Cestování je droga, říká prezident české sítě Erasmus klubů

6. 5. 2014 | Studium v zahraničí

Ročně vycestují v rámci Erasmu tisíce evropských studentů do zahraničí. Kdo zajišťuje bezproblémový chod tohoto programu? Dobrovolnická organizace Erasmus Student Network. Stanislav Staněk se stal prezidentem české odnože a svou roli si užívá. Považuje to za jedno z nejlepších rozhodnutí ve svém životě.

Můžeš ve zkratce představit organizaci Erasmus Student Network?

Určitě, moc rád. Erasmus Student Network je jedna z největších mezinárodních studentských organizací v Evropě. Zaměřuje se na podporu mobility studentů, vytváří půdu pro vzájemné mezikulturní porozumění a skrze lokální organizace pomáhá studentům při jejich výměnném programu, jako je například program Erasmus+. Letos slaví 25 let od svého založení. Od té doby se rozrostla do 37 zemí, více jak 440 lokálních organizací a dohromady čítá ve svých řadách přes 13 500 dobrovol­níků – studentů. Je možné se zapojit na třech úrovních: lokální, národní ale i mezinárodní.

Proč ses rozhodl stát se členem ESN?

Musím upřímně říct, že první impuls přišel od mého kamaráda, který mě přesvědčil, že být součástí takové organizace opravdu stojí za to. Nejdřív jsem mu přirozeně nevěřil, ale po první návštěvě jsem musel změnit názor. Díky skvělé atmosféře v klubu jsem do toho brzy spadl po hlavě, začal se podílet na spoustě aktivit a pomáhal zahraničním studentům při jejich příjezdu, ale i během semestru. Zapojit se do této organizace považuju za jedno z nejlepších rozhodnutí v životě.

Předpokládám, že jsi nezačínal na pozici prezidenta. Jaká byla tvoje cesta až na prezidentskou pozici?

V roce 2011 jsem se zapojil do International Student Clubu na ČVUT, kde jsem pomáhal „zahraňákům“, kteří sem přijeli studovat. Postupně jsem se objevil v různých týmech v klubu, organizoval menší akce a nabíral zkušenosti. Následně jsem přesedlal do Erasmus Student Clubu na VŠCHT a po několika měsících jsem se stal Presidentem. Po roce presidentování v lokální sekci byl čas se posunout o stupeň výš, a tak přišla kandidatura President ESN Česká republika. Kandidatura dopadla dobře a od začátku roku zastávám tuto pozici.

Co tvůj post obnáší?

Hlavní činností je vedení týmu (National Boardu) na národní úrovni a organizovaní jeho práce. Společně s tímto týmem sestavujeme strategii pro celé ESN ČR, organizujeme setkání jednotlivých klubů z České republiky. Presidentování znamená taky hodně externí a interní reprezentace, schůzky s partnery a komunikace s lokální a mezinárodní úrovní. Někdy je to opravdová výzva, ale přesně proto jsem se na to přihlásil.

Cestuješ hodně po Evropě?

Předtím jsem necestoval skoro vůbec, s tímto se ale všechno rapidně změnilo. Dneska už si to bez cestování ani nedokážu představit, je to skoro jako droga. Hodně mi to otevřelo oči. Poznávání nových lidí a kultur je neuvěřitelně obohacující. Člověk najednou vidí věci v úplně jiných souvislostech a uvědomí si, kolik se toho může ještě naučit.

Jsi předsedou ESN Česká republika, ale student už nejsi, že?

I když jsem předsedou takovéhle organizace, pořád je to dobrovolnická činnost, kterou dělám ve svém volném čase. Jinak stále studuji na VŠCHT, v současné době jsem ve třetím ročníku doktorátu. Občas to není úplně jednoduché skloubit dohromady, ale jde to.

Standa v akci

Byl jsi někdy v rámci programu Erasmus v cizině?

V tomhle je to trochu paradox, protože jsem nikdy na Erasmu nebyl. Zúčastnil jsem se kurzů Athens, kdy jsem se vydal na polytechniku v Madridu a taky jsem jel do Turecka v rámci programu Youth in Action. Trochu lituju toho, že jsem nikam dlouhodobě nevyjel. Na druhou stranu působením v klubu jsem si v podstatě prožil Erasmus tady v Čechách.

Jaký je mezi studenty zájem o studium v zahraničí?

Záleží to hodně škola od školy. Někde se pořádají docela přísná výběrová řízení, na jiných místech musí studenty skoro nahánět. Obecně se ale dá říct, že zájem o studium v zahraničí rozhodně stoupá. Jedná se o skvělou zkušenost a v dnešní době se od absolventů očekává, že takovou zkušenost budou mít. Navíc s novým programem Erasmus+ se otevírají nové možnosti.

Kdyby se někdo chtěl do ESN zapojit, co pro to má udělat?

Je to úplně jednoduché. Stačí zkontaktovat klub, který se stará o zahraniční studenty na vaší univerzitě a je zároveň členem ESN. V současné době máme v České republice pod hlavičkou ESN ČR 16 aktivních klubů působících v 10 městech. Úplný seznam klubů včetně kontaktů najdete na oficiálních stránkách. Neváhejte se zapojit, rozhodně nebudete litovat!

Foto: Stanislav Staněk