Distančně i na podzim? Kvůli nízké proočkovanosti je návrat do škol ohrožen

27. 7. 2021 | Aktuality

distanční výukaRektoři vysokých škol se na zasedání předsednictva České konference rektorů shodli, že kvůli nízké proočkovanosti by i na podzim na vysokých školách nemusela fungovat tradiční prezenční výuka.

„Všichni přítomní se shodli mimo jiné na tom, že řádná kontaktní výuka je znovu ohrožena i v nadcházejícím akademickém roce. Důvody jsou především nízká proočkovanost české populace a nedostatečně kontrolovaný režim během letních dovolených,“ uvedla Karla Mráčková, mluvčí České zemědělské univerzity v Praze.

Minulý zimní semestr většina univerzit prezenční výuku vůbec nezahájila a už od 12. října musely distančně začít učit všechny vysoké školy. Jedinou výjimku představovala účast na klinické a praktické výuce a praxe studentů zdravotnických studijních programů a farmacie.

Zbylé obory se krátce prezenčně učily v prosinci, závěrečné ročníky od 26. dubna a zbylí studenti až od 10. května. Naprostou většinu akademického roku tak studenti měli distanční výuku a do škol se řada z nich prakticky nepodívala.

Rektoři se obávají další vlny epidemie kvůli nárůstu počtu případů a poklesu počtu naočkovaných lidí. Na vině je i nová nebezpečná mutace koronaviru zvaná delta, která již ovlivnila například cestovní průmysl a podmínky pro návrat do České republiky ze zahraničí.

Zdroj: Lidovky

Další články k tématu

Univerzity jedou na vlnách podcastů

Kdo dnes nedělá podcast jako by v on-line světě neexistoval. A vědí to i české univerzity a jejich studenti i studentské spolky, které si do těch svých zvou zajímavé osobnosti, nebo jimi představují život na vysoké škole. České vysoké učení technické Jedničky a nuly Podcast o tom, jak informační technologie ovlivňují svět kolem nás. Odpovídají […]

číst více

Méně doktorandů, zato lépe zaplacených. Změny řeší novela zákona

Univerzity by měly přijímat menší počet doktorandů podle přísnějších kritérií. Zvýšit by se naopak mělo jejich finanční ohodnocení. Počítá s tím novela vysokoškolského zákona, kterou už schválila vláda. „Univerzity by měly přijímat ke studiu menší množství dobře vybraných uchazečů, kteří ale budou výrazně lépe ohodnoceni. Chceme rovněž motivovat univerzity k častějšímu odměňování doktorandů formou mzdy, a […]

číst více

Termíny pro podání přihlášky na VŠ 2024

Na které české vysoké školy si ještě stihnete podat přihlášku? 4. července 2024 Mendelova univerzita v Brně – Lesnická a dřevařská fakulta 12. července 2024 Slezská univerzita v Opavě – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně – Fakulta managementu a ekonomiky 14. července 2024 Česká zemědělská univerzita v Praze – Fakulta agrobiologie, […]

číst více