Distančně i na podzim? Kvůli nízké proočkovanosti je návrat do škol ohrožen

27. 7. 2021 | Aktuality

distanční výukaRektoři vysokých škol se na zasedání předsednictva České konference rektorů shodli, že kvůli nízké proočkovanosti by i na podzim na vysokých školách nemusela fungovat tradiční prezenční výuka.

„Všichni přítomní se shodli mimo jiné na tom, že řádná kontaktní výuka je znovu ohrožena i v nadcházejícím akademickém roce. Důvody jsou především nízká proočkovanost české populace a nedostatečně kontrolovaný režim během letních dovolených,“ uvedla Karla Mráčková, mluvčí České zemědělské univerzity v Praze.

Minulý zimní semestr většina univerzit prezenční výuku vůbec nezahájila a už od 12. října musely distančně začít učit všechny vysoké školy. Jedinou výjimku představovala účast na klinické a praktické výuce a praxe studentů zdravotnických studijních programů a farmacie.

Zbylé obory se krátce prezenčně učily v prosinci, závěrečné ročníky od 26. dubna a zbylí studenti až od 10. května. Naprostou většinu akademického roku tak studenti měli distanční výuku a do škol se řada z nich prakticky nepodívala.

Rektoři se obávají další vlny epidemie kvůli nárůstu počtu případů a poklesu počtu naočkovaných lidí. Na vině je i nová nebezpečná mutace koronaviru zvaná delta, která již ovlivnila například cestovní průmysl a podmínky pro návrat do České republiky ze zahraničí.

Zdroj: Lidovky

Další články k tématu

Vysokým školám opět hrozí on-line výuka. Tentokrát kvůli energiím

Vysokým školám opět hrozí on-line výuka. Tentokrát kvůli energiím

Už ke konci nadcházejícího semestru by vysokoškoláci mohli opět přejít na distanční výuku. Tentokrát už ne kvůli pandemii koronaviru, ale kvůli drahým energiím. V roce 2023 by náklady vysokých škol na energie mohly totiž podle předsedy Rady vysokých škol Milana Pospíšila stoupnout z 1,5 miliardy korun přibližně na osm miliard. Návrh státního rozpočtu na další rok …