kolegy na konference a samozřejmě jsem tvrdě pracovala na své disertační práci.

Měla jste již nějakou praxi v soukromé firmě za dobu, co zde studujete?

Zatím bohužel ne, zcela se věnuji své práci, nicméně bych si to ráda vyzkoušela ve společnosti Siemens. Je to společnost z oboru a ráda bych se tam zdokonalila, a v budoucnu i pracovala.

Mluvíte krásně česky, jakto? Není to pro Vás složitý jazyk?

Děkuji, bohužel je a velmi, nicméně musím se snažit, některé zkoušky jsou v češtině, ale když se nemohu vymáčknout všichni jsou schopni se mnou mluvit anglicky, za což jim velmi děkuji.

  • Ramia studuje v českém jazyce. Přednášky a konzultace jsou v češtině. Platí pravidlo, že na prvním místě je jazyk český, popřípadě není problém vše vysvětlit anglicky.

Máte zde nějaké spolužáky, či kamarády ze Sýrie?

Pár jich tu je, ale bohužel jich tu není mnoho. A spíše to jsou muži, než ženy. Navíc Češi jsou velmi atraktivní také. (Úsměv)

V čem vidíte rozdíly mezi studiem v Sýrii a tady v Brně?

Rozdíly jsou velké, jak vzdálenost, kultura, jazyk, náboženství, tak také kvalita zázemí a možnost vyzkoušet si vše v praxi. Vše je dáno kvalitou zázemí, laboratoří, nové studijní programy. Vždyť jsem na jedné z nejprestižnějších škol na světě. Určitě je to také ubytování. Najdu zde však i spoustu stejných znaků. V Sýrii studují všichni také dohromady, nejsou rozdíly mezi dívkami ani muži. Největší problémy jsem v ČR měla na začátku studia – nové prostředí, jazyk. A hlavně zima. (Úsměv) Dojela jsem navíc v zimě, takže to bylo opravdu těžké.

Studujete 1. ročník doktorského studia na Elektrotechnické fakultě, myslíte si, že najdete následně snadné uplatnění v praxi?

Určitě ano, myslím si, že ženy jsou po odstudování takového náročného oboru připraveny ještě lépe než kde jaký muž. Jejich uplatnění na trhu práce je potom určitě snazší. Navíc po studiu na FEKTu se nemusí bát téměř nikdo, že by práci nenašel.

Máte strach ještě nyní, když jdete na zkoušky?

Ano, dost často. Ale musím říct, že mi stačí tomu rozumět a popsat to. Jak česky, tak anglicky. Všichni jsou skvělí a snaží se mi pomoci. Zkoušky nejsou nějak záludné a dají se zvládnout, jen musí student chtít.

Je studium v ČR těžší, než v Sýrii?

Bohužel musím uznat, že ano. Za prvé kvůli jazyku, za druhé čím vyšší je úroveň vzdělání více odborných informací. I proto se tolik snažím a hodně se tomu věnuji. Dost často se snažím bádat, a pokud potřebuji pomoc, či radu, dostanu ji. Navíc možnost setkat se s novinkami a trendy je tu daleko větší.

Pokud byste měla doporučit svým kamarádům studium na FEKTu, co byste jim řekla?

Ať to určitě zkusí, zde je více možnosti, stojí to za to. Kvalitní, moderní fakulta, spousta novinek a zajímavostí. Skvělý lidé, jiné tradice,jiný život.

Pokud nestudujete, co ráda děláte ve volném čase?

Nejraději cestuji. Nejraději mám Prahu a Brno. Je to tu moc zajímavé. Snoubí se kultura, památky a příroda. Máte to tu moc hezké, taky ráda často jezdím na Slovensko.

Máte ráda sport?

Ráda běhám. Moc ráda běhám. S přáteli se ráda procházím. Zajímavě má Brno řešenu zeleň, pořád je kde si odpočinout, či se jít někam projít. Mám moc ráda bowling s přáteli, ten jsem se zde dokonce naučila hrát. Okolí kampusu a kolejí je také kouzelný. S kolegy z ústavu chodíme často sportovat do tělocvičny či sportovního areálu VUT, kde najdou všichni studenti i zaměstnanci vše, co chtějí.

Máte ráda léto, nebo zimu?

(Úsměv) Sníh jsem viděla poprvé zde. Byla mi strašná zima a chybělo mi naše sluníčko. Teď už je to lepší, vím kam jít nakoupit, abych nezmrzla.

Takže lyže ani snowboard Vám cizí nejsou?

Zatím ano, ale chci se to naučit co nejdříve. Všem přátelům závidím kolik mají zážitků z těchto sportů.

Fandila jste českým hokejistům?

Ano fandila, chodili jsme se spolužáky a spolupracovníky do hospůdek. Nejhorší ale bylo, když jsem přišla po finále na pokoj a mé ruské spolubydlící byly moc smutné. (úsměv) Znáte nějaká historická místa, či události z ČR? Ano, miluju historickou část Prahy a byla jsem na Karlštejně.

Kde v Brně vlastně bydlíte?

Žiju na kolejích, kde máme speciální blok pro zahraniční studenty, zde se můžeme setkat s různými kulturami. Mám to tam ráda a nic mi nechybí. Bylo mi nabídnuto i žít na privátě, ale nakonec jsem si vybrala útulnost kolejí.

Co znáte z Brna?

V Brně nejvíc centrum Brna, byla jsem na výletě do moravského krasu (jeskyně, Macocha), na zoologickou zahradu a chystám se na další místa toto léto.

Jaká jsou Vaše nejoblíbenější místa v Brně?

Mám ráda celé Brno, centrum, nám. Svobody, Petrov, taky velkou část přehrady, tam jsou krásné lesy. Moc ráda tam chodím na procházky. Mám ráda ten šum a lidi kolem. Určitě koleje, parky a studentský klub TERČ. Hlavně mám ráda Vaše tradice.

Co jídlo? Máte nějaké oblíbené typicky české jídlo?

Musím uznat, že jsem ze začátku měla velké problémy si zvyknout. Zejména mi chybí náš typický chleba, ale takový rohlík také není k zahození. Z českých jídel mám nejraději kapra, koláč, uzený sýr.

Takže tradiční české pivo patří k Vašim oblíbeným nápojům?

Ano je skvělé, je to Váš klenot, ostatně jako Vaše historie a příroda, mám to tady moc ráda. Jste v tom nejlepší.

Jací jsou dle Vás Češi a Brňáci?

Jste skvělí lidé, moc moc hodní. Na začátku jsem se hodně bála, jelikož jsem první z rodiny mimo domov. Moc mi všichni pomáhali a i pomáhají. Vaše nejlepší vlastnosti jsou, že jste milí, otevření, přátelští. Máte zájem o nové věci.

Jaká je Vaše oblíbená hudba?

My máme více pomalejší a orientálnější hudbu, zde je rychlejší a tvrdší. Mám ráda vážnou klasickou hudbu. A znám toho Vašeho slavíka – Karla Gotta.

Kolikrát jste byla doma za dobu Vašeho studia?

Byla jsem doma jednou na Vánoce minulý rok, teď je to dost drahé v létě, ale stále jsem s rodinou v elektronickém kontaktu – denně. Internet je super a řeší všechny mé problémy, protože kontakt přes internet je mnohem rychlejší a levnější. Je velká výhoda moderního života v Brně – internet, bankomaty, doprava. Moc se mi líbí modernější život tady.

Zůstanete v Brně i po dokončení doktorského studia?

Vrátím se domů, ale ještě je to daleko. Zatím moc se mi tu líbí, Češi jsou skvělí, mám výborného školitele (prof. Aubrecht), kolegové i všichni lidi na mém ústavu. Je pravda, že i lidé u zkoušek jsou výborní. Nemám nyní důvod kamkoli chodit.

Děkuji za Váš čas a odpovědi.

Informace o fakultě:

První elektrotechnické disciplíny byly na technické univerzitě VUT poprvé již v roce 1905. Od roku 1959, kdy byla založena samostatná fakulta energetiky, která se později transformovala na Fakultu elektrotechnickou, úspěšně dokončilo inženýrské studium na naší fakultě přes 23 000 absolventů. V roce 2001 získala fakulta současný název – Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií (FEKT) a o rok později získala akreditaci nových moderně pojatých studijních programů ve strukturovaném studiu. Na fakultě studuje více než 4 400 studentů v bakalářském, magisterském a doktorském studijním programu. Studium na fakultě je orientováno na široké spektrum vědeckých oblastí: řídicí technika a robotika, biomedicínské inženýrství, silnoproudá elektrotechnika a elektronika, elektronika a elektrotechnologie, mikroelektronika, radioelektronika a teleinformatika.

Pro více informací mě neváhejte kontaktovat.

Tiskový kontakt:

Jiří Wagner

manažer vztahů s veřejností

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií

VUT v Brně

GSM: 604 504 695

mail: wagner@feec.vutbr.cz

www.feec.vutbr.cz